NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Meer controle over sprinklerinstallaties dankzij gloednieuw platform

Meer controle over sprinklerinstallaties dankzij gloednieuw platform

Met SMART lanceert Cegelec Fire Solutions een nieuw en vernieuwend digitaal platform om de performantie van sprinklerinstallaties te verhogen en grote stappen voorwaarts te zetten in de digitale transformatie.

In de eerste plaats is SMART (Sprinkler Management and Remote Tracking) een monitoringplatform dat snel en overzichtelijk statusupdates van sprinklerinstallaties communiceert. Tot op heden krijgt de meldkamer slechts een melding van een storing of brandalarm, niet van de specifieke oorzaak. Is er brand? Doet er zich een probleem voor met de dieselpomp? Of betrad iemand gewoonweg de pompkamer waardoor een storing wordt doorgegeven? 

Meestal worden dan zowel een technieker als elektricien op pad gestuurd om te kijken wat er fout is. Uit onderzoek blijkt dan ook dat meer dan de helft van deze interventies uiteindelijk anders of makkelijker opgelost hadden kunnen worden. 

Ook het uitvoeren van de verplichte wekelijkse controle en het onderhouden van de installatie, kan met behulp van SMART sneller en eenvoudiger.

Efficiëntie verhogen

Daar brengt het SMART-platform verandering in. Via een beveiligde 4G-verbinding kan de sprinklermeldcentrale op afstand gevisualiseerd worden. Meteen wordt zichtbaar welk defect zich in welk pomplokaal of magazijn voordoet. 

SMART werkt via de PLC’s (programmable logic controllers) die reeds zijn ingebouwd in alle Cegelec-installaties. Bovendien is het SMART-platform vrij configureerbaar naargelang de noden van de klant. 

Via de interface kan de beheerder de alarmen en realtimestatus van de operationele parameters van de sprinklerinstallatie consulteren.   

Ook is het mogelijk om de alarmhistoriek van de laatste zes maanden op te roepen. De beheerder kan ook de meldprocedure bepalen, bijvoorbeeld aan de hand van de storing of naargelang de technieker van wacht.

Ook het uitvoeren van de verplichte wekelijkse controle en het onderhouden van de installatie, kan met behulp van SMART sneller en eenvoudiger. Op gebied van ‘predictive maintenance’ zijn er eveneens heel wat opportuniteiten.

Met SMART gooit Cegelec Fire Solutions de poort open naar de toekomst voor het beheer van sprinklerinstallaties.

Kostenverlagende maatregelen

Het ‘Sprinkler Management and Remote Tracking’-platform is meer dan louter een monitoringtool. Het wordt immers ook mogelijk om tijdig bepaalde ingrepen te doen en zo kostenverlagende en milieuvriendelijke maatregelen te treffen. Zo kan bijvoorbeeld de testbuis worden aangestuurd. Deze buis met een doorsnee van zo’n twintig centimeter laat men omwille van het vorstrisico maandelijks leeglopen. Hierdoor gaan telkens honderden liters water verloren. Door de temperatuur continu te monitoren en een slimme sturing in het SMART-platform, kan men de testbuis laten leeglopen enkel wanneer het echt noodzakelijk is, en zo waterverspilling vermijden.

Een ander voorbeeld is de monitoring van de jockeypomp. Als een waakvlam draait deze pomp meermaals per dag om de druk steeds op peil te houden in de sprinklerinstallatie. Met behulp van SMART is het mogelijk om de frequentie waarmee de jockeypomp wordt ingeschakeld op de voet te volgen. Wanneer deze vaker in werking treedt dan gewoonlijk, weet de beheerder dat er een lek is. Dit lek kan dan veel vroeger worden opgespoord.

Remote sturing

Om te controleren of de installatie goed functioneert, moet de dieselpomp van een sprinklerinstallatie elke week zo’n twintig minuten draaien. Momenteel zet Cegelec hiervoor twee techniekers voltijds in. Zodra dit vanop afstand mag gebeuren, kan een bediende dit met behulp van SMART op een paar dagen tijd, zonder de baan op te moeten. 

Met SMART gooit Cegelec Fire Solutions de poort open naar de toekomst voor het beheer van sprinklerinstallaties. Het platform stelt de gebruiker in staat om vanop afstand sprinklerinstallaties te bedienen en speelt zo vandaag reeds in op de regelgevingen en mogelijkheden van morgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details