NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
‘Meer data en meer connectiviteit betekent meer kabels’

‘Meer data en meer connectiviteit betekent meer kabels’

In deze tijden van draadloze connectiviteit zou je wel eens vergeten dat de explosieve stijging van het dataverkeer zelfs meer kabels vergt dan vroeger om het signaal te transporteren. Een bedrijf dat zich steeds meer specialiseert in kabelleidingen en kabelmanagement voor onder andere dataverkeer en laadpalen voor elektrische voertuigen, is Vergokan uit Oudenaarde. Maar ook in het meer traditionele segment van kabeldraagsystemen voor commerciële en industriële elektrische leidingen bekleedt Vergokan zowel nationaal als internationaal een leidinggevende positie.

Vergokan kende, sinds de oprichting in 1982, een sterke groei en kon al vlug beschikken over drie productievestigingen in België en één in Rusland. Wanneer het Amerikaanse en beursgenoteerde Atkore Vergokan benaderde met een overnamevoorstel, zag CEO Filip Goris meteen de opportuniteiten van een dergelijke schaalvergroting in.

Filip Goris: “Tot de Atkore groep behoort ook het Britse Unistrut, de marktleider in metalen modulaire montagesystemen . Dankzij Unistrut kregen we plots toegang tot de voor ons vrij gesloten Britse markt en de HVAC toepassingen. Unistrut kan nu op zijn beurt voordeel halen uit onze sterke aanwezigheid op het Europese vasteland en zal via het internationale partnernetwerk van Vergokan verdeeld worden. En de Russische markt ligt binnen hun bereik via onze Moskouse vestiging. Ook het wederzijdse product- en dienstenaanbod kon op deze manier gevoelig uitgebreid worden.”

Brexit…welke Brexit?

Met de nakende Brexit stijgen bij de meeste Britse en continentaal Europese bedrijven de zorgen om hoge invoerheffingen, lange wachttijden en complexe formaliteiten. De samenwerking tussen Vergokan en Unistrut biedt ongehoorde mogelijkheden om al deze negatieve effecten tijdig te counteren.

“In onze eigen warehouses op het vasteland hebben we preventief een belangrijke voorraad weten aan te leggen van materialen, producten en grondstoffen uit Engeland. Wanneer de Brexit een feit wordt, zal onze supply chain op geen enkele manier vertraagd of onderbroken worden”, aldus Filip Goris.

‘MEER DATA EN MEER CONNECTIVITEIT BETEKENT MEER KABELS’

Vergokan staat traditioneel sterk in het segment van kabelgoten voor commerciële toepassingen.

 

Nieuwe technologieën, nieuwe markten

Vergokan, dat traditioneel sterk staat in het segment van kabelgoten voor commerciële toepassingen, onderkende reeds vroeg het belang van een nieuwe, opkomende markt, deze van de kabelleidingen voor dataverkeer en groene energiebronnen. Windmolens, zonneparken, datacenters en parkings met laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor elk van deze toepassingen is een specifieke aanpak nodig om de kabels letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden.

Filip Goris: “We krijgen steeds meer met dergelijke, geavanceerde maatwerkoplossingen te maken. Zo mochten we, naar aanleiding van het WK voetbal vorig jaar, het cable management verzorgen bij 8 voetbalstadions in en rond Moskou. Terwijl vroeger de kabels in een dergelijke omgeving vooral beperkt bleven tot de stroomtoevoer voor de stadionverlichting, ligt dit tegenwoordig wel wat anders. Denken we maar aan de kabels voor de grote ledschermen en de elektronische reclameborden rond het veld, of de kabels voor de beeldtransmissie…De complexiteit van dergelijke projecten vertaalt zich in de grootte van de investering, die per voetbalveld makkelijk meer dan een half miljoen euro kan bedragen.”

Een andere sterke groeimarkt voor Vergokan situeert zich op het vlak van autonoom rijdende wagens en elektrische voertuigen. Tegenwoordig immers worden nagenoeg alle nieuwe parkeerterreinen en parkeertorens uitgerust met laadpalen en deze vergen een aangepaste infrastructuur op vlak van bekabeling.

‘MEER DATA EN MEER CONNECTIVITEIT BETEKENT MEER KABELS’

‘Dankzij Unistrut kregen we plots toegang tot de voor ons vrij gesloten Britse markt en de HVAC toepassingen.’

 

Deze nieuwe, toekomstgerichte marktsegmenten maken nu reeds een snel groeiend deel uit van de omzet bij Vergokan en zullen exponentieel blijven groeien. De synergie tussen de bedrijven die deel uitmaken van de Atkore groep zorgt alvast voor voldoende slagkracht om alle nieuwe opportuniteiten optimaal te benutten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details