Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Luchtgroepen met ingebouwde ­warmtepomp: vijf unieke troeven

‘Alles is aangesloten, tot en met de druksensoren – plug-and-play in de meest letterlijke zin van het woord.’

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | AirX

20 oktober 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

AirX wil het energieverbruik in gebouwen doen dalen met behulp van kwalitatieve luchtgroepen met energierecuperatie, dankzij het correct afstellen van de volledige installatie. Een correcte inregeling in combinatie met een kwalitatieve luchtgroep is een uniek totaalconcept dat zowel de installateur als de eindklant ten goede komt. De spin in het web is de gerenommeerde luchtgroep van IV Produkt met ingebouwde warmtepomp, die tal van unieke troeven biedt. 

De inregeling en opmeting van de ventilatie­systemen combineert AirX met de verkoop van niet-residentiële luchtgroepen. AirX geeft advies op de ontwerpplannen, stelt de geknipte lucht­groep samen en selecteert daarbij de modulaire luchtgroepen zelf. Na de installatie assisteren de experten van AirX de installateur – indien nodig – bij de opstart en inregeling. 

Dirk Merken, zaakvoerder en partner in AirX: “De investering in de luchtgroep betaalt zich vanzelf terug dankzij de betrouwbare werking, het sterk verhoogde thermisch rendement en het lage energieverbruik. Dankzij gespecialiseerde software kunnen we de terugverdientijd heel gedetailleerd berekenen.” Op die manier biedt AirX een realistisch antwoord op twee enorme crisissen: de gezondheidscrisis van de voorbije jaren en de energiecrisis, die nu volop woedt. 

AirX geeft advies op de ontwerpplannen, stelt de geknipte luchtgroep samen en selecteert daarbij de modulaire luchtgroepen zelf.

Maatwerk

De luchtgroepen zijn steevast van de hand van IV Produkt-luchtgroepen, de Scandinavische marktleider op het gebied van modulaire lucht­groepen. De sterkte van de firma zit hem in de nauwe focus, legt Merken uit. “Ze produceren enkel en alleen luchtgroepen, geen ander zijproduct zoals kleppen of roosters. Door zich alleen op luchtgroepen te concentreren, en dat al bijna 50 jaar lang, slaagt IV Produkt erin de kwaliteit te maximaliseren.”   

“Elke luchtgroep is maatwerk”, gaat Merken verder. AirX houdt dan ook vast aan de filosofie van IV Produkt: “Ook bij ons wordt elke luchtgroep volledig samengesteld volgens de noden van het project en de wensen van de klant. Onze klemtoon ligt op begeleiding, niet op ‘verkoop van het schap’. Die focus op specialisatie hebben we gemeenschappelijk met IV Produkt, en het verklaart waarom de samenwerking zo vlot verloopt. We gaan beiden voor the extra mile: enkel het beste is goed genoeg.”

‘De unieke samenstelling met ingebouwde warmtepomp is het paradepaardje van IV Produkt.’

Vijf voordelen

IV Produkt onderscheid zich van andere kwali­tatieve merken op 5 gebieden.

Ingebouwde warmtepompen 

Hier biedt IV Produkt de keuze tussen de ecocooler en de thermocooler. Het verschil zit hem in de plaats van de condensor. Merken: “Bij de thermocooler kunnen we garanderen dat er geen enkele ontdooicyclus is en je dus geen extra batterijen of extra vermogen moet voorzien moest er een ontdooiing plaatsvinden. Hierdoor hebben we een constante COP-waarde van steeds meer dan 6. Bij de ecocooler leggen we de focus op het koelen en de energierecuperatie van de koude. Deze unieke samenstelling is het paradepaardje van IV Produkt.”

Topaansluiting tot ongeveer 7.000 m³/h

De luchtgroepen units kunnen worden geleverd met zijaansluitingen, maar er is ook een hele reeks beschikbaar met topaansluiting tot ongeveer 7000 m³/h. Deze compacte, maar toch goed uitgeruste topunits winnen sterk aan popu­lariteit, zegt Merken. “Zo kan je in plaats van één grote unit op het dak te plaatsen, elk verdiep voorzien van een topunit – en zo de verdiepingen afzonderlijk ventileren en conditioneren. Dank­zij de interne warmtepomp kan je dan een continue toevoertemperatuur aanleveren zonder dat je extra leidingen moet voorzien. Vooral in renovatietoepassingen is dit een belangrijk voordeel.”

Sensoren en regeling

Dankzij de samenwerking tussen Siemens en IV Produkt, zijn de luchtgroepen uitgerust met vele kwalitatieve sensoren en een eigen interne regeling, volledig afgestemd op de noden van IV Produkt. De volledige communicatie verloopt intern via Modubus en de luchtgroep kan worden uitgerust met unieke functies zoals de energiewatch, zonecontrol, cloud service en drukbalanscontrole. 

Vooral die laatste functie is bijzonder nuttig, voegt Merken toe. “Via druksensoren gaan wij continue de interne druk in de luchtgroep meten en ervoor zorgen dat de verse luchtzijde continue in overdruk staat. De eventuele minimale interne lekken zijn dan steeds van de verse luchtzijde naar de afgezogen luchtzijde. Het gevolg: er kan nooit een lek zijn van extractie naar pulsie. Dat is een erg belangrijke troef in tijden waarin gezondheid belangrijker dan ooit is.” 

Voorgemonteerd

De buitenunits worden geleverd met het dak, de dak­kappen, de registerkleppen en de regeling reeds volledig gemonteerd vanuit de fabriek. “Alles is aangesloten, tot en met de druksensoren – plug-and-play in de meest letterlijke zin van het woord”, aldus Merken. Hierdoor bespaart de installateur op installatie-uren, neemt de kans op installatie­fouten af en is een hoge afwerkings­graad gegarandeerd. 

Easy access

De luchtgroep kan in meerdere verschillende delen geleverd worden, die eenvoudig opnieuw aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo kan de luchtgroep door deuren en via de lift tot in de technische ruimte gebracht worden.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details