NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Inregelspecialist garandeert optimale efficiëntie ventilatiesystemen
De modulaire luchtgroepen met energierecuperatie die AirX levert, dragen het Zweedse merk IV Produkt.

Inregelspecialist garandeert optimale efficiëntie ventilatiesystemen

Goed ontworpen en ingeregelde ventilatie-installaties maken gebouwen energie-efficiënter en brengen de maandelijkse energierekening van grotere gebouwen gemakkelijk met enkele honderden euro’s naar beneden. Inregelpionier AirX uit Melle stelt vast dat mensen zich daar sinds de energiecrisis ook terdege bewust van zijn. “De vraag naar kwalitatieve ventilatiesystemen neemt dan ook toe. Een goeie zaak, want de ventilatiesector is meer dan een volwaardige partner in de energietransitie”, vertelt Dirk Merken, medeoprichter van AirX, dat ook exclusief verdeler is van de luchtgroepen van het Zweedse merk IV Produkt.

AirX installeert zelf geen ventilatiesystemen, maar regelt ze in. Het bedrijf dat geleid wordt door oprichter Dirk Merken en zijn twee vennoten Gunter Quipor en Tim Vanderperren en vandaag naast het nog vijf werknemers telt, is op drie fronten actief: inregeling en opmeting van ventilatiesystemen in niet-residentiële gebouwen, het leveren van op maat gepro­duceerde modu­laire luchtgroepen met energie­recuperatie – beide worden steeds vaker gecombineerd – en de inregeling en opmeting van residentiële installaties, aangevuld met blowerdoortests. Doel is altijd optimale ventilatiesystemen die het energieverbruik van gebouwen doen dalen en de binnenklimaatkwaliteit doen stijgen. Het vandaag acht toegewijde professionals tellende team biedt niet alleen ondersteuning aan installateurs, maar speelt ook een essentiële en verbindende schakel tussen installateurs en studiebureaus.

De modulaire luchtgroepen met energierecuperatie die AirX levert, dragen het Zweedse merk IV Produkt.

Luchtkwaliteit

“In gebouwen wil je een gezond en aangenaam binnenklimaat zonder te veel energieverbruik”, legt Dirk Merken uit. “Je kan ramen openen, maar zo gaat warmte in de winter of koelte in de zomer verloren. Bovendien kan je de ramen ook niet elk seizen openzetten. En verluchten is gewoon ook niet hetzelfde als gecontroleerd ventileren. Een ventilatie-installatie verhindert stevige energieverliezen, maar die moet wel goed afgesteld zijn. De inregeling en opmeting van de installatie is cruciaal om maximaal rendement te halen uit de investering en een gezonde binnenomgeving te garanderen.”

Vroeger ging er weinig aandacht naar de af­regeling van de luchtgroep en alle regelkleppen, maar dat heeft AirX zien veranderen. “Dankzij de energie­crisis gaan mensen bewuster om met hun energie­verbruik, waardoor de vraag naar kwalitatieve ventilatiesystemen toeneemt. De ventilatiesector is dan ook een volwaardige partner richting energie-efficiëntie,” benadrukt Dirk Merken.   

Dirk Merken: “De inregeling en opmeting van een ventilatiesysteem is cruciaal om maximaal rendement te halen uit de investering en een gezonde binnenomgeving te garanderen.”

Modulaire luchtgroepen

De modulaire luchtgroepen met energierecuperatie die AirX levert, dragen het Zweedse merk IV Produkt. AirX is er exclusief verdeler van in België sinds 2020. Dirk Merken: “Wij bieden die luchtgroepen op maat samengesteld aan – sensoren, registerkleppen en ander toebehoren worden gemonteerd in de fabriek – in combinatie met de opstart, inregeling en opmeting van de installatie zodra ze geplaatst is. Daarnaast zorgen we ook voor de finale cloud-monitoring van de IV Produkt-luchtgroep. Bovendien kunnen wij desgewenst ook advies geven over de uitvoeringsplannen.”

AirX levert de units standaard plug-and-play, met alle accessoires reeds in de fabriek gemonteerd, maar speciaal voor de renovatiemarkt kunnen ze ook geleverd worden in bouwstukken die gemakkelijk door deuren en in liften passen. “AirX kon de tijd die nodig is voor het samenvoegen van die onderdelen tot een operationele ventilatie-unit voelbaar verkorten”, aldus Dirk Merken. “Fijn voor de installateur én de eindgebruiker. Het gaat in beide gevallen altijd op maatwerk. Er staat in Zweden dan ook geen ene vierkante meter stock. Alles wordt er geproduceerd zoals het hier door ons wordt samengesteld in de selectiesoftware.”

“Voor optimale service kan elke luchtgroep gekoppeld worden aan de IV Cloud. Meetwaarden worden in realtime uitgelezen in de IV Cloud, waarvan de basisversie gratis is. Met AirX kunnen we daardoor makkelijk schakelen en installateurs snelle en efficiënte service bieden, met de eindklant als winnaar.”

“Als partner van installateurs streeft AirX naar een optimale ventilatie-inregeling en het leveren van hoogwaardige luchtbehandelingsunits van huismerk IV Produkt”, vat Dirk Merken samen. “Zo dragen we bij aan de efficiëntie van HVAC-projecten en het verlagen van de energievraag. Toewijding aan kwaliteit en samenwerking zijn onze kernwaarden. Behalve een wendbare firma is AirX een essentiële schakel in het streven naar duurzame en effectieve oplossingen voor de industrie. Samen met alle betrokken bedrijven in HVAC-projecten werken we constructief aan een betere toekomst.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details