Vier jaar na de oprichting van het Fire Safety Quality-certificaat, kondigt vzw Fireforum aan dat 31 bedrijven intussen de strenge procedure hebben doorstaan en zich dus FiSQ-gecertificeerd mogen noemen.
De 31 bedrijven situeren zich in verscheidene technieken van actieve en passieve brandbeveiliging. Het certificaat werd hen toegekend na een audit, uitgevoerd door een onafhankelijk controlebureau. De kandidaat-bedrijven moeten zich bewijzen op vlak van kwaliteit en veiligheid, kennis en ervaring, operationele en organisatorische expertise, en administratie en financiën.
Bedrijven die het certificaat halen, kunnen niet op hun lauweren rusten. Thierry Pfleiderer, consultant bij Fireforum: “Het FiSQ certificaat wordt telkens verleend voor een periode van 1 jaar, en moet dus telkens hernieuwd worden op basis van een volledige externe audit. Op die manier zorgt het certificaat ervoor dat bedrijven hun kwaliteitsniveau steeds verder verbeteren en zich blijven inzetten voor het behalen van de beste resultaten.
“We spelen met FiSQ in op de noden van de verschillende bouwpartners, bouwheren, studiebureaus, en beheerders van gebouwen. Voor elk van deze partners zijn de criteria waaraan het installatiebedrijf moet voldoen van belang”, zegt Pfleiderer. “Zowel het ontwerp als de plaatsing moeten voldoen aan de normen van overheid en brandweer, alle technische vereisten en de behoeften van het project. Ook met onderhoud en herstellingen houden we rekeningen. En bij actieve brandbescherming moeten de bedrijven bij een panne 24/7 bereikbaar zijn, en binnen de vier uren na een melding een diagnose en minstens een voorlopige oplossing kunnen bieden.”
Volgens Fireforum heeft FiSQ op enkele jaren tijd al een serieuze impact op de bouwsector gehad. “Er gebeuren vandaag nog te weinig kwaliteitscontroles en er is te weinig handhaving, en dus stellen heel wat studiebureaus en opdrachtgevers in hun aanbestedingen of bestekteksten het FiSQ-certificaat”, zegt Pfleiderer.
Intussen werkt Fireforum naarstig aan verbeteringen. “Wij passen het reglement aan op basis van de behoeften van de markt. Daarom doen wij regelmatig bevragingen bij de verschillende stakeholders. Zo ervaren we bij de opdrachtgevers meer en meer de behoefte om de verschillende brandbeveiligingstechnieken meer op elkaar te laten aansluiten. Een betere samenwerking tussen de verschillende installatiebedrijven dringt zich dan ook op”, besluit Pfleiderer.