Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Producten

Kies de juiste appendages, voor een optimale werking van uw warmtepompinstallatie

De Europese klimaatdoelstellingen zijn duidelijk: tegen 2050 evolueren we richting een CO₂-arme samenleving.

Caleffi Hydronic Design (CHD) software en berekeningstools.
Caleffi Hydronic Design (CHD) software en berekeningstools.

28 oktober 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De gebouwde omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Om de energietransitie te laten slagen, worden tal van maatregelen genomen. Zo maken steeds meer huishoudens de overstap van een gasgestookte cv-ketel naar een elektrische warmtepomp. Dit brengt echter wel nieuwe uitdagingen én appendagekeuzes met zich mee, weet Marc Heusinkveld, Technisch Manager bij Caleffi.

Tekst Lieke van Zuilekom  |  Beeld Caleffi

Meest populair in de markt op dit moment zijn de monoblock luchtwater-warmtepompen, waarbij een buitenunit middels leidingen voor aanvoer en retour met een binneninstallatie wordt verbonden. “Bij een dergelijke installatie ligt vorstgevaar op de loer”, weet Heusinkveld. “Om dit te voorkomen, kiezen veel installateurs voor elektrische warmtetracing. Maar: mocht onverhoopt de stroom uitvallen, functioneert deze vorstbeveiliging niet. De Caleffi vorstbeveiligingsklep – die ervoor zorgt dat de leidingen bij bevriezingsgevaar automatisch leeg lopen – biedt in zo’n geval uitkomst.”

Constant in bedrijf

Ook verschilt de hydraulische configuratie. “Waar een cv-ketel zonder problemen meerdere keren per uur kan in- en uitschakelen of moduleren, moet een warmtepomp constant in bedrijf blijven om de woning comfortabel en energie-efficiënt van voldoende warmte en warmtapwater te voorzien”, aldus Heusinkveld. “Om ook tijdens het omschakelen van verwarmingsvermogen naar warmtapwater en vice versa een optimale doorstroming (flow) te garanderen, biedt de Caleffi drukverschilregelaar een betrouwbare oplossing.”

Correcte inregeling van de volumestromen

Omdat een warmtepomp aanzienlijk minder vermogen heeft dan een cv-ketel, is het bovendien belangrijk dat de volumestromen van bijvoorbeeld vloerverwarming, ventilatorconvectoren en radiatoren correct worden ingeregeld. “Om installateurs op dit vlak te ondersteunen en een optimaal comfort én rendement te garanderen, heeft Caleffi de gratis innovatieve en intuïtieve Caleffi Hydronic Design (CHD) software en berekeningstools ontwikkeld, waarmee men in een handomdraai een gedetailleerde en volledig geoptimaliseerde warmtepompinstallatie kan ontwerpen. Alle tools en informatie zijn op onze website terug te vinden.”

Voorkom vervuiling

Daarnaast levert Caleffi diverse appendages die een optimale (interne) werking van de warmtepomp garanderen. Zoals de DirtmagPlus® multifunctionele vuilafscheider met verwijderbare magneet en geïntegreerde vuilfilter, die inmiddels door diverse gerenommeerde fabrikanten wordt toegepast. Met name om de warmtepomp te beschermen tegen vervuiling vanuit de (bestaande) verwarmingsinstallatie. “Waar het filter de eerste onzuiverheden in het hydraulische circuit opvangt, verwijdert de magneet ook alle magnetiet”, aldus Heusinkveld. “Hierdoor wordt het risico van verstopping tot een minimum beperkt en worden drukverliezen in het systeem laag gehouden.” Voor toepassing in waterwater-warmtepompen beschikt Caleffi bovendien over diverse warmtemeters, die de energie­balans aantonen.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%