NLFR

Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Om het rendement van zonnepanelen op peil te houden, moet eerst en vooral de zelfconsumptie toenemen.

‘Met zonnepanelen win je altijd’

Ook bij Cebeo, distributeur in elektrotechnisch materiaal, ging het vonnis over de digitale meter en de terugdraaiende teller niet onopgemerkt voorbij. En ook al is er begrip voor de boze reacties, toch blijft Cebeo optimistisch over de toekomst van zonnepanelen. De digitale meter creëert nieuwe mogelijkheden, en het einde van de terugdraaiende teller hoeft geen drama te betekenen. Energy management systemen en batterijen kunnen een belangrijk deel van de oplossing betekenen.

“Sinds het vonnis rinkelt onze telefoon voort­durend”, zegt Hilde Vandenberghe, Product ­Manager bij Cebeo. “Ik kan de paniekreacties en de woede goed begrijpen. Het is alsof je een spel aan het spelen bent, en middenin het spel worden plots de spelregels ingrijpend veranderd. Anderzijds wisten we dat er verzet was aangetekend, maar niemand leek daar echt rekening mee te houden.” Vandenberghe vreest voor een moeilijke uitrol van de digitale meter: “De perceptie van de digitale meter zat al verkeerd, en deze beslissing zal niet bepaald helpen. Ik vrees dat installateurs van Fluvius regelmatig voor een gesloten deur ­zullen staan. Terwijl de digitale meter eigenlijk een goede zaak is, want ze geeft een geweldig inzicht in je verbruik.”

Energy management systemen en batterijen kunnen volgens Cebeo een belangrijk deel van de oplossing betekenen.

Het net als batterij

“De zaak dateert natuurlijk al van april 2019, en we waren verwittigd dat er een uitspraak zat aan te komen”, gaat Vandenberghe verder. Ook de inhoud van het vonnis kwam voor het Cebeo-team niet als een verrassing. “Op dit moment gebruikt iedereen het net eigenlijk als een grote batterij, en dat is niet de bedoeling. We moeten goed nadenken over de manier waarop we met ons elektriciteitsnet omspringen. Je kan een parallel trekken met de snelwegen: als er meer verkeer komt, ­denken we automatisch na over bredere snel­wegen. Maar dat kost geld, en die kosten komen uit­eindelijk ook bij de gebruiker ervan terecht. Met het elektriciteitsnet is dat net hetzelfde.” “Een pv-installatie is nog altijd een interessante investering. Als je zonnepanelen hebt wek je zelf energie op, waardoor je minder stroom van het net haalt en dus altijd wint. Je energiefactuur zal nog altijd goedkoper uitvallen dan wanneer je geen zonnepanelen hebt. Bovendien is het rendement van zonnepanelen in de loop der jaren sterk toegenomen en kosten ze lang niet meer zoveel dan tien jaar geleden. Het probleem is dat vele mensen er eerst en vooral geld aan willen verdienen”, vervolgt Vandenberghe. “Denk maar aan de boom ten gevolge van de groenestroomcertificaten. Maar zoiets is een eindig verhaal. De eerste ambitie moet zijn: het vergroenen van de energie. En dan is de belangrijkste regel dat we groene energie opwekken met de bedoeling om die zoveel mogelijk zelf te verbruiken, niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen. Dat is ook de filosofie die achter de introductie van de digitale meter schuilt.”

‘Een pv-installatie is nog altijd een interessante investering. Als je zonnepanelen hebt wek je zelf energie op, waardoor je minder stroom van het net haalt en dus altijd wint.’

Zelfconsumptie verhogen

Om het rendement van zonnepanelen op peil te houden, moet eerst en vooral de zelfconsumptie toenemen. “Met Cebeo kloppen we al twee jaar met enthousiasme op die nagel. In vele huis­houdens stijgt het elektriciteitsverbruik, en daar liggen grote opportuniteiten voor pv-installaties”, zegt Vandenberghe. Daarnaast gelooft ze in de mogelijk­heden en oplossingen die energy management systemen kunnen bieden. “Een energy management systeem kan helpen om de zelfconsumptie te verhogen. Dat helpt je om het (moment van) verbruik van toestellen bij te sturen, zodat je zoveel mogelijk energie verbruikt op momenten dat de zon actief is.” Ook batterijen maken wellicht deel uit van de oplossing. Het aanbod van Cebeo inzake batterijen is de voorbije jaren gevoelig toegenomen. “Batterijen worden steeds meer rendabel en de prijs ervan daalt: dat zorgt ervoor dat de vraag toeneemt. De opslag van energie wordt in de toekomst steeds belangrijker, al is het niet gezegd dat batterijen de enige, zaligmakende oplossing zullen zijn. Ook zogenaamde energiegemeenschappen hebben potentieel”, besluit Vandenberghe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details