Nieuwe ledverlichting in vier gebouwen en toch geen klassiek relightingverhaal. Dat heeft de stad Mechelen geschreven in samenwerking met verlichtingsfabrikant TRILUX. De stad huurt immers de verlichting én het kan de komende vijftien jaar rekenen op de ondersteunende diensten van de fabrikant. Na die vijftien jaar worden de ledarmaturen hergebruikt.
Een klassiek relightingverhaal, nl. armaturen verwijderen en vervangen door nieuwe, werd het niet bij de relighting van het Stadsarchief, de Academie voor Beeldende Kunsten, het stedelijk Conservatorium en de kantoren van het Cultuurcentrum. Producten en ondersteuning aanbieden als een dienst, daar gingen de stad Mechelen en verlichtingsfabrikant TRILUX samen voor. Vijftien jaar lang kan de stad beroep doen op de fabrikant, bijvoorbeeld bij defecten. Na die vijftien jaar worden de armaturen hergebruikt. “Als fabrikant hebben we er dus alle baat bij dat de toestellen lang meegaan en dat ze na afloop van het contract, in dit geval vijftien jaar, nog bruikbaar zijn”, horen we van Willem Dammers, managing director bij TRILUX Benelux. “Vanuit het oogpunt van de stad komt het financieel plaatje daarbij. Zij kunnen immers de kosten spreiden over de looptijd van het contract en hoeven zich bovendien niets aan te trekken van het onderhoud. Licht als dienst is nog een nicheverhaal maar wel een belangrijk onderdeel voor de omschakeling naar een circulaire economie.”
Deel 1 van het project betrof de relighting van het Stadsarchief waarbij de oude fluorescentie-lampen vervangen werden door 367 nieuwe ledarmaturen. Deze eerste fase werd reeds afgerond waarna meteen overgegaan werd tot de ombouw van de verlichting in de Academie voor Beeldende Kunsten (bijna gefinaliseerd) en deze van het Conservatorium. Vermits het hier ook gaat om klaslokalen werd veel werk verricht gedurende de vakantieperiode zodat de studenten zonder overlast aan het nieuwe schooljaar konden starten. In de Academie en het Conservatorium werden samen 770 armaturen aangepakt. “In één klaslokaal plaatsen we een intelligent lichtsysteem”, aldus Dammers. “Via de cloud zijn we in staat om het energieverbruik in het klaslokaal te monitoren. De vraag hoeveel uren de verlichting juist brandt blijft vaak onbeantwoord. Via het cloudsysteem hebben we inzage in deze nuttige informatie.” Als laatste is het Cultuurcentrum aan de beurt. Na afloop van het totale project zullen in de vier gebouwen maar liefst 1150 armaturen vervangen zijn, een opdracht die TRILUX uitbesteedde aan de firma Electro Zwijsen.
De nieuwe verlichting verbruikt een pak minder dan de oude verlichtingstoestellen die tot vandaag dienstdeden. “Een energiebesparing van 50%”, preciseert Marina De Bie, schepen van Duurzaamheid. “We moedigen onze burgers aan om zo veel en zo snel mogelijk over te schakelen op ledverlichting dus geven we met projecten als deze het goede voorbeeld. Tegelijkertijd willen we ook andere gemeentebesturen inspireren. We leasen de verlichting vijftien jaar lang en daardoor zijn we zeker dat die kwaliteitsvol en duurzaam is. Daarna krijgen de armaturen een tweede leven. Een duurzame en circulaire manier van werken!”