NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Lucht-waterwarmtepompen die uitblinken in efficiëntie en installatiegemak 
Detail van de Effenca HT, die binnenkort op de markt wordt gebracht.

Lucht-waterwarmtepompen die uitblinken in efficiëntie en installatiegemak 

Remeha brengt binnenkort met de Effenca HT een lucht-warmtepomp op de markt die aanvoertemperaturen tot 80 °C kan leveren. De nakende introductie volgt slechts een paar maanden na de lancering van de Effenca MT, een mediumtemperatuurlucht-waterwarmtepomp voor aanvoertemperaturen tot 60 °C. Het mag duidelijk zijn dat de R&D-afdeling van de Nederlandse producent van verwarmingsproducten voor de woning- en utiliteitsmarkt op volle toeren draait. En er zitten nog innovaties aan te komen. Accountmanagers Scott Demuynck en Danny Goos geven tekst en uitleg.

“De hogetemperatuurwarmtepomp Effenca HT zal in eerste instantie beschikbaar in twee versies: een model met een vermogen van 20 kW en een versie met vermogen 30 kW”, begint Danny Goos te vertellen. “Dat breiden we gestaag uit, met de verwachting dat we in de komende jaren ook versies van honderden KW zullen kunnen leveren. De Effenca HT werkt propaangekoeld, met het koelmiddel R290.”

“De Effenca MT voor middentemperaturen die we enkele maanden eerder introduceerden, is vandaag beschikbaar in vier vermogensversies; 20 kW, 26 kW, 33 kW en 40 kW”, vult collega Scott Demuynck aan. “De Effenca MT heeft R32 als koelmiddel, in tegenstelling tot propaan geen natuurlijk middel, maar wel nog steeds veel milieuvriendelijker dan heel wat andere koelmiddelen.”

De modulerende cascaderegelaar miTera Plus zorgt ervoor dat de sturing van de warmtepompen en ketels centraal kan verlopen, ook zonder gebouwbeheersysteem.

Pilootprojecten met HT-warmtepomp lopen

“Met de hoge aanvoertemperaturen die ze produceert, tot 80 °C en nog steeds 70 °C bij een buitentemperatuur van -15 °C, is de Effenca HT vooral geschikt voor sanitaire warmwaterproductie of voor oudere verwarmingssystemen, die geënt zijn op zo’n hoge vertrektemperatuur”, pikt Danny Goos weer in. “Op dit moment wordt de warmtepomp al verkocht in pilootprojecten. Referentieprojecten noemen, daar is het dus nog wat vroeg voor.”

De Effenca MT werd al in verschillende projecten toegepast.

Al mooie referentie voor MT-versie

Voor de Effenca MT ligt dat anders. Zowel Danny Goos als Scott Demuynck rondden al hun eerste projecten met de R32-warmtepomp af. “In woonzorgcentrum De Tol in Deurne, een nieuwbouwproject, werden bijvoorbeeld twee Effenca MT-warmtepompen in cascadeopstelling geplaatst om samen met twee ketels als hybride concept in verwarming en koeling te voorzien”, licht die eerste toe. “Onze modulerende cascaderegelaar miTera Plus, die heel intuïtief werkt met een touchscreen, zorgt ervoor dat de sturing van de warmtepompen en ketels centraal kan verlopen, ook zonder gebouwbeheersysteem.”

“Bij de grondige energetische renovatie van een juwelierszaak met daarboven een woning zorgt een Effenca MT ervoor dat de eigenaars volledig fossielvrij kunnen verwarmen en koelen”, noemt Scott Demuynck een van de referentieprojecten in zijn portefeuille. 

De Effenca MT.

Tal van troeven voor installateur

De accountmanagers vingen tot dusver ook niets dan positieve geluiden op van installateurs. “De Effenca MT, die overigens net als de Effenca HT een heel hoge SCOP-score heeft, heeft dan ook veel troeven die hen het leven makkelijker maken’, verduidelijkt Danny Goos. “Omdat het – net als de Effenca HT – een monobloc-warmtepomp is, hoeft de installateur bijvoorbeeld geen koeltechnische handelingen te verrichten aan het toestel en zijn fouten op dat vlak dus uitgesloten. Een installateur die enkel ketels plaatst, zou de Effenca MT in principe dus gemakkelijk kunnen installeren. De Effenca MT is ook heel compact, omdat de inhoud van het buffervat dankzij een invertergestuurde compressor zo’n 75% kleiner is, 5 liter per kW, dan dat van een on-offgestuurde warmtepomp. Het spreekt voor zich dat dit de installatie vergemakkelijkt, net als het feit dat de watercirculatiepomp reeds in het toestel geïntegreerd is en dus niet apart hoeft te worden voorzien. En dankzij de miTera Plus zijn meerdere Effenca MT’s, al dan niet verschillend in vermogens, dus ook heel gemakkelijk in cascade inzetbaar.”

“En de miTera Plus maakt dus ook een hybride opstelling heel eenvoudig”, gaat Scott Demuynck voort. “Dat vind ik wel belangrijk om te benadrukken, want zo’n gemengde configuratie vormt vaak de oplossing bij renovaties en in ons land moet nu eenmaal nog heel veel gerenoveerd worden. Nog een laatste troef voor de installateur, al is die niet specifiek verbonden met de Effenca MT, is de service en ondersteuning die we met Remeha bieden.”

Nieuwigheden in de pijplijn

Als onderdeel van de BDR Thermea Group, internationaal bezig met de productie en verdeling van verwarmings- en warmwatersystemen en daaraan gerelateerde diensten, kan Remeha bogen op heel wat kennis. Het hoeft dus niet te verwonderen dat er nog meer innovaties in de pijplijn zitten. De accountmanagers lichten wat dat betreft al een tipje van de sluier. Danny Goos: “We onderzoeken volop hoe we waterstof kunnen inzetten als energiebron. En binnenkort pakken we uit met de Quinta Ace, een verwarmingsketel op biogas.”

“Wat wij produceren natuurlijk ook nog steeds verwarmingsketels”, krijgt Scott Demuynck het laatste woord. “Ik vind dat een grote troef. Immers, in de markt waarin Danny en ik actief zijn, die van de grootvermogens, worden de installaties steeds complexer. Eigenlijk wordt elke oplossing, anders dan in de residentiële markt, werfafhankelijk ontwikkeld. Dat brede productportfolio is dan een zegen en stelt ons in staat om steeds de nodige adviezen te kunnen geven en met een oplossing op maat te kunnen komen”, besluit hij.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details