02:12
22-05-2016

Klimatisatietechnieken in animalarium van Universiteit Antwerpen

Familiebedrijf Building Group Jansen uit Meeuwen-Gruitrode is vanuit de binnenafwerking-niche uitgegroeid tot een gespecialiseerde algemene aannemer. Dit geeft hen een stap voor in totaalprojecten. De groep bestaat uit zeven bedrijven met elk hun eigen expertise en het is dochteronderneming Cleanroom Systems Belgium, expert in levering en plaatsing van cleanrooms, die het project van Universiteit Antwerpen van A tot Z heeft uitgewerkt. Een project dat door zijn unieke karakter heel wat uitdagingen biedt op het vlak van luchtbehandeling.

Jonas Cleirbaut, projectvoorbereider CSB: “Zowel bij Building Group Jansen als bij CSB streven we ernaar om de klant een totaalpakket aan te bieden met volledige in-house expertise. Zo zijn we bij CSB geëvolueerd van een bouwkundige partner naar een volledig algemeen aannemer voor cleanrooms, doordat we de installatietechnieken ook mee aanbieden en integreren. We stellen vast dat het werken met eigen mensen en vaste partners enorm veel voordelen biedt op het gebied van coördinatie en communicatie. Hierdoor valt ook de eeuwige discussie rond verantwoordelijkheid weg, gezien alle verantwoordelijkheid bij één partij ligt. Duidelijkheid troef, vooral naar de eindklant toe.”

Animalarium Universiteit Antwerpen
Het animalarium van de universiteit is het centrum waar men testen uitvoert op proefdieren. Aanvankelijk was er in Antwerpen enkel een SPF-ruimte (Specific Pathogen Free) voor gezonde muizen. De pathogene afdeling – dit is de afdeling waar dieren bewust besmet worden met een virus of ziekte – was gevestigd in Frankrijk. In het groeiplan van de universiteit was voorzien om beide zones te concentreren in Antwerpen. Jonas: “Gezien het kritieke belang van de installatie voor de cleanrooms hebben we een volledig nieuwe stand-alone installatie voorzien: een centrale warmte- en koude productie, stoombevochtiging, luchtbehandelingsinstallatie, elektriciteit, databekabeling, automatisering en koppeling op het bestaand gebouwbeheerssysteem.” De luchtdrukhuishouding en het in stand houden van deze drukbarrières tussen de verschillende lokalen zijn uiterst belangrijk. Zo hebben alle lokalen in de SPF ieder hun specifieke overdruk om contaminatie van de buitenwereld naar de cleanroom toe te vermijden. In de pathogene zone gaat het net andersom: alle lokalen worden in overdruk gehouden ten opzichte van de naastliggende zone, om contaminatie naar de buitenwereld toe te vermijden. Deze drukcascade wordt in stand gehouden door middel van een dynamische drukregeling.

artikel-I&B-BGJ-(CSB)-foto-render

Totaalpartner samen met Stabicad
In overleg met de klant stelt CSB bij de start van het project steeds User Requirement Specifications op. Die worden vastgelegd in een document waarin zowel de bouwkundige als luchttechnische ontwerpparameters van het volledige cleanroomproject worden overeengekomen:
– De ISO klasse van de verschillende lokalen conform ISO14644-1
– Ontwerpparameters van de HVAC-installatie
o Temperatuur
o Relatieve vochtigheid
o Drukgradiënten
– De afwerkingsdetails en materiaalkeuzes
o Type wandbekleding
o Type vloerbekleding
o Detaillering van de afrondingen
o Meubilair
Op basis van dit document wordt een P&ID – Piping And Instrumentation Diagram – opgesteld. Dat geeft een technische samenvatting van het ontwerp en is de basis voor de verdere uitvoering van de HVAC-installatie. “Door de eigenheid van onze projecten, die vaak op heel korte termijn lopen en scherpe deadlines hebben, is het werken met een in-house voorbereider noodzakelijk,” zegt Cleirbaut. “Door die noodzaak zijn wij zelf enkele jaren geleden op zoek gegaan naar degelijke 3D-ontwerpsoftware en bij Stabicad terechtgekomen. We hoorden over Stabicad positieve feedback van diverse HVAC-bedrijven en na een demonstratie van een Nederlands bedrijf, dat met de software werkte, waren we meer dan overtuigd. De communicatie met een externe tekenaar is niet evident; alles in-house werkt duidelijk beter. Ik teken zelf de HVAC-technieken uit voor onze projecten. Het plan voor Universiteit Antwerpen heb ik bovendien volledig in 3D uitgewerkt. We zijn hier ook verantwoordelijk voor alle aanliggende technieken, waardoor het 3D-ontwerp geen overbodige luxe was. Ook om nadien juiste materiaallijsten en isolatierapporten te genereren. Dankzij 3D heb je minder of geen problemen op de werkvloer; je kan op voorhand clashes detecteren en alles perfect inpassen in de kleine beschikbare ruimte. Stabicad is voor mij een noodzakelijke schakel van ontwerp tot uitvoering en onderhoud.”

 

Tekst: Saartje Müller  Beeld: Stabiplan, Building Group Jansen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners