NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Investering op lange termijn blijkt de moeite waard

Investering op lange termijn blijkt de moeite waard

Voor de verwarmingsinstallatie van een nieuwe woning in Heikruis, een deelgemeente van Herne, was alleen het beste goed genoeg. Het comfort van de bewoners stond bovenaan het prioriteitenlijstje. Zeker het sanitair comfort diende ten allen tijde verzekerd te worden. Specialist in warmtepompen E-Therm overtuigde de bewoners om te gaan voor een geothermisch verwarmingssysteem van fabrikant Stiebel Eltron.

Het gezin wilde een woning bouwen die volledig up-to-date was als het gaat om de nieuwste technieken en evoluties. Het stond dus vast dat er voor een warmtepomp gekozen zou worden. Na uitvoerig onderzoek kwam de eindklant tot de conclusie dat geothermie de beste oplossing zou bieden. E-Therm uit Galmaarden kwam uit de bus om de installatie te realiseren. Dit installatiebedrijf is gespecialiseerd in alle types warmte- pompen. De gerichte focus op warmtepompen resulteert in een breed gedragen expertise, zegt Mario Ellast, zaakvoerder van E-Therm: “Meer dan 90 procent van onze activiteiten bestaan uit warmtepompen.”

De klant is niet ingegaan op de eerste de beste offerte, aldus Ellast: “Geothermie is sowieso een ingrijpende investering vanwege de grond-boringen. Heel wat installateurs of fabrikanten proberen zich daarom zo goedkoop mogelijk te positioneren. Wij gaan echter niet voor de goedkoopste oplossing, maar wel voor die oplossing die het hoogste rendement garandeert. Een belangrijke voorwaarde is dat de klanten er zelf echt in geloven. Ze moeten een investering durven aangaan die op lange termijn zijn vruchten zal afwerpen. Zowel voor de warmtepomp als de boring moet je de lat hoog durven leggen.”

beeld-stiebel-eltron-03-kopieren

Aangezien er geen technische ruimte voorzien was, is er onder de garage een prefab kelder aangebracht, die uitsluitend voor de warmtepomp dienst doet.

 

Geen technische ruimte

Deze relatieve open woning wordt gekenmerkt door een grote, centrale hal. Aangezien er geen technische ruimte voorzien was, is er onder de garage een prefab kelder aangebracht, die uitsluitend voor de warmtepomp dienst doet. Ook de architectuur van de woning vergde wat denkwerk: “Het is een woning met verschillende tussenniveaus. Het is niet eenvoudig gebleken om de vloerverwarming op al die niveaus ter plekke te krijgen”, zegt Ellast.

E-Therm werkt uitsluitend met warmtepompen van Stiebel Eltron. Een keuze die er niet vanzelf is gekomen, aldus Ellast: “De kwaliteit van de toestellen moet in verhouding staan tot de investering die de mensen aangaan. We hadden een fabrikant nodig die garanties kon bieden op vlak van performantie, rendementen en levensduur. Stiebel Eltron zal geen toestellen ontwikkelen op basis van alleen maar de prijs. De kwaliteit primeert altijd.”

In dit project is gekozen voor de WPF 07 cool van Stiebel Eltron. Deze heeft een vermogen van 7 kW en biedt passieve koeling aan om ook aan de steeds belangrijker wordende koelvraag te kunnen voldoen. “Een standaardkeuze in een dergelijk project”, aldus Ellast. “Het is de juiste keuze gebleken, want de installatie presteert nog beter dan aanvankelijk beloofd was aan de bouwheer.”

beeld-stiebel-eltron-02-kopieren

‘Stiebel Eltron zal geen toestellen ontwikkelen op basis van alleen maar de prijs. De kwaliteit primeert altijd.’

 

Correcte dimensionering is belangrijk

Ellast als geen ander in de toekomst van warmtepompen, maar beseft tegelijkertijd dat het werk voor de installateur er niet eenvoudiger op wordt: “Hoe beter hedendaagse woningen geïsoleerd zijn, hoe belangrijker het wordt om goed na te denken over de installatie. Ik zie dat er nog heel vaak overgedimensioneerde warmtepompen geplaatst worden. Er wordt te weinig aandacht besteed aan de specifieke behoeften van een woning of bepaalde ruimtes. Een slecht ingeregelde installatie zal ondermaats presteren en kent een kortere levensduur. E-therm zet heel sterk in op dit aspect, en dat loont.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details