Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Jaarboek

Kobre werkt enkele spraakmakende projecten met succes af

IMG_20210325_122242
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werd brandveilig gemaakt en de verlichting is vervangen.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Kobre

26 april 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Kobre is een relatief jong bedrijf. Het werd in 1999 opgericht door zaakvoerder, Koen Van Brecht, en situeert zich te Kalmthout in het ­noorden van de Kempen. Kobre verzorgt algemene elektriciteitswerken in scholen, woonzorgcentra, openbare gebouwen, begeleidingstehuizen, ­seinposten, werkloodsen, enzovoorts. Met meer dan 20 jaar ervaring staan ze garant voor kwaliteit, klantgerichtheid en expertise. Het hechte Kobre-team specialiseerde zich in grotere projecten in zowel de openbare- als de privésector, denk hierbij aan brandbeveiliging en camera­bewaking. De gemene deler tijdens deze projecten is een hands-on, transparante en duurzame communicatie tussen klant en installateur.

Led-armaturen kunnen – via bewegingsdetectoren, daglichtregeling of centraal bedieningspaneel – manueel gestuurd worden.

Jarno Vossen (aankoper/werk­voorbereider Kobre): “We hebben er onder­tussen al enkele pro­jecten opzitten met een vrij hoog profiel en haalden al een paar keer de kranten. Dat bewijst dat hoe we bezig zijn het juiste pad vooruit is. Iedereen bij Kobre denkt mee met de klant, stelt zich flexibel op waar­door de communi­catie correct en vlot verloopt. Ook mag je niet bang zijn om je verantwoordelijk­heid op te nemen. Zo behoud je 100% vertrouwen en word je telkens weer gevraagd voor andere projecten!” 

De led-armaturen kunnen – via bewegingsdetectoren, daglichtregeling of centraal bedieningspaneel – manueel gestuurd worden.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en Het Steen te Antwerpen

Twee van de meest spraakmakende en recente opdrachten van Kobre waren de werken aan en in de Onze-Lieve-Vrouwe­kathedraal en Het Steen, beiden in Antwerpen. De verlichting in de kathe­draal was namelijk dringend toe aan vernieuwing. Het bestond voor­namelijk uit halogeen­lampen en klassieke spots. Dat is nu veranderd. Jarno: “De kathe­draal werd brandveilig gemaakt en de ver­lichting is vervangen. De energie­verslindende halogeen­belichting werd ver­vangen door led-toe­passingen. Dat is niet enkel zuiniger, maar ook sfeer­voller. Het Steen mochten we dan weer uitrusten met heel wat hoog­technologische appara­tuur. Er werd bijvoor­beeld een splinter­nieuwe hoogspannings­cabine gebouwd. De verschillende led-armaturen zijn van het modernste type. De meesten kunnen – via bewegings­detectoren, daglichtregeling of centraal bedienings­paneel – manueel gestuurd worden. We mochten ook drie grote ronde architec­turale design-armaturen, met een diameter van 3,5 meter, installeren. Échte eyecatchers!“

Zowat alles wordt tegenwoordig herbekeken en dat is maar goed ook.

Veilig, duurzaam en milieubewust

In de sector wordt de factor ‘veiligheid’ steeds belang­rijker. Dat is zelfs te merken aan welke soort kabels er gebruikt worden. Vroeger werden er bij heel wat installaties XVB-kabels gebruikt. Een XVB-kabel is een elektriciteitskabel, bestaande uit een bundel van twee of meer VOB-draden omhuld door een extra PVC-mantel. Nieuwe normeringen voor brand­veilig­heid sturen aan op de XGB-kabel­standaard. XGB-kabels zijn namelijk halogeenvrije en niet-brandverspreidende kabels voor installaties in gebouwen waar zich veel mensen of kostbare materialen bevinden. Want waar XVB bij brand zwarte rook verspreidt en dus niet veilig is in moeilijke ontruimingsomstandigheden, komt er bij XGB-kabels grijze rook vrij. Een groot verschil in stresssituaties. “Zowat alles wordt tegenwoordig herbekeken en dat is maar goed ook. Er is steeds meer elektronica in gebouwen en dat komt met extra maatregelen wat betreft brandbeveiliging en opvolging. Want veiligheid, milieubewustzijn en duurzaamheid zijn dé uitdagingen voor de toekomst!”, besluit Jarno Vossen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details