NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Installatietechniek heeft specifieke werkrisico’s

Installatietechniek heeft specifieke werkrisico’s

Voor medewerkers in de installatietechniek ziet iedere dag er weer anders uit. Slechts één ding blijft onveranderd: Veiligheid staat voorop.

Daarom is er de Arbowet voor een veilige en gezonde werkplek. Het is echter aan de werkgevers en de werknemers om de specifieke normen om te zetten in concrete uitgangspunten voor veilig werken.

Een verhoogd risico in de werkzaamheden

  • Regelmatig komen medewerkers in aanraking met asbesthoudende materialen. Bijvoorbeeld tijdens de renovatie van woningen of kantoren. Gevaarlijke vezels, zoals asbest, kunnen onopgemerkt worden ingeademd en in de longen achterblijven. Zo kan blootstelling aan bijvoorbeeld asbest zelfs na jaren tot ernstige schade aan de gezondheid leiden.
  • Medewerkers hebben te maken met bouwstoffen die kwartshoudend zijn, zoals: beton, kalkzandsteen, bakstenen en tegels. Aan het werken met kwartsstof zijn risico’s verbonden die kunnen leiden tot silicose (stoflongen) of zelfs tot longkanker.
  • Werken onder spanning is risicovol werk. Bij werken onder spanning worden stringente veiligheidseisen gesteld.
  • Veel medewerkers werken regelmatig op hoogte, bijvoorbeeld om een airconditioningsysteem te installeren of om verlichting te vervangen aan een gevel.
  • Medewerkers hebben regelmatig te maken met werken in kruipruimten.
  • Fysieke belasting. Bij veel is sprake van fysieke belasting. Denk aan de spierkracht bij trekken, duwen, het tillen of verplaatsten van objecten, lichaamshouding en repeterende bewegingen. Dit kan leiden tot fysieke overbelasting van spieren en gewrichten en/of gezondheidsklachten.

 

Veilig werken

Het komt vaak voor dat installateurs in moeilijke omstandigheden of ongemakkelijke houdingen moeten werken. Dit vraagt om flexibele bedrijfskleding waarmee werkzaamheden zonder hinder uitgevoerd kunnen worden. Kleding en schoenen of werklaarzen dienen over een goede pasvorm, een hoog draagcomfort en hoogwaardige materialen te beschikken. Voor werkzaamheden in de installatietechniek is het belangrijk dat handschoenen een goede grip, beweeglijkheid en een hoge mate van vingergevoeligheid hebben. De werkzaamheden moeten namelijk met precisie en zorgvuldigheid uitgevoerd worden.

Het werken met asbest en kwartsstof, werken met spanning, werken op hoogte of in lage ruimten vereisen een specifiek veiligheidscategorie. De persoonlijke beschermmiddelen dienen hier op toegepast te worden.

Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)

Elke medewerker dient de gevaren op de eigen werkplek te herkennen. Voorafgaand aan de start van werkzaamheden dienen medewerkers een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) te maken. Het doel is het herkennen van risico’s en gevaren op de eigen werkplek en deze risico’s en gevaren weg te nemen. De LMRA bestaat uit drie stappen:

1.   Beoordeel het risico. Start niet met de werkzaamheden indien niet alle risico’s zijn weggenomen of aanvaardbaar zijn.

2.   Bepaal maatregel. Bepaal de maatregelen die noodzakelijk zijn om de risico’s weg te nemen of te verminderen.

3. Neem actie voor een veilige uitvoering. Voer de maatregelen uit, vraag indien nodig hulp en bespreek vooraf met collega’s de maatregelen.

Installateurs moeten de houding hebben om veilig te werken en zelf een inschatting te maken van de risico’s. De werkgever dient de middelen te faciliteren om deze veilig te kunnen doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details