NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Masterclass HVAC kijkt naar de toekomst

Masterclass HVAC kijkt naar de toekomst

​‘Meer dan een gewone HVAC-opleiding’

Acasus, het inspiratie- en kenniscentrum over duurzaam wonen, bouwen en renoveren in West-Vlaanderen, organiseert dit voorjaar zes masterclasses. Ook HVAC komt uitgebreid aan bod, in een drie uur durende opleiding die de nadruk legt op nieuwe en toekomstige technologieën en duurzaamheid.

De masterclasses zijn gericht op professionals uit de bouwsector, gaande van installateurs over studiebureaus tot EPB-verslaggevers. Ook andere partijen, zoals lokale besturen, zijn welkom. De lesgevers voor het HVAC-luik zijn Tom Henderyckx en Koen Denys van Vives. Koen Denys coördineert het onderzoek voor de technologische afdelingen van de hogeschool.

“Deze masterclass behandelt heel andere materie dan een klassieke HVAC-opleiding”, stelt Denys. “We gaan dieper in op een aantal thema’s. De focus ligt op het realiseren van energiebesparing met nieuwe, innovatieve technieken. Deze opleiding moet een eye opener zijn. We willen de mensen ertoe verleiden om meer te willen weten over deze nieuwe technieken en er juist mee om te kunnen gaan.”

‘De focus ligt op het realiseren van energiebesparing met nieuwe, innovatieve technieken.’ (Beeld: Shutterstock)

 

Warmtenetten waterstof

Zo krijgen de cursisten inzicht in de opkomst van warmtenetten en het potentieel van verwarming op waterstof. De masterclass legt ook de nadruk op inregeling en gebouwbeheer. “We hebben het ook over smart buildings en gebouwbeheersystemen, en de impact die deze begrippen hebben op de energiehuishouding in gebouwen.”

In de masterclass leer je dus niet hoe je pakweg een verwarmingsketel aansluit. “Sowieso wordt de discussie in het maatschappelijk debat over duurzame verwarming nog te vaak vernauwd tot condensatieketels en warmtepompen, terwijl er veel meer technieken bestaan”, vervolgt Denys.

“Bovendien is inregeling minstens even belangrijk: het is niet omdat je een potentieel energiebesparend toestel hebt staan, dat de energiebesparing automatisch gerealiseerd wordt. Fabrikanten vertellen ons regelmatig dat men niet altijd het maximum uit hun toestellen weet te puren.”

De masterclass HVAC vindt plaats op donderdag 1 oktober, op de Vives campus in Kortrijk. Acasus organiseert ook nog masterclasses rond EPB, binnenmilieu, waterhuishouding en watergebruik, groendak en groengevels, en verlichting. Inschrijven kan via www.acasus.be/masterclasses.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details