AZ Zeno Knokke architectuur
03:06
09-05-2017

Knokke | AZ Zeno: Modern AZ Zeno is uitdaging voor luchtbehandeling

Vanaf deze zomer kunnen de inwoners van Knokke en omstreken terecht in het splinternieuwe AZ Zeno. Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De luchtbehandeling lag in de handen van Beltherm.   

Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en een helihaven. Het zal zowel functioneel als toekomstgericht en duurzaam zijn en het landelijke karakter van de omgeving bewaren. Er is een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking.

Ontwerp en architect AZ Zeno Knokke

Steeds kleiner, steeds efficiënter
Specialist in luchtbehandeling Beltherm werkt aan het project in een tijdelijke vereniging met Van Braeckel en levert en plaatst de volledige luchttechnische installatie voor het project: luchtgroepen, kanalen, ventilatoren en roosters, voor een totaal van 20.000 vierkante meter aan oppervlakte. Het is veruit één van de grootste projecten die momenteel lopen bij het bedrijf uit Zedelgem. “Ieder ziekenhuis is een nieuwe uitdaging,” zegt Martijn Mathieu van Beltherm. “Er is steeds minder plaats voor technieken, de technische ruimtes worden kleiner, de oppervlaktes moeten beter benut worden. En toch moet alles efficiënt en verantwoord blijven, zo onzichtbaar mogelijk en met zo hoog mogelijke plafonds. De minimum plafondhoogte is 2,5 meter, maar door sommige architecturale constructies zoals balken waar je onderdoor moet gaan, is dat geen sinecure. Gelukkige hebben we al veel ervaring met ziekenhuisprojecten en weten we hoe we ze moeten aanpakken.”

Beltherm luchtbehandeling AZ Zeno Knokke

Medisch-technische afdeling de moeilijkste
Zo’n ziekenhuis heeft immers specifieke eisen. De luchtkwaliteitseisen zijn strikter voor operatiekwartieren – extra filters en controles – dan voor de poliklinische zone omwille van het risico op ziekenhuisbacteriën. Ook voor de sterilisatieafdeling  en de zone voor intensieve zorgen gelden strengere normen. “De medisch-technische afdeling is de moeilijkste,” zegt Mathieu. “Daar zijn de luchtdebieten en de wisselingen per uur veel hoger. De kanalen zijn dus ook groter en je moet de over- en onderdrukken goed kunnen regelen. Daarom werken we daar met VOV’s. Die blokken zorgen ook voor de meeste coördinatieproblemen met de andere technieken.”

Gevel AZ Zeno Knokke

Wijzigingen per etage
Het moderne gebouw maakte de uitdaging voor Beltherm en andere installatiebedrijven groot. Bij een standaard gebouw zorgt herhaling op de verschillende verdiepingen voor snellere werken, maar in het AZ Zeno zijn er wijzigingen per etage. De verschillende partijen moeten dus goed coördineren en afspraken maken met de andere aannemers, zeker twee tot drie keer per week. Ook de algemene constructie is niet makkelijk, met veel verstevigingen in het vals plafond. Mathieu: “Het voordeel is wel dat wij een eigen productiesite hebben, waardoor we alles zelf kunnen maken en niet moeten wachten. Dat geeft ons veel meer flexibiliteit. Theorie en praktijk zijn immers altijd anders, en we kunnen heel kort op de bal spelen als er iets niet volledig blijkt te kloppen met wat er op papier staan. Gebeurt er iets onvoorzien, dan geven we dat meteen door aan onze productie-afdeling en kunnen we daar de dag nadien al op inspelen.”


Futuristische radiatoren in AZ Zeno

In Knokke wordt met het AZ Zeno een gloednieuw ziekenhuis opgetrokken met een inspirerende en futuristische architectuur. Vasco Group, Superia voorziet het ziekenhuis van 1.000 radiatoren die tegelijk functioneel en vernieuwend zijn.

“Zowel in de architectuur als in het interieur van het nieuwe ziekenhuis ligt de nadruk op superieure materialen”, zegt Bart Berton, country sales manager bij Vasco Group. “We zijn opgetogen dat we bij dit project betrokken zijn. Superia, onderdeel van Vasco Group, levert vaak aan ziekenhuizen. Dit project blinkt echter uit door zijn futuristische vormgeving.

Superia leverde zo’n 1.000 paneelradiatoren aan het AZ Zeno:  850 Superia Super 6 radiatoren en 150 Superia Verti radiatoren. Bart Berton: “Deze radiatoren staan garant voor een uitstekende warmte-afgifte. Ze hebben een tijdloos design en zijn makkelijk te installeren dankzij de ophangbeugels. Superia radiatoren beschikt over een heel uitgebreid gamma zodat op de wensen van de klant en het studiebureau kan ingespeeld worden.”

Een belangrijk voordeel is dat het AZ Zeno zich net als Superia in West-Vlaanderen bevindt. “Hierdoor kunnen we snel reageren op vragen van de klant,” aldus Bart Berton.

“De standard uitvoering is normaal RAL9010, hier moest alles in RAL9016 afgewerkt worden, een aanpassing die we voor de geselecteerde materialen zonder problemen hebben kunnen uitvoeren,” sluit Devriendt af.


Luchtfiltering voor operatiekwartieren

Camfil voorziet een tiental operatiezalen van AZ Zeno van een laminair flow (LAF) of uni-directioneel systeem met HEPA-filters. “Het plenum zorgt voor een steriele zone over en rond de operatietafel. Camfil monteert het plenum, filters en diffusieroosters, de HVAC aannemer sluit de kanalen aan,” zegt Erwin Devriendt, senior sales engineer bij Camfil.

De voorbije vier jaar heeft Camfil in België meer dan 150 operatiezalen uitgerust met deze oplossing. Het bedrijf, sinds 1974 actief in België,  is al dertig jaar gekend voor zijn OK-oplossingen, zowel met LAF plenums, individuele plafondbehuizingen met HEPA filters als extractieroosters, evneens met filters. Bij AZ Zeno zorgt het bedrijf ook voor  zo’n 100 plafondbehuizingen met HEPA-filter voor de gangen en nevenlokalen en de apotheek, lokalen die aan minder strenge eisen moeten voldoen dan het operatiekwartier.

Het enige verschil met andere grote projecten is de kleur van de materialen. “De standard uitvoering is normaal RAL9010, hier moest alles in RAL9016 afgewerkt worden, een aanpassing die we voor de geselecteerde materialen zonder problemen hebben kunnen uitvoeren,” sluit Devriendt af.


Bouwheer: AZ Zeno, Knokke-Heist
Architecten: Aaprog Architecten, BURO II & ARCHI + I, Boeckx architects
Studiebureau technieken: Ingenium nv
Elektriciteit: EEG nv
HVAC: EEG nv – Beltherm


Tekst: Jeroen Schreurs     Beeld: Architect Hans Jan Dürr, Lindab

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

Xaveer de Geyter (XDGA architecten Brussel) ontwerpt Provinciehuis AntwerpenHet Zwin nieuw bezoekscentrum