NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Installatievriendelijke toegangscontrole- en intercomoplossingen die ook op andere manieren geld helpen besparen
Het werk van de installateur beperkt zich tot de algemene ruimten, zoals de entree.

Installatievriendelijke toegangscontrole- en intercomoplossingen die ook op andere manieren geld helpen besparen

Intratone staat al jaren voor toegangscontrole- en intercomoplossingen, met realtime updates, die efficiënt en snel geïnstalleerd, beheerd en onderhouden kunnen worden. Zónder in te boeten aan veiligheid, betrouwbaarheid en bewonerscomfort. Door gebruik te maken van het mobiele telefoonnetwerk kan bovendien flink bespaard worden op bekabeling en kosten. Separate binnenposten zijn niet nodig, waardoor het installatiewerk zich beperkt tot de algemene ruimtes. En doordat mutatie- en sleutelbeheer eenvoudig op afstand uitgevoerd kunnen worden, hoeven gebouwbeheerders niet meer voor elke (kleine) wijziging in de auto te stappen. Daardoor kunnen zij een groter werkgebied faciliteren. Het is niet voor niets dat de Intratone-oplossingen door steeds meer woningcorporaties, beheerders én installateurs wordt omarmd.

Eén van die installateurs is Arno Bogaert, zaak­voerder van Bogaert bv uit Oostende, dat zich focust op het technische onderhoud in appartements­gebouwen. “In opdracht van gebouw­­beheerders en verenigingen van eigenaars verzorgen wij bijvoorbeeld het onder­houd en de vervanging van de sanitaire en klimaat­installaties”, vertelt hij. “Onze corebusiness zijn echter de elektro­technische installaties, van algemene verlichting en noodverlichting tot en met alarmsystemen en toegangscontrole. In de afgelopen jaren hebben wij de markt van deurcommunicatie en videofonie flink zien veranderen. Zo zien wij een groeiende vraag naar draadloze toestellen zoals smartphones, die de traditionele binnenposten moeten vervangen.”

Dankzij de digitale informatieborden kunnen gebouwbeheerders en Verenigingen van Eigenaren heel eenvoudig en vanop afstand met bewoners communiceren.

Geen individuele bewonersafspraken 

Door de binnenposten te vervangen door de eigen smartphones van bewoners, wordt een grote ergernis en kostenpost weggehaald bij gebouweigenaars en -beheerders. En ook voor de installateurs biedt die verschuiving voordelen. “We hoeven niet langer bij de bewoners naar binnen, waardoor ook geen individuele montage- en onderhoudsafspraken meer gemaakt hoeven te worden. Dit scheelt tijd. En irritaties. Want soms zijn bewoners dan onverhoopt toch niet thuis. De bewoners hoeven op hun beurt geen verlof meer te regelen.”

Draadloze verbinding

Bogaert bv wordt meestal benaderd door gebouw­beheerders en verenigingen van eigenaars wanneer een binnenpost defect is, als er geen geluidsverbinding meer gemaakt kan worden of als het beeldsignaal niet meer goed doorkomt. “Met name aan de Belgische kust staan veel gebouwen met een verouderd video-intercomsysteem”, vertelt Arno Bogaert. “Voordat we hier aan de kust onderhoud uitvoeren, wordt geïnventariseerd of dit onderhoud nog wel rendabel is. In veel gevallen blijkt een nieuwe installatie dan de betere oplossing, waarbij men tevens profiteert van een betere beeldkwaliteit en, in het geval van de Intratone-systemen, een hoogwaardige, stabiele en draadloze verbinding, een uitgebreid aanbod elektronische sleutels – badges of tags – en zeer eenvoudig mutatie- en sleutelbeheer.”

Eenvoudig sleutelbeheer

“Sleutels zijn veruit het kwetsbaarste onderdeel van de toegangscontrole”, benadrukt Arno Bogaert. “Zo komt het regelmatig voor dat bewoners sleutels verliezen, waardoor de voordeur steeds kwetsbaarder wordt. En ook kapotte sleutels en cilinders zijn aan de orde van de dag. De elektronische sleutels van Intratone bieden dan uitkomst, omdat zij eenvoudig op afstand en via de managementportal uitgegeven en geautoriseerd kunnen worden. Verloren sleutels worden realtime geblokkeerd, waardoor de veiligheid op het hoogste niveau blijft. Bovendien kan eenvoudig tijdelijke toegang worden verleend aan bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers, liftmonteurs en schilders. Ook dit trekt veel gebouwbeheerders en verenigingen van eigenaars over de streep.”

Binnen één dag gereed

Bogaert bv werkt nu circa anderhalf jaar met het video-intercomsysteem van Intratone en stelt dit systeem steeds vaker exclusief voor in projecten. “De genoemde voordelen wegen namelijk ruimschoots op tegen de voordelen van een bedraad systeem”, meent Arno Bogaert, die als voorbeeld ook de installatiesnelheid aanhaalt. “Waar we vroeger drie dagen tot soms zelfs een week nodig hadden om een intercomsysteem te installeren, zijn we nu binnen één dag al klaar, ongeacht of een woongebouw vier of honderd appartementen telt.” Daarnaast is hij zeer te spreken over de plug and-playservice van Intratone. 

“Naar wens worden de toegangscontrole- en intercomsystemen plug and-play door ons voorgeprogrammeerd”, vertelt Dieter Denooze, area sales manager bij Intratone daarover. “Ook kunnen we alvast badges koppelen en digitale naamplaatjes maken, waardoor nog meer tijdswinst wordt behaald. Deze dienst wordt volledig gratis aangeboden, wat tevens geldt voor onze telefoondienst voor technische ondersteuning en on-site ondersteuning voor installateurs, woningcorporaties en beheerders.”

Digitale informatieborden

Dieter Denooze en Arno Bogaert zitten maande­lijks bij elkaar aan tafel om projecten en ontwikkelingen door te spreken. “Naast toegangs­controle- en intercomsystemen zijn wij ook sterk in bijvoorbeeld digitale informatieborden, waarvoor we samen opportuniteiten proberen te vinden”, aldus Dieter Denooze. “In de afgelopen maanden heeft Bogaert bv al diverse digitale informatieborden geïnstalleerd in de entrees van gebouwen, waarop gebouwbeheerders en verenigingen van eigenaraars heel eenvoudig en vanop afstand met bewoners kunnen communiceren, bijvoorbeeld over naderende onderhoudswerkzaamheden. Ook dat draagt bij aan het bewonerscomfort. Bewoners zijn immers continu op de hoogte van gebouwontwikkelingen, zonder dat zij hiervoor moeten inloggen op bijvoorbeeld een online platform. In combinatie met het video-intercomsysteem krijgt de inkomhal bovendien nog meer cachet.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details