NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Luchtbevochtiging, bondgenoot in de strijd tegen virussen
Sinds 2019 moet de relatieve luchtvochtigheid op de werkvloer tussen de 40 en de 60 procent liggen.

Luchtbevochtiging, bondgenoot in de strijd tegen virussen

En nu er nog steeds een dodelijk virus door het land raast, groeit het besef dat luchtvochtigheid geen onschuldige factor is wanneer het om virussen gaat. Met gerichte oplossingen die de luchtvochtigheid op peil houden of brengen, draagt DriSteem Belgium zijn steentje bij in de strijd voor gezonde werk- en leefomgevingen.  

In een vorig artikel omschreven we lucht­vochtigheid al eens als ‘de onzichtbare vijand’. Niet omdat luchtvochtigheid niet aanwezig of meetbaar is, maar omdat het een abstract ­gegeven is. Marc Briers, zaakvoerder van ­DriSteem Belgium: “Je voelt alleen de extremen. Een te hoge vochtigheid resulteert soms in een ­klammerig gevoel, maar je kan in een ruimte ­verblijven met een te lage vochtigheid en daar op het eerste zicht niets van merken. Toch zijn de gevolgen, bijvoorbeeld op vlak van comfort en gezondheid, niet te onderschatten.”

In tijden waarin er meer aandacht dan ooit gaat naar virussen die zich door de lucht verspreiden, doet men er goed aan om het belang van luchtvochtigheid niet te onderschatten.

Strengere wetgeving

Het bewustzijn dat een goede luchtvochtigheid belangrijk is, neemt gestaag toe. De verstrengde wetgeving is daar een logisch gevolg van. “Sinds 2019 moet de relatieve luchtvochtigheid op de werkvloer tussen de 40 en de 60 procent ­liggen. Voordien was dat nog tussen de 30 en de 70 procent. Een groot verschil, want er is veel meer nood aan bevochtiging om aan die 40 procent te geraken. Om aan de vroegere vereisten te voldoen, volstond het om bijvoorbeeld een raam open te zetten”, zegt Briers. “De vereisten op vlak van luchtbevochtiging gaan hand in hand met de verplichting om de CO2-concentratie onder de 900 ppm houden. Dat betekent dat er veel meer verse lucht moet aangevoerd worden, die op haar beurt absoluut bevochtigd dient te worden. Dat maakt van luchtbevochtiging een cruciale pijler in het luik luchtbehandeling.”

Met de extra aandacht voor indoor air quality (IAQ) en de rol van luchtvochtigheid daarin, is ook de actieradius van DriSteem Belgium toegenomen. “Studieburelen houden er veel meer rekening mee. Ze doen tegenwoordig ook een beroep op ons om bestaande gebouwen aan te pakken, waar er geen of een te kleine luchtbevochtigingsinstallatie aanwezig was. Vandaag de dag bevochtigen we volledige ziekenhuizen, daar waar we ons in het verleden doorgaans beperkten tot bijvoorbeeld operatielokalen of specifieke ­afdelingen”, vermeldt Briers. 

De gevolgen van een slechte luchtvochtigheidsgraad, bijvoorbeeld op vlak van comfort en gezondheid, zijn niet te onderschatten.

Anderhalve meter

In tijden waarin er meer aandacht dan ooit gaat naar virussen die zich door de lucht verspreiden, doet men er goed aan om het belang van lucht­vochtigheid niet te onderschatten. Want, zo zegt Marc Briers, in de strijd tegen corona en andere ­virussen is een optimale luchtvochtigheid een bondgenoot. “Droge lucht is een betere drager voor druppels en aerosolen over langere afstanden. Als de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent ligt, wordt een virus minder actief. Dat hebben verschillende studies en richtlijnen reeds aangetoond (cfr Rehva, Eurovent. ­European ­Center for Disease Prevention and Control (ECDC)). Waarom gedijen virussen zoals corona beter in de winter? Omdat de luchtvochtigheid dan snel onder de 40 procent duikt. Druppels die vrij­komen bij het spreken, niezen, hoesten,… gaan bij die lage vochtigheid sneller verdampen, waardoor de virus­deeltjes lichter worden. Ze kunnen als het ware een langere weg afleggen. Daarom is ook de befaamde ‘anderhalve meter afstand’-regel in het leven geroepen : de zwaardere virusdeeltjes slaan binnen die anderhalve meter neer en zijn minder risicovol, maar de kleinere en lichtere ­virusdeeltjes ­(aerosolen) ­kunnen zich bij een te lage lucht­vochtigheid makkelijker en verder verspreiden.”

De oplossingen van het bedrijf creëren een ideale luchtvochtigheid om een mogelijke virusverspreiding te reduceren. Afhankelijk van de concrete situatie zijn er verschillende mogelijkheden. “In elk project zijn er verschillende facetten die een impact hebben op de finale keuze van een bevochtigingssysteem, zoals energiekosten, CO2-uitstoot, gezondheid en veiligheid”, licht Briers toe. “Een stoombevochtiger is de meest veilige oplossing, omdat water hierbij gekookt wordt en virusdeeltjes dus geen kans hebben om te overleven, maar stoombevochtiging is niet altijd mogelijk vanwege bepaalde energienormen en/of milieuoverwegingen. Dan kijken we in de richting van watergedragen VDI 6022 gekeurde oplossingen. Onze sterkte is dat we een brede waaier aan systemen bieden, zodat we voor elk project samen met de klant naar de ideale oplossing kunnen zoeken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details