NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Installateur in de kijker: de gebroeders Ellast (E-Therm)

Installateur in de kijker: de gebroeders Ellast (E-Therm)

‘Bouwen gebeurt niet meer zoals twintig jaar geleden’

Mario Ellast, zaakvoerder van het installatiebedrijf E-Therm, heeft een duidelijke missie: gezinnen overtuigen van de meerwaarde van warmte­pompen. Zo wil het bedrijf zich onderscheiden van andere installatiebedrijven. “Te weinig installateur willen zich buigen over de uitdagingen die de vernieuwde EPB-regelgeving met zich meebrengt.”   

De installatiesector is voor Mario Ellast (35) uit het Pajottenland een familiezaak: samen met zijn jongere broer Bart is hij al jaren actief als installateur in koeltechniek en warmtepompen. In 2013 namen ze samen de belangrijke beslissing om hun eigen bedrijf op te richten: E-Therm. Met een duidelijke visie: “We wilden toekomstgericht te werk gaan, ons toeleggen op moderne technieken”, klinkt het overtuigd bij Mario. Al snel drong een uitbreiding voor het succesvolle bedrijf zich op, en sinds eind 2018 is E-Therm gevestigd in een groter gebouw, op de Ninoofsesteenweg in Vollezele.

Vandaag de dag is E-Therm één van de weinige installatiebedrijven uit het Pajottenland dat uitsluitend met warmtepompen werkt.

 

De broers-Ellast hebben E-Therm niet zomaar in een opwelling opgericht. “Bij onze vroegere werkgevers botsten we regelmatig op struikelblokken. Bouwen gebeurt, sinds de invoering van de EPB-regelgeving, niet meer zoals twintig jaar geleden. Aan technieken werden veel meer eisen gesteld. Toch zijn er maar bitter weinig installateurs die zich over deze uitdagingen willen buigen. We hebben in onze jonge jaren heel wat zaken gezien waarvan we dachten: ‘Dit kunnen we beter’, maar het ontbrak ons aan de mogelijkheid om er iets aan te doen. Daarom hebben we beslist om in 2013 die stap te zetten.”

Vandaag de dag is E-Therm één van de weinige installatiebedrijven uit de regio dat uitsluitend met warmtepompen werkt. Ellast: “We bieden warmtepompen aan in al hun facetten: lucht-lucht (voor airco en als vervanginstallatie voor de vele elektrische stokers), lucht-water (nieuwbouw, renovatie-vervangmarkt mazoutbranders) en geothermie (grotere nieuwbouwwoningen). Onze prioriteiten zijn maximaal rendement en maximale prestatie, ook al gaat dat nooit samen met een goedkope offerte.”

Vandaag de dag is E-Therm één van de weinige installatiebedrijven uit het Pajottenland dat uitsluitend met warmtepompen werkt.

 

Overgedimensioneerde systemen

E-Therm mikt steeds op een ideale samenhang tussen de selectie van het afgiftesysteem en van de warmtepomp. Daar wringt nog heel vaak het schoentje, zegt Ellast: “De selectie gebeurt nog al te vaak door de fabrikant. Het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming) wordt door de fabrikant van deze ‘ontworpen’ en de installateur bouwt al deze samen op de werf tot één geheel. Meer niet dan wel zien we dat het geheel niet op elkaar is afgestemd. Systemen worden overgedimensioneerd, uit onwetendheid of uit financieel belang van de fabrikant. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn: het beoogde comfort wordt niet gehaald, de installatie verbruikt te veel en de warmtepomp kent een sterk verminderde levensduur. De eindklant of zelfs de installateur zijn zich hier vaak niet van bewust.”

Om problemen als deze te vermijden verzorgt E-Therm steevast het volledige ontwerp van de geplaatste installaties: “De selectie van de warmtepomp, warmteverliesberekeningen, het ontwerp van het afgiftesysteem, montage, herstellingen,… alles gebeurt in huis. We hebben er een bloedhekel aan om met een door de fabrikant samengesteld zelfbouwpakket te werken, zonder tot in de puntjes te weten waarom wat waar geplaatst wordt.”

E-Therm verzorgt steevast het volledige ontwerp van de geplaatste installaties.

 

Het geheel

Ellast heeft de installatiesector de voorbije vijftien jaar ingrijpend zien veranderen. “Vroeger ging er weinig aandacht naar het geheel. Vandaag moeten alle technieken doorgedreven en doordacht op elkaar worden afgestemd. Toch wordt hier nog te weinig aandacht aan besteed.”

E-Therm werkt hoofdzakelijk samen met particuliere klanten. “Dat betekent dat een offerte steeds goed onderbouwd moet worden, want het gaat toch om een aanzienlijke investering voor een gezin. Maar daartegenover staat, eenmaal men overtuigd is van het belang en de installatie doet wat ze moet doen, een hoge mate van dankbaarheid en een optimale wederzijdse verstandhouding”, besluit Ellast.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details