NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Kerkgebouw voorzien van warmkleurige ledverlichting

Kerkgebouw voorzien van warmkleurige ledverlichting

Een majestueus gebouw als een kerk voorzien van de gepaste verlichting is geen eenvoudige opgave. De verlichtingstoestellen moeten natuurlijk krachtig genoeg zijn om het hele gebouw voldoende te kunnen verlichten, maar ook de lichtkleur is van belang. Elektrotechnische groothandel Rexel ging de uitdaging aan om in de Heilig Kruiskerk in Mortsel de verlichting te vervangen. Het zocht én vond een oplossing in Esalite FL van de firma Gewiss.

“De elektro-installateur, FC Elec, kwam bij ons aankloppen met de vraag een oplossing te zoeken voor de bestaande verlichting van de Heilig Kruiskerk”, steekt Kris Willekens, Lighting Specialist bij de firma Rexel, van wal. Rexel heeft een sterke reputatie opgebouwd als het gaat om verlichtingsvraagstukken. “Daarom werkt de afdeling verlichting binnen Rexel onder een eigen naam: Lightlab.” Binnen Lightlab gaan meerdere verlichtingsspecialisten op zoek naar de beste oplossing voor de meest complexe lichtprojecten, en zorgt daarbij ook voor een lichtstudie.

Meer economische verlichting

In de kerk van Mortsel moest de bestaande verlichting aangepast worden, met als hoofddoel: het realiseren van een meer economische, zuinigere verlichtingsinstallatie. “Vooral de hoofdverlichting, die bestond uit zeven halogeenstralers van 1000W en drie halogeenstralers van 1500W, kende een te hoog verbruik”, stelt Kris Willekens.

“Aanvankelijk vroeg de klant om de bestaande toestellen één op één te vervangen, door een ledtoestel met ingebouwde noodunit, en dit in de lichtkleur 3000K. Voor de noodverlichting werd een alternatieve oplossing gezocht. De vraag naar 3000K als lichtkleur bleef wel bestaan, omdat 3000K dezelfde warme kleur biedt als halogeenlampen.”

Esalite blinkt uit dankzij een lange levensduur en hoge betrouwbaarheid.

 

Demotoestel

Het vinden van het geschikte toestel met de juiste lichtkleur bleek geen eenvoudige opdracht. “Geen enkele fabrikant kon me ledklokken in 3000K aanbieden. Tot me een Gewiss Esalite FL werd voorgesteld, in de gevraagde 3000K lichtkleur. Er werd vervolgens een demotoestel voorzien. Een goede zaak, want zo konden we het product in de kerk zelf in werking stellen en uittesten.” Een vertegenwoordiger van Gewiss kwam ter plaatse voor de nodige toelichting. Gewiss kon Rexel ook meteen voorzien van een gepaste offerte.

Esalite blinkt uit dankzij een lange levensduur en hoge betrouwbaarheid. Het product is ontworpen voor buiten- en binneninstallaties. Het originele ontwerp, de slanke geometrie en de multifunctionaliteit maken van Esalite een ideale oplossing als schijnwerper of als poollicht.

De installateur, FC Elec, nam de installatie voor zijn rekening. Het bestaande buissysteem, waaraan de toestellen worden opgehangen, werd vernieuwd. De Esalite-toestellen werden beneden aan een haak gemonteerd en zo naar boven opgetrokken.

In de kerk in Mortsel moest de bestaande verlichting aangepast worden, met als hoofddoel: het realiseren van een meer economische, zuinigere verlichtingsinstallatie.

 

Mooiere uitstraling

Esalite voldeed meteen aan de vereisten. “De lichtkleur zat meteen goed: de toestellen geven een mooi, warm licht af”, beaamt Kris Willekens. “De natuurstenen zuilen en wanden, die een witte, crèmekleurachtige uitstraling hebben, kwamen meteen een pak beter tot hun recht. Ook de eindklant was opgetogen. Het eindresultaat is zelfs beter dan we aanvankelijk hadden verwacht. De uitstraling naar de zijbeuken is nu veel mooier dan voordien.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details