Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Luchtbehandeling

Luchtbevochtiging: onmisbare partner in de strijd voor een gezond binnenklimaat

‘Alleen maar ventileren volstaat niet om virusverspreiding tegen te gaan.’

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | DriSteem

28 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Luchtvochtigheid in een gebouw is altijd al belangrijk geweest, maar omdat je een goede of slechte luchtvochtigheid niet met het blote oog kan zien, werd het thema in het verleden wel eens onder de mat geveegd. Nieuwe maatschappelijke tendensen zoals het coronavirus, brengen daar verandering in. Specialist ter zake DriSteem heeft voor elke situatie een oplossing, en kan beantwoorden aan uiteenlopende vereisten op hygiënisch, duurzaam of economisch vlak. 

Luchtbevochtiging is vandaag een thema dat in de bouwsector niet langer genegeerd kan worden. Niet alleen drukte het coronavirus ons met de neus op de feiten, de regels zijn ook veranderd: de Codex Welzijn op het werk stipuleert immers dat de luchtvochtigheidsgraad in een kantoorgebouw tussen de 40 en de 60 procent moet liggen – voorheen was dat nog 30 à 70 procent. Maar luchtbevochtiging omhelst veel meer dan alleen maar een toestel kopen of verkopen. Het is een vakgebied dat een zekere specialisatie vergt, zegt Marc Briers, zaakvoerder van DriSteem Belgium. “We zetten dan ook heel hard in op dienstverlening naar onze klanten toe. Zowel studiebureaus als installateurs kunnen we ter dienste zijn met een gerichte oplossing. We proberen om minstens één keer per week een opleiding te voorzien.”

‘Op hygiënisch vlak is stoom altijd de meest efficiënte keuze, maar er zijn genoeg alternatieven voorhanden die eveneens het gewenste resultaat bereiken.’

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het duidelijk dat indoor air quality belangrijk is, maar toch is er nog werk aan de winkel op het vlak van kennisverspreiding. Marc Briers: “We zien nog altijd dat de nadruk heel vaak ligt op ventileren, zonder het over luchtbevochtiging te hebben. Ventilatie is natuurlijk enorm belangrijk om het CO2-peil onder controle te houden, maar wat veel minder geweten is: als je veel ventileert in een gebouw, droogt de binnenlucht sneller uit en is het juist extra belangrijk om een goede luchtbevochtiging te voorzien. Alleen maar ventileren volstaat dus niet om virusverspreiding tegen te gaan.”

Brede keuze

Ook nieuwe markttendensen hebben een grote invloed, vervolgt Briers. “Nu de prijzen van gas en elektriciteit de pan uit swingen, is de uitdaging voor ons: hoe kunnen we de luchtvochtigheid in een ruimte op een zo economisch mogelijk manier verbeteren? Net daarom bieden we onze klanten de keuze uit uiteenlopende technieken om de lucht te bevochtigingen, van stoombevochtiging tot adiabatische oplossingen. Ook andere argumenten, zoals de wens om CO2-neutraal te bevochtigen, spelen een rol. Op hygiënisch vlak is stoom altijd de meest efficiënte keuze – stoom is immers per definitie steriel – maar er zijn genoeg alternatieven voorhanden die eveneens het gewenste resultaat bereiken. Het DriSteem-gamma biedt werkelijk op elk probleem een antwoord.” 

Niet alleen de keuze van technologie of type bevochtiger is van belang, ook talloze rand­factoren spelen een rol – denk maar aan de waterkwaliteit in de regio in kwestie. Daarom biedt DriSteem in regio’s met hard water ook waterbehandeling mee aan in het pakket. Ook dat wijst op de veelzijdigheid van DriSteem in zijn streven om altijd en overal de luchtvochtigheid op peil te houden. 

Het team van DriSteem Belgium.

‘De ogen zijn opengegaan’

Marc Briers verwacht dat een gezond binnenklimaat ook in de toekomst aan aandacht zal winnen. En daar is luchtvochtigheid onlos­makelijk mee verbonden. “Dankzij de CO2-meters zijn de ogen opengegaan. De hoeveelheid geventileerde lucht in een gebouw zal in de toekomst alleen maar hoger liggen, met dank aan normen die steeds strenger worden. De luchtbevochtiging zal sowieso moeten volgen als het écht menens is om de binnenluchkwaliteit op peil te houden”, besluit Briers.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details