Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Projecten

KWO-installatie zorgt voor voldoende koeling in nieuw internaat

Naar het ontwerp van OM/AR architecten uit Antwerpen bouwt de vzw De Broeders van Liefde een nieuwbouw internaat met 98 kamers op de campus Clara Fey te Brecht.

Foto 1 – Boring KWO kopiëren
Boring KWO.

17 november 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Ingenieursbureau BOTEC nv uit Wommelgem werkte het technische concept van de installaties uit met specifieke aandacht voor de toekomstige bewoners, met name jongeren met een verstandelijke beperking. Hierbij zijn de belangrijkste uitgangspunten: duurzaamheid, veiligheid, comfort en privacy.

Tekst en beeld Botec

​Om de prikkels van de bewoners te beperken, ging bijzondere aandacht naar de klimatisatie van het gebouw, met name onder controle houden van de oververhitting was cruciaal. In eerste instantie is het belangrijk de zoninstraling tegen te houden waarbij de locatie en de oriëntatie van het gebouw uiteraard een belangrijke rol spelen. Alle kamers zijn voorzien van geautomatiseerde rolluiken, die dienst zullen doen als verduistering én zonwering. Anderzijds is er in de architectuur rekening gehouden dat alle raampartijen, gericht naar circulatie- en leefruimtes, beschaduwing krijgen door vaste luifels.

Aanzicht achtergevel hoofdgebouw.

KWO

Verder werd na een grondige voorstudie en kosten-batenanalyse door Ingenieursbureau BOTEC, gekozen voor een KWO-installatie. Om de KWO te realiseren werden 2 putten geboord op een onderlinge afstand van 80 m. In de zomer, als er vraag is naar koeling, wordt het koude grondwater uit één van de putten opgepompt. De koude wordt onttrokken aan het opgepompte grondwater en over een warmtewisselaar aan het gebouw a­fgegeven via de luchtgroepen en de vloerkoeling.

In de koude wintermaanden wordt het opgeslagen warme grondwater weer opgepompt. De temperatuur van het grondwater wordt dan eerst verhoogd via de warmtepomp, om dan langs dezelfde warmtewisselaar de warmte af te geven aan de verbruikers in het gebouw, met name vloerverwarming en luchtgroepen. Als koel­afgifte-elementen werd gekozen om de aanwezige warmteafgifte-elementen omkeerbaar te maken:. De circulatiezones en leefruimtes zijn voorzien van vloerkoeling. De koeling in de kamers wordt gerealiseerd door de ventilatiedebieten op te drijven om het gewenste koeleffect te bekomen.

Boring KWO.

Comfort

Er werd een hybride stookplaats voorzien. Bij een storing of onderhoud aan de warmtepomp is er steeds de mogelijkheid om de warmtepomp hydraulisch te isoleren en via twee gasketels, in cascade-opstelling, warmte te leveren. Bij nor­male werking zullen de ketels enkel de kringen op ­hogere temperaturen voeden, met name de boiler en de kringen-radiatoren.

Ingenieursbureau BOTEC tracht de installaties steeds te ontwikkelen in het belang van de eindklant waarbij er een zekerheid is van warmtelevering. Het heeft geen zin om technisch ingewikkelde installaties te ontwikkelen die ontregeld geraken en waar na verloop van tijd niemand nog vat op heeft.

Aanbouw luifel.

Privacy en veiligheid

Voor de bouwheer was het cruciaal dat de specifieke bewoners in de verschillende leefgroepen gecontroleerd toegang krijgen tot bepaalde delen van het gebouw. De hoofdtoegangen en toegangen tot de leefgroepen werden bijgevolg voorzien van een online toegangscontrolesysteem. Het systeem is zo opgebouwd dat centraal beheer van de toegangsrechten mogelijk is. Aanvullend en gekoppeld aan het toegangscontrolesysteem werd elke kamerdeur voorzien van een controlesysteem waarbij het gebruik van de deuren gemonitord wordt.

Door de KNX-integratie in bepaalde delen in het gebouw is het verder mogelijk elke kamer individueel spanningsloos te zetten via een touchpanel voorzien in elke leefgroep, mocht dit in bepaalde situaties gewenst zijn. De sturing van de rolluiken is eveneens mee geïntegreerd in de KNX-sturing.

Er werd niet geopteerd voor de plaatsing van een camerabewakingsinstallatie maar de mogelijkheid is voorzien; in iedere kamer is reeds bekabeling voorzien voor het bijplaatsen van camera’s in functie van de noodzaak. Dit zal door de bouwheer geëvalueerd worden na de ingebruikname.

Tevens wordt het bestaande draadloze tele­fonienetwerk aanwezig op de campus uit­gebreid in de nieuwbouw door het bijplaatsen van de nodige DECT access points. De DECT telefoontoestellen zijn uitgerust met een noodknop die de begeleiders steeds kunnen indrukken in geval van problemen.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details