Medisch Centrum Assenede leeft op zichzelf dankzij slimme technieken
01:12
25-09-2018

Medisch Centrum Assenede leeft op zichzelf dankzij slimme technieken

Toegangscontrole, telefonie, licht, verwarming,… in Medisch Centrum Assenede (MCA) staan niet alleen dokters en patiënten, maar ook alle technieken met elkaar in verbinding. Voor de realisatie van die technieken deed de praktijk een beroep op de expertise van specialist Qbus uit Erpe-Mere. “Zowel wij als de klant zijn heel erg tevreden over het resultaat”, klinkt het.

MCA is een wijkgezondheidscentrum waar negentien huisartsen, specialisten en paramedici lokale, toegankelijke zorg bieden. “De klant wilde een medisch centrum bouwen en op technisch vlak was het cruciaal dat de beheerder geen slaaf van zijn eigen gebouw zou worden”, zegt Nico Tack, service engineer bij Qbus. “Er werd ons gevraagd om een systeem uit te dokteren dat intelligent genoeg is om alle technieken te laten samenwerken zodra er iemand het gebouw betreedt of verlaat.”

Medisch Centrum Assenede leeft op zichzelf dankzij slimme techniekenIedere dokter heeft zijn eigen applicatie op smartphone, met toegang tot zijn eigen kabinet

Alles in verbinding
Wanneer een dokter in de consultatieruimte zit, wordt die ruimte geactiveerd. De telefoonlijn opent, de verwarming doet zijn werk en de verlichting gaat aan. Verlaat de dokter de ruimte, dan gaat het licht uit, schakelt de verwarming een paar graden lager en wordt de telefoon automatisch doorgeschakeld naar het onthaal. Tack: “Voor dit project moesten we een volledig uit zichzelf werkend en energiezuinig systeem creëren. Dat was zeker een uitdaging. Samen met onze HVAC-partner ProHeating Systems en elektriciteitspartner Elektro Dhaenens hebben we dan een globaal project uitgewerkt.”

Opleiding
Over het eindresultaat zijn alle partijen erg te spreken. “Het is een groot project waar veel programmatie achter zit. Het was niet simpel om het gebouw op zichzelf te laten leven, maar de uitkomst mag er zijn. Iedere dokter heeft zijn eigen applicatie op smartphone, met toegang tot zijn eigen kabinet. Het systeem draait nu twee jaar en het gaat heel vlot. We hebben regelmatig contact met de klant en in een beginfase hebben we ook een opleiding gegeven zodat ze intern zelf het systeem kunnen bijsturen”, besluit Tack.      

Tekst Niels Rouvrois    |    Beeld Qbus
Uitgelichte afbeelding: 
‘Er werd ons gevraagd om een systeem uit te dokteren dat intelligent genoeg is om alle technieken te laten samenwerken zodra er iemand het gebouw betreedt of verlaat.’

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Applicatie , MCA , Qbus , Smartphone

Installatie en Bouw België partners

Zeswegventiel verzekert hydraulisch evenwichtSlimme thermostaat nu verkrijgbaar in zwart én wit