NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Koolstofvrij verwarmen in een off-grid buurt met (Futuria) Propaan
Futuria Propaan is een duurzaam gas dat wordt gemaakt van biomassa.

Koolstofvrij verwarmen in een off-grid buurt met (Futuria) Propaan

De Belgische overheid streeft er samen met Europa naar om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55 procent te doen dalen. Aangezien de verwarming van woningen verantwoordelijk is voor bijna 22 procent van de totale broeikasgasuitstoot, wordt koolstofvrij verwarmen des te belangrijker. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Nog heel wat woningen zijn immers niet aangesloten op het aardgasnet. In deze off-grid gebieden gebruikt men vaak koolstofintensieve brandstoffen zoals stookolie en steenkool. Overstappen van mazout naar aardgas is voor de mensen die hier wonen geen optie en dan kunnen ze slechts kiezen  uit een beperkt aanbod van alternatieven – die niet altijd even geschikt zijn. 

Gelukkig bestaan er verschillende opties om woningen ook zonder aardgas­aansluiting koolstofvrij te verwarmen. Maar welke verwarming is ideaal voor dit soort toepassingen? Enkele alternatieven op een rijtje gezet. 

Dankzij de lage installatiekosten verloopt de overstap van stookolie naar (Futuria) Propaan heel vlot, met slechts beperkte aanpassingen in het bestaande systeem.

1. Warmtepomp

Warmtepompen beschikken over een hoog rendement en lijken daarom een goede keuze om woningen energiezuinig te verwarmen. Toch is dit niet altijd geschikt voor woningen in off-grid gebieden. Deze huizen zijn immers vaak slecht geïsoleerd, met grote rendementsverliezen tot gevolg. Ook kunnen bestaande radiotoren in de meeste gevallen niet worden gebruikt. Bovendien kunnen de installatiekosten hoog oplopen. 

2. Hout- of pelletboilers

Ook hout- en pelletboilers hebben een hoog rendement. Deze toestellen kunnen echter fijnstof uitstoten. In een goed geventileerde woning blijft de impact hiervan beperkt, maar jammer genoeg zijn heel wat woningen in een off-grid buurt nog onvoldoende geventileerd. Hierdoor krijgt het fijnstof vrij spel en is de luchtkwaliteit niet gegarandeerd. Daarnaast vraagt de installatie van deze boilers om een financiële inspanning, waardoor er wellicht betere keuzes op de markt zijn.

Het gebruik van propaangas of Futuria Propaan verlaagt de broeikasgassen aanzienlijk.

3. Propaan

Wie een keuze wil maken voor gebruiksvriendelijke en flexibele verwarming, is goed af met propaan. Dankzij de lage installatiekosten verloopt de overstap van stookolie naar dit groenere alternatief heel vlot, met slechts beperkte aanpassingen in het bestaande systeem. Daarbovenop is (-ropaan ook perfect combineerbaar met duurzame energiebronnen zoals een hybride warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.

Propaan en Futuria Propaan hebben een lagere CO2-uitstoot dan stookolie en hebben minder impact op het milieu omdat ze weinig fijnstof en zwaveloxides (SOx) uitstoten. Propaan stoot 20% minder CO2 uit dan stookolie, Futuria Propaan doet er zelfs nog een schepje bovenop met 70% minder CO2 in vergelijking met stookolie. 

Wat is Futuria Propaan nu juist? Het is een duurzaam gas dat wordt gemaakt van biomassa. Het wordt geproduceerd uit 100 procent hernieuwbare grondstoffenterwijl het volledig dezelfde prestaties levert als klassiek propaan.

Het gebruik van propaangas of Futuria Propaan verlaagt de broeikasgassen aanzienlijk. Ze stoten minder CO2 uit en hebben dus geen negatieve impact op de luchtkwaliteit in de woning.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details