Promat staat bekend voor de productie van brandwerende platen, maar de jongste jaren besteedt het bedrijf uit Tisselt steeds meer aandacht aan het uitbreidende assortiment Fire Stopping en Fire Sealing. Het belang van het correct afdichten van doorvoeringen kan immers niet onderschat worden. “Toch merken we dat de juiste kennis soms nog ontbreekt”, klinkt het.
Naast een compleet gamma brandwerende producten voor het opbouwen van brandwerende constructies beschikt Promat sedert enkele jaren ook over een ruim assortiment producten in de categorie Fire Stopping en Fire Sealing. Dit is een belangrijke aanvulling op het brandwerende aanbod, zegt Technical Advisor Dieter Dekoninck. “Leidingen door brandwerende wanden of plafonds zijn een zwak punt, omdat deze voor een onderbreking zorgen. Door het correct afdichten van doorvoeringen zorg je ervoor dat de wand en de leiding dezelfde brandweerstand hebben.”
Deze producten worden uitgebreid getest, zegt Kurt De Proft, Technical Manager Benelux: “Een fysieke test, volgens de gepaste Europese normen, is de enige mogelijke manier om aan te tonen of een oplossing werkt. Dat kan je niet berekenen of simuleren. Bovendien verschilt de situatie op de werf soms van wat in de regels beschreven staat. Dan is het de taak van onze technische specialisten om de klanten te ondersteunen, op basis van ervaring, kennis over brand en de reactie van materialen daarop.”
Het Fire Stopping-aanbod van Promat is bijzonder ruim, dat inspeelt op alle vragen en noden vanuit de markt. Een belangrijk speerpunt van het gamma wordt gevormd door de manchetten. Afhankelijk van de geteste configuratie kunnen deze producten in opbouw of inbouw geplaatst worden. Dekoninck: “Zo is er sinds kort ook de manchet PROMASTOP®-FC MD. Dit is een brandwerende manchet, die op maat afgekort kan worden en speciaal ontworpen is om een bescherming van twee uur te bieden.” Fire Sealing gaat om het afdichten van voegen tussen wanden en plafonds. “Hiervoor adviseren we voornamelijk brandwerende afdichtingsmiddelen op acrylbasis zoals de PROMASEAL®-A of PROMASEAL®-AG, in combinatie met onbrandbare isolatie”, zegt Dekoninck.
Promat merkt dat het bij architecten, aannemers en installateurs soms nog aan de juiste kennis ontbreekt: welk product kan in welke toepassing gebruikt worden? Zo wordt nog al te vaak schuim gebruikt in toepassingen waar ze niet voor geschikt zijn. Rob Van Baelen, Marketing Communications Manager: “Er is een gebrek aan info op de markt: welk product moet toegepast worden, en vooral: hoe? Want ook al hebben onze producten hun kwaliteiten uitgebreid bewezen in de testen: als ze niet correct geplaatst zijn zullen ze niet naar behoren werken.”
Van Baelen gaat verder: “Promat wil een voortrekkersrol spelen. Voorschrijvende architecten moeten over goede informatie beschikken, en plaatsers moeten het materiaal op correcte wijze leren hanteren. Brandveiligheid gaat immers over mensenlevens. Bovendien is de wetgeving niet statisch, en moet er soms met complexe parameters rekening gehouden worden.”
Daarom zet Promat sterk in op ondersteuning. De firma voorziet heel het jaar door opleidingen. “Die opleidingen hebben een technisch én een praktisch luik. We lichten de wetgeving en onze producten toe, maar nadien kunnen de installateurs de producten ook zelf uittesten. Zo leren ze echt wat in een specifieke situatie het beste product is”, aldus Dekoninck.
Voor Promat eindigt het niet bij die opleidingen. “Binnenkort lanceren we ook een mobiele applicatie die de plaatser zal helpen bij het kiezen van de gepaste oplossing, aan de hand van parameters die hij zelf op de werf kan bepalen. Deze app is nog volop in ontwikkeling”, besluit Van Baelen.