Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Luchtgroepen met ingebouwde warmtepomp: ‘Geen ontdooicycli, efficiënt, en een gemak voor de installateur’

Envistar-Top_ThermoCooler-HP
‘Zowel de condensor als de verdamper zitten verwerkt in de luchtgroep. Naast de ingebouwde warmtepomp wordt er ook nog energie gerecupereerd via het warmtewiel.’

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Airx

7 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dit unieke systeem koppelt AirX aan een diepgaande expertise op vlak van ventilatie en luchtgroepen. “We ontzorgen de installateur, zodat die zich kan concentreren op wat hij graag doet, namelijk installeren”, klinkt het. 

De units worden ontwikkeld en geproduceerd in Zweden. AirX levert de units volledig plug-and-play op de werf.

De firma AirX legt de focus op het aerolisch inregelen en opmeten van alle ventilatiesystemen. Dit zowel voor de kleine installaties als voor kantoorgebouwen, hotels, scholen, enzovoort. “We regelen alle installaties zo optimaal als mogelijk in en voorzien advies over onder meer de positionering van regelkleppen”, zegt Dirk Merken, zaakvoerder van AirX.

‘Bij dit systeem is een constante temperatuur van 21 °C gegarandeerd, zonder extra batterijen’

Expertise gebruiken om ventilatie te promoten

“Alle Air Experts hebben meer dan 15 jaar ­ervaring in de ventilatiewereld. Deze expertise willen wij gebruiken om ventilatie te promoten en om de installateur te ontzorgen. Elke Air Expert heeft ervaring met het uitwerken van ventilatiestudies, het selecteren van luchtgroepen volgens de noden van het project, het opstarten van installaties en het ter plaatse gaan op probleem­werven. We hebben ons intussen ook gespecialiseerd in het inregelen van grote ventilatie-installaties en zijn erkend Ventilatieverslaggever, alsook erkend Blowerdoortester.”

‘We ontzorgen de installateur, zodat die zich kan concentreren op wat hij graag doet, namelijk installeren.’

Daarnaast is AirX rechtstreeks verdeler van IV ­Produkt. Dat Zweedse bedrijf levert uiterst kwalitatieve luchtgroepen, op maat van elk project. “IV Produkt ontwikkelde reeds in 1974 luchtgroepen met ingebouwde warmtepompen: een uniek concept”, vertelt Merken. “Zo kunnen deze luchtgroepen bij eender welke buitentemperaturen (van -10°C tot 30°C) steeds een continue inblaastemperatuur, dit zonder ontdooicycli of voor-en naverwarming, en met een optimale energie-efficiëntie.”

Een luchtgroep met ingebouwde warmtepomp biedt tal van voordelen, volgens Merken. “Zowel de condensor als de verdamper zitten verwerkt in de luchtgroep. Naast de ingebouwde warmtepomp wordt er ook nog energie gerecupereerd via het warmtewiel.” Bovendien zorgt het hoge COP ook voor een ingrijpende afname van de operationele kosten. De energie-efficiëntie van de compressor en het warmtewiel bedraagt gezamenlijk meer dan 90 procent. 

Geen ontdooicycli

Het systeem van IV Produkt onderscheidt zich nadrukkelijk van traditionele warmtepompen, vooral omdat er geen sprake meer is van ontdooicycli. Merken: “Traditionele warmtepompen gaan invriezen bij koudere buitentemperaturen, waardoor de het verbruik van de ventilator stijgt en de inblaastemperatuur tijdens de ontdooiing fel zakt. Bij dit systeem is een constante temperatuur van 21 °C gegarandeerd, zonder extra batterijen.” De beide systemen – warmtepomp en luchtgroep – werken perfect op elkaar in, zo gaat Merken verder. “Vooraleer de luchtgroep de fabriek verlaat, wordt de werking van de ingebouwde warmtepomp uitvoerig getest alsook de volledige regeling van de luchtgroep. Aangezien alles als één geheel wordt geleverd op de werf, kan de ventilatie worden opgeleverd door één enkele partij en werken de verschillende componenten efficiënt samen.”

De units worden ontwikkeld en geproduceerd in Zweden. AirX levert de units volledig plug-and-play op de werf. “Indien gewenst splitsen we alles op in secties, zodat de verschillende onderdelen door een deur van 900 mm kunnen. Opnieuw in elkaar steken gebeurt dan via snelkoppelingen en stekkerverbindingen”, licht Merken toe. 

Geen koeltechnische handelingen

“Deze plug-and-playservice betekent een enorme tijds- en plaatsbesparing voor installateurs. Het geeft bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om daken volledig vrij te maken van technieken, waardoor deze kunnen gebruikt worden als terras of voor een groene beplanting. Bovendien is alles reeds vooraf gemonteerd en getest in de fabriek: de installateur moet dus niet koeltechnisch gecertificeerd zijn, want er komen op de werf geen koeltechnische handelingen aan te pas.”

AirX pakt bovendien uit met een speciale actie, waarmee het bedrijf ook de eigen expertise in de kijker wil zetten. “Klanten die naast de luchtgroep ook de inregeling van de installatie bij ons bestellen, krijgen nu vijf jaar garantie, in plaats van de gebruikelijke twee jaar”, zegt Merken. “Zo helpen we met de selectie van de luchtgroep, op maat van het project, en zorgen we ervoor dat de installatie optimaal draait en dat er een correct meetrapport wordt afgeleverd. We ondersteunen de installateur ook met advies over bijvoorbeeld de correcte plaatsing van de regelkleppen. Dit alles doen we zodat de installateur zich terug kan concentreren op wat hij graag doet, namelijk installeren.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details