NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
LED Events boven de doopvont gehouden

LED Events boven de doopvont gehouden

Van een overname door en een integratie in een internationale groep begin dit jaar ging het voor Luxendi in één ruk door naar de organisatie van haar eerste verlichtingsevent. Het werd meteen een schot in de roos. 

Luxendi organiseerde voor het eerst haar LED Events. Deze tweedaagse, opgesplitst in een dag Nederland en een dag in België, verzamelde boeiende sprekers om de nieuwste ontwikkelingen qua ledtechnologie te komen bespreken. Luxendi werd begin dit jaar overgenomen door de internationale Eight Lakes group en vormt sindsdien de verlichtingsdivisie binnen de groep. “De LED Events zijn een ideaal platform om klanten en andere geïnteresseerden samen te brengen om de nieuwste oplossingen te ontdekken en met elkaar van ideeën te wisselen”, klinkt het. 

Twee dagen LED Events: in Zaltbommel (Nederland) en daags nadien in Elewijt.

Glazen bol

Een dag Nederland en een dag België en dit vlak na elkaar. Dezelfde sprekers die op beide dagen een talrijk opgekomen publiek hun nieuwe oplossingen voorstelden. Dat is een notendop het concept van LED Events. De Belgische poot van het event vond plaats in het Elewijt Center te Elewijt, niet ver van Brussel en werd op gang getrokken door Stefan Larsson, CEO van het Zweedse Optoga, de referentie in 230V ledmodules. Larsson schetste kort waar het in 2004 opgerichte Optoga voor staat en gaf daarbij aan dat het doel steeds is om de meest aangename verlichting te creëren door gebruik te maken van de nieuwste technologie. Larsson ging verder met enkele producten van Optoga van naderbij te bekijken en daarbij enkele heikele thema’s binnen de sector aan te halen. Denk maar aan het verwijderen van warmte om de levensduur van led op peil te houden, denk maar aan het vermijden van flikker en de noodzaak om architecten en designers steeds een goede en duidelijke uitleg over de producten te bezorgen. Via een duopresentatie van de firma Dalcnet over de dimmogelijkheden van led (van oud naar nieuw tot een live-demonstratie van Casambi) kreeg het aanwezige publiek een blik in de toekomst dankzij Catherine Lootens van vzw Groen Licht Vlaanderen. Wat brengt de toekomst inzake ledverlichting? Lootens: “Het staat vast dat ledverlichting nog steeds evolueert. Wat niet zal veranderen is de drang naar energie-efficiëntie. Wel zal in de toekomst (nog) meer aandacht besteed worden aan de kleurkarakteristieken van ledproducten. De TM30-18 komt er ‘binnenkort’ aan en die werkt met een groot aantal referentiekleuren (99 i.p.v. 14) en besteedt aandacht aan ‘color fidelity’ en kleursaturatie. Ook de kwaliteit van led-drivers zal met argusogen worden bekeken. En wat te denken van ‘freeform optics’, een variabele ‘light beam’ en DC-verlichting?”

Tussen de lezingen door was er ruimte om producten en oplossingen meer in de diepte te ontdekken.

Verlichting en meer

De tweede helft werd op gang getrapt door Peter Haumer van Lumitech, een in 1997 opgerichte spin-off van de Technische Universiteit in het Oostenrijkse Graz. Haumer vertelde over de ontwikkeling van PI-Led (°2007) en de toevoeging dit jaar van myPI-LED. “Via een innovatieve en bovendien gratis app die op alle toestellen beschikbaar is, koppelen we armaturen met behulp van de PI-LED-technologie met camera’s en sensoren”, legt Haumer uit. “Zo maken we een verlichtingssysteem dat snel en gepersonaliseerd op verschillende vereisten kan reageren. PI-LED is gepatenteerd. De technologie combineert wit licht en RGB-kleuren in één enkele lichtbron. Met myPI-LED maken we professionele verlichtingsoplossingen voor iedereen eenvoudiger. MyPI-LED stelt immers de optimale lichtomstandigheden volledig automatisch in. Ideaal voor winkeltoepassingen: elk product geniet immers steeds van de perfecte verlichting.”

Een lezing over Xicato mocht evenmin ontbreken tijdens deze LED Events. “We werken samen met de markt”, benadrukt Patrick van der Meulen. “Zo konden we reeds enkele keren een ontwikkeling in de markt zetten waarvan we wisten dat de markt er op zat te wachten.” Xicato koos bewust voor de open standaard van Bluetooth voor haar draadloze oplossingen. “Bluetooth is overal aanwezig op elk mobiel toestel, een gateway of een dongle is dus niet nodig”, verklaart van der Meulen deze keuze. Na lezingen van Richard Hall over de draadloze BLE oplossingen van het Engelse Eulum Design en Sander Baten (BHC, Bergh Hybrid Circuits) over alle aandachtspunten die aan bod komen tijdens het ontwerp, vanaf de eerste aanvraag tot het op te leveren product, werd tijdens een gezellig netwerkmoment nagekaart over de topics van de dag en de mogelijkheden die de toekomst zal brengen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details