NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
‘Meten is weten’
Ventilatie stond bij veel werkgevers laag op de agenda, CO2 en Corona is immers een onzichtbare tegenstander.

‘Meten is weten’

Ramen openen om de lucht te verversen op de werkplek is tijdens de koude wintermaanden geen optie. Wil je toch verse lucht aanvoeren? Dan moet je in de richting van een ventilatiesysteem denken. Door een goed binnenklimaat voelen werknemers zich beter en zullen ze beter presteren. Bovendien draagt een goed onderhouden en afgesteld ventilatiesysteem bij aan een werkomgeving die coronaproof is. Ventilatiespecialist Ventilair Group begeleidt werkgevers, architecten, ingenieurs en installateurs richting een optimaal werkvloerklimaat bij Belgische bedrijven.

Tekst Kevin Moens  |  Beeld Ventilair Group

Sinds 21 mei 2019 moet het klimaat op de werkvloer voldoen aan bepaalde richtlijnen met betrekking tot verluchting van arbeidsplaatsen, die terug te vinden zijn in de Codex Welzijn op het werk, in Boek III titel 1 hoofdstuk 4. Daarin staat te lezen dat de absolute minimumventilatie voor gebouwen met een actieve ventilatie 25 m3/u verse lucht per persoon bedraagt, waarbij de CO2-concentratie onder de 1200 parts per million (ppm) blijft. Bij voorkeur bedraagt de ventilatie minimaal 40m3/u verse lucht per persoon zodat de CO2-concentratie minder dan 900 ppm is. De CO2-concentratiedrempel mag gedurende 95% van de werktijd niet overschreden worden. Maar hoe bepaal je als werkgever of gebouwbeheerder de kwaliteit van de binnenlucht op de werkplek? “Een gezonde werkplek bestaat uit verschillende factoren: de emissie van gebouwstoffen, het aantal aanwezige personen, duurtijd van bezetting enzovoort. Als werkgever ben je in principe verplicht om een risiconalyse uit te voeren. Het betreft een visuele controle van de eventueel aanwezige installatie, of andere acties uitvoeren zoals ramen regelmatig openen of planten op de werkvloer plaatsen”, vertelt Steven Braekeveldt, marketing & product manager bij Ventilair Group. “Indien nodig kan een preventieadviseur ingeschakeld worden. Hij zal de werkplek onderwerpen aan een volledige analyse en het binnenklimaat in kaart brengen. Op basis daarvan wordt de benodigde ventilatie bepaald: 25 m3 of 40 m3 per persoon per uur. Kortom: meten is weten.”

‘Een gezonde werkplek bestaat uit verschillende factoren: de emissie van gebouwstoffen, het aantal aanwezige personen, duurtijd van bezetting enzovoort.’

Sturing als hart van ventilatiesysteem

Volgens Tineke Holvoet, marketing coördinator bij Ventilair Group, volgen architecten en ingenieurs bij nieuwbouw de regelgeving goed op. Bij oudere gebouwen is er echter nog veel ruimte voor verbetering. “Controle gebeurt er nauwelijks en in 70% van de gevallen is er onvoldoende of zelfs geen vorm van ventilatie.” Ventilair Group wil daarom zijn kennis inzetten om het klimaat op de Belgische werkvloer te optimaliseren. Braekeveldt: “Samen met de architect, ingenieur of installateur bepalen we eerst het benodigde debiet. Op basis daarvan ontwikkelen we een oplossing op maat. Spreken we over een volledig gebouw of een kleinere ruimte? Waar kunnen we de ventilatie kwijt? Welke sturing gaan we gebruiken?” De sturing vormt het hart van het ventilatiesysteem. Een bedrijfsruimte mét ventilatie kan volgens Braekeveldt slecht scoren omdat het systeem niet correct afgesteld en geregeld is. “Een handmatige regeling is niet meer toegestaan in publieke ruimtes of bedrijven. Je kan kiezen voor een tijdgestuurd systeem, maar dat vereist nog steeds een manuele instelling. Beter is dat de ventilatie door een CO2-sensor gereguleerd wordt, om onnodig ventileren tegen te gaan. ”

Ventilair Group zorgt er ook voor dat de lucht op geconditioneerde wijze aangevoerd wordt. “Er bestaan nog heel wat misverstanden over ventilatie”, weet Braekeveldt. “Ventilatie brengt lawaai met zich mee, zorgt voor een tochtgevoel of trekt koude aan. Stuk voor stuk misvattingen. Met Ventilair Group zetten we in op geconditioneerde ventilatie. We voeren lucht aan op aangename gevoelstemperatuur, voorverwarmd, gefilterd, op de goede plaats en op het goede moment. Je kan nog verder gaan en met ventilatie ook gaan koelen, daarvoor hebben we ventilatie-units met ingebouwde warmtepomp in ons gamma, De Komfovent RHP-reeks.”

Samen met de architect, ingenieur of installateur bepaalt Ventilair Group eerst het benodigde debiet. Op basis daarvan ontwikkelt het bedrijf een oplossing op maat.

Werkvloer coronaproof maken

Ventilatie stond bij veel werkgevers laag op de agenda, CO2 en Corona zijn immers onzichtbare tegenstanders. “Een goed binnenklimaat biedt de werkgever nochtans heel wat voordelen”, aldus Braekeveldt. “Door een goede luchtverversing gaan werknemers zich beter voelen en presteren ze beter op de werkvloer. COVID19 kan hierin een katalysator spelen. Een werkklimaat waarin de CO2-concentratie te hoog is, is ook een omgeving waarin de kans op verspreiding van het virus vele malen hoger is. In de herfst- en winterperiode is het bovendien onmogelijk om de ramen constant open te laten. Ventilatie vormt dan een goede oplossing om de luchtkwaliteit gezond en coronavrij te houden. We merken dat die bewustwording groeit bij werkgevers en werknemers.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details