NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Lucht- en vuilafscheiding in warmtepompsystemen
Verschillende fabrikanten adviseren automatische vuil- en luchtafscheiders toe te voegen aan warmtepompen.

Lucht- en vuilafscheiding in warmtepompsystemen

De toenemende vraag naar energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmings- en koelingsoplossingen zorgt voor evenredige toename in de vraag naar en installatie van warmtepompen. Maar warmtepompsystemen bevatten veel componenten die gevoelig zijn voor lucht en vuil in het systeemwater. Het belang van effectieve lucht- en vuilafscheiding in warmtepompsystemen is dan ook groot, en dat is waar het gamma van Spirotech dan ook de nodige oplossingen biedt.

Lucht en vuil mogen dan misschien onopvallend lijken, in de praktijk zorgen ze vaak voor rendementsverliezen in verwarmings- en koelinstallaties. En die invloed wordt groter bij gevoelige installaties die op lagere temperatuur werken om energie te besparen, zoals warmtepompen. En die rendementsverliezen worden linea recta vertaald in een duurdere energierekening.

Tal van warmtepompspecialisten adviseren dan ook duidelijk dat auto­matische lucht- en vuilafscheiders liefst standaard aanwezig zijn bij warmte­pompinstallaties. De aanschafprijs van die extra installatie­componenten wordt dan ook meestal erg snel en vele malen terugverdiend door de betere energieprestaties in de totale levensduur van de installatie.

De Spirobuis.

Spirobuis

Spirotech biedt meerdere op­lossingen aan die uitermate geschikt zijn voor zowel “gewone” als hybride warmte­pomp­systemen. De messing lucht- en vuil­afscheiders van Spirotech zijn uit­gerust met de unieke ‘Spirobuis’, die zorgt voor actieve ontluchting van circulerende bellen en microbellen uit het systeemwater. De ‘Spirobuis’ verwijdert bovendien effectief magnetische vuildeeltjes zonder een invloed te hebben op de stroming en drukval, omdat het opgehoopte vuil buiten de hoofdstroom wordt opgeslagen.

Omdat warmtepompsystemen doorgaans een grotere leidingmaat hebben dan conventionele cv-ketels, wordt er vaak ook een grotere afscheider op geplaatst. Dat heeft als voordeel dat er meer lucht en vuil afgescheiden kan worden. De messing lucht- en vuilafscheiders van Spirotech zijn beschikbaar van 22mm tot en met 2”, waardoor er voor zowat elk warmtepompsysteem een passend formaat afscheider beschikbaar is.

Vacuümontgassers

Naast lucht- en vuilafscheiders biedt Spirotech ook vacuümontgassers en open verdelers aan die geschikt zijn voor (hybride) warmtepompsystemen. Een vacuumontgasser kan bijvoorbeeld perfect toegepast worden in grote installaties met veel radiatoren, waar luchtafscheiding met een normale afscheider niet volstaat. Een open verdeler met lucht- en vuilafscheiding is dan weer geschikt voor installaties waar verschillen in debiet tussen primair en secundair circuit moeten worden gecompenseerd.

Een warmtepompinstallatie met Spirotech producten.

Een greep uit het gamma

Spirotech biedt tal van producten aan in de strijd voor proper systeemwater en dus goed rendement. De SpiroCombi M3 combineert magnetische vuilafscheiding met microbellenluchtafscheiding. Het verzamelde vuil kan gemakkelijk worden verwijderd via de afvoerklep, zonder dat het nodig is om het apparaat te isoleren of de waterstroom te onderbreken.

De Spirotrap MB3 en de Spirovent RV2 vormen samen een dynamisch duo. Waar de MB3 zelfs de kleinste (magnetische) vuildeeltjes afscheidt, zorgt de SpiroVent RV2 voor effectieve ontluchting van lucht- en micro­bellen uit het systeemwater. Bovendien hebben deze producten maar liefst 20 jaar garantie.

Verder in het gamma biedt Spirotech ook nog de SpiroCross AX-J aan, een hydraulische verdeler gecombineerd met luchtafscheiding en magnetische vuilafscheiding. Deze hydraulische afscheider compenseert verschillen in debiet tussen een primair en een secundair circuit. Omdat het drie functies compenseert, zorgt de SpiroCross AX-J ook voor een besparing, zowel op aanschafkosten als op ruimte, installatie en totale onderhoudskosten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details