NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Kwaliteitscertificaat voor ­installatiebedrijven ­gespecialiseerd in brandveiligheid krijgt ­duwtje in de rug
‘In een uitgebreide enquête in 2019 polste Agoria bij meer dan 180 bedrijven naar hun ervaringen als klant en gebruiker van brandveiligheidsinstallaties.’

Kwaliteitscertificaat voor ­installatiebedrijven ­gespecialiseerd in brandveiligheid krijgt ­duwtje in de rug

Tekst en beeld Fireforum

We spraken hierover met Bart Vanbever, Senior Expert Fire Safety van Agoria en Fireforum en Dominique Du Tré, Directeur Services bij Agoria en Gedelegeerd Bestuurder van Fireforum hoe zich dat vertaalt in de recente evolutie en positionering van het FiSQ certificaat.

Enquête over de kwaliteit brandveiligheidsinstallateurs

“In een uitgebreide enquête in 2019 polste Agoria bij meer dan 180 bedrijven naar hun ervaringen als klant en gebruiker van brandveiligheidsinstallaties” vertelt Dominique Du Tré. “We wilden bijvoorbeeld weten of installateurs hun klanten voldoende informeren over nieuwe normen en regelgeving die van toepassing zijn op hun installaties. Of ze de installatie- en beheerskosten correct  in kaart brengen. Ook de kwaliteit en snelheid van hun interventies, de kennisoverdracht bij ingebruikname van installaties werden bevraagd.” Daarbij zijn zowel klanten van niet- als wel gecertificeerde installatiebedrijven aangeschreven. Bij een tiental bedrijven werden er ook ter plaatse diepte interviews afgenomen.

De verwachtingen van de respondenten – voornamelijk CEO’s en hun preventieadviseurs – konden samengevat worden in 3 conclusies:

– Installateurs moeten proactief doorheen de hele levenscyclus van de brandveiligheidsinstallatie meedenken met hun klanten;

– Installateurs moeten beter afstemmen met hun collega’s: zowel tussen safety en security installaties, als tussen de verschillende passieve en actieve brandveiligheidsinstallaties;

– Om de doelstellingen van Business Continuity te halen moeten adequate techniekers snel kunnen interveniëren.

“Afstemming en overleg tussen installateurs is van cruciaal belang” verduidelijkt Dominique Du Tré, “wat niet altijd evident is als je naar de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid kijkt. FiSQ installateurs bevestigen dat ze dit ter harte nemen en samenzitten met hun collega’s waar nodig. Ook het uitvoeren van testen in combinatie met andere technieken, valt bij hen onder goede praktijk.”

Bart Van Bever: “Je merkt inderdaad bij de FiSQ bedrijven dat ze zich hier sterk van bewust zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het initiatief dat binnen de normalisatie genomen is. Bij een brandalarm moet je de volledige interactie met alle andere relevante installaties, denk aan liften, branddeuren, ventilatie, RWA,… gaan bekijken.“

“De bouwheer is zich niet altijd bewust van wat die interactie moet inhouden of weet niet tot wie hij zich moet wenden als een bepaald onderdeel niet goed functioneert. De FiSQ installateur zorgt dat hier duidelijke afspraken over gemaakt zijn.” verduidelijkt Dominique Du Tré.

Bart Vanbever: “In de nieuwe versie van het FiSQ reglement is scherper gesteld hoe de verantwoordelijkheid van het FiSQ-gecertificeerd bedrijf  behouden blijft ook als een deel van het werk door onderaannemers uitgevoerd wordt. Bijvoorbeeld bij het uitbesteden van een bekabeling van een branddetectiesysteem blijft het FiSQ bedrijf verantwoordelijk voor het volledig systeem. Dat is trouwens ook zo voorzien in de detectie installatienorm. En hetzelfde principe geldt voor alle andere technieken.” Ondertussen hebben 32 bedrijven gespecialiseerd in passieve en actieve brandbeveiliging het FiSQ certificaat behaald. Uitgebreide info over het FiSQ certificaat vind je op de gloednieuwe FiSQ website. www.fisq.be

Ondertussen hebben 32 bedrijven gespecialiseerd in passieve en actieve brandbeveiliging het FiSQ certificaat behaald.

FiSQ Premium Fire Safety Quality Certificate

FiSQ is een onafhankelijk kwaliteitscertificaat van Fireforum[1] vzw voor bedrijven in de sector van de brandbeveiliging, die de veiligheid en kwaliteit van hun producten en diensten garanderen gedurende de volledige levenscyclus van de installaties (van studie & ontwerp tot en met het onderhoud). Zowel de installateurs van actieve (branddetectie, sprinklers,…) als passieve brandbeveiligingssystemen (branddeuren, brandwerende afdichtingen en door­voeringen,…) komen hiervoor in aanmerking.

Mee zijn met de laatste evoluties

Medewerkers van een FiSQ bedrijf volgen regelmatig een verplichte bijscholing over nieuwe technologie, regelgeving en normen en informeren hun klanten daar proactief over. De druk bijgewoonde Fireforum Academies begin september waren hiervoor een uitstekende gelegenheid.

Van 16 tot 20 november vindt het 6e Fireforum Congres plaats, deze keer volledig online. Daar maak je kennis met innovatieve technologieën en wetenschappelijke evoluties in de brandpreventie en de brandbestrijding. Het Congres is door KCCE erkend als voortgezette opleiding, zoals voorzien in het “KB 18/11/2015 houdende de opleiding van de brandweer.”

Met sprekers uit de academische wereld, overheid en brandweer, studie­bureaus en industrie, ledenorganisaties,…

Het Congres 2020 wordt gespreid over meerdere dagen, zodat iedereen voor zichzelf een optimaal traject kan samenstellen. Het volledige programma met de tijd-slots en de inschrijvingsmodule is beschikbaar op de Fireforum website  www.fireforum.be  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?