NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Kleurrijk textielkanaal garandeert ­tochtvrije koeling in kinderopvang
‘De beleving en creativiteit van kleine kinderen wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van de leuke vormen en figuren.’

Kleurrijk textielkanaal garandeert ­tochtvrije koeling in kinderopvang

In een kinderdagverblijf met veel ramen is een efficiënte koeling onontbeerlijk, zeker nu we steeds meer te kampen hebben met hittegolven. Omdat het daarbij niet de bedoeling is dat kindjes of begeleiders in de tocht komen te zitten, is een textielkanaal een uitstekende keuze. In buitenschoolse kinderopvang Sloeber in Wervik koos installatiebedrijf Feys-Pattyn voor een samenwerking met Prihoda, specialist in textielkanalen.

‘Gestructureerde microperforaties en perforaties – dit zijn gepatenteerde diffusietechnieken –bovenaan het kanaal garanderen de tochtvrije werking.’

Feys-Pattyn werd in 1991 opgericht door Luc Feys en Linda Pattyn. De onderneming is stelselmatig blijven groeien en kon zo op verschillende domeinen een uitgebreide expertise opbouwen. De activiteiten van de firma zijn grosso modo op te delen in twee categorieën: HVAC enerzijds, koeltechniek en isolatiebouw anderzijds. Feys-Pattyn is dus van vele markten thuis, en hetzelfde kan gezegd worden van Linum Group. Ook dat bedrijf is gespecialiseerd in diverse onderdelen van het HVAC- en koelgebeuren, en dus spreekt het voor zich dat in de loop der jaren een warme, symbiotische samenwerking tussen beide partijen gegroeid is.

Het geluidsarme textielkanaal heeft een lengte van 15 m met een debiet van 2040 M³/h.

Toen Feys-Pattyn van de Stad Wervik de vraag kreeg om het comfortniveau in buitenschoolse kinderopvang Sloeber te verbeteren, viel de keuze dan ook al snel op de textielkanalen van Prihoda, in België verdeeld door Prihoda nv, onderdeel van Linum Group. “De kinderopvang bestaat uit een ruimte met veel glas en raampartijen. De nood aan efficiënte koeling was dus hoog. De meerdere hittegolven van de voorbije jaren hebben die nood alleen maar versterkt”, legt zaakvoerder Luc Feys uit. “Een expert van Prihoda kwam ter plaatse om een scan van de ruimte te maken. Zo konden we samen een op maat gemaakt systeem uittekenen. Dankzij onze jarenlange samenwerking hebben we een vlotte, performante werkmethodiek en weten we uitstekend wat we aan elkaar hebben.” Robbie Naessens, Marketing Manager bij Linum Group, vult aan: “Voor de technische berekeningen gebruikten we de eigen Prihoda-software. Zo konden we een pasklaar kanaal produceren, conform de wensen en vereisten van de bouwheer.”

Niemand in de tocht

Textielkanalen kwamen uitstekend van pas in dit project. “Op vlak van prijs en comfort was het de beste oplossing”, vervolgt Feys. “In de aanpalende ruimte plaatsten we een aircosysteem, maar in de hoofdruimte van de kinderopvang waren textielkanalen beter geschikt. Het betreft immers een grotere ruimte, en textielkanalen maken een perfecte luchtverdeling mogelijk, over de volledige lengte en breedte van de ruimte. Dat komt het comfort van zowel het personeel als de kindjes ten goede. Bij een klassiek aircotoestel dat aan de wand wordt gehangen, loop je altijd het risico dat er iemand in de tocht zit.”

Het geluidsarme textielkanaal heeft een lengte van 15 m met een debiet van 2040 M³/h. “Gestructureerde microperforaties en perforaties – dit zijn gepatenteerde diffusietechnieken – bovenaan het kanaal garanderen de tochtvrije werking. De mooie, ronde vorm wordt te allen tijde vastgehouden door de aanwezigheid van vormringen in het kanaal. Ook als er geen luchtverdeling plaatsvindt blijft het kanaal dus perfect rond.”

Kanaal met diertjes

Een ander voordeel van textielkanalen, is de mogelijkheid om de slangen te personaliseren. Bedrijven kunnen kiezen voor hun eigen logo, in een kinderopvang spreekt het natuurlijk voor zich dat ook de kindjes er wat aan moeten hebben. Het resultaat: een kleurrijk, speels textielkanaal met verschillende diertjes erop. “De beleving en creativiteit van kleine kinderen wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van de leuke vormen en figuren. Met een standaard galva- of alukanaal is dit uiteraard niet mogelijk”, voegt Naessens toe. Op amper een halve dag was het textielkanaal geplaatst. De ophanging gebeurde door een enkelvoudige kabel met opspanring. “Omdat het kanaal op maat gemaakt wordt in de fabriek – in de juiste lengte en vorm, inclusief het montagemateriaal – kan de installateur op de werf zelf een aanzienlijke tijdswinst realiseren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details