NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Minder dan de helft van de Belgen overtuigd van dodelijke gevolgen bij te hoge CO-concentratie

Minder dan de helft van de Belgen overtuigd van dodelijke gevolgen bij te hoge CO-concentratie

Netatmo wil bewustzijn rond CO verhogen en lanceert Slimme Koolmonoxidemelder

Uit een onderzoek in opdracht van Netatmo, de toonaangevende Franse leverancier van slimme producten voor een veiliger en comfortabeler huis, blijkt dat de algemene kennis over de kenmerken en mogelijke schadelijke gevolgen van koolstofmonoxide (CO) bij het merendeel van de Belgen beperkt is. Zo meent slechts minder dan de helft van de Belgen (44%) dat CO dodelijk is bij een hogere concentratie van 0,4 promille. Minder dan één op drie Belgen heeft bovendien een CO-melder in huis. Met dit onderzoek en de lancering van een nieuwe Slimme Koolmonoxidemelder tracht Netatmo het bewustzijn rond de ernst van CO te verhogen en een hulpmiddel aan te reiken om vergiftiging te vermijden.

Er heersen nog veel misvattingen rond koolstofmonoxide. Uit een onderzoek van oktober 2021 uitgevoerd in opdracht van Netatmo blijkt onder meer dat er het verschil tussen koolstofmonoxide (CO) en koolstofdioxide (CO2) voor het merendeel van de Belgen niet helemaal duidelijk is.* Specifieker weet slechts 40% dat zowel CO als CO2 geur- en kleurloze gassen zijn en dat enkel CO geproduceerd wordt wanneer brandstoffen niet volledig verbranden. Een opvallende bevinding is ook dat minder dan de helft van de Belgen (44%) beseft dat enkel CO dodelijk is bij een te hoge concentratie van 0,4 promille. 

Belang van CO-meter is duidelijk, maar slechts minderheid heeft er één

Belgen kunnen redelijk goed inschatten hoe je CO-vergiftiging moet voorkomen: 76% duidt de goede plaatsing en onderhoud van verbrandingstoestellen aan en een betrouwbare CO-melder wordt het vaakst genoemd (78%). Hoewel het belang van een betrouwbare CO-meter duidelijk is, geven slechts drie op de tien Belgen aan dat ze er thuis één hebben. Nochtans vermeldt 92% van de respondenten met een CO-melder thuis in 92% dat ze dit iedereen zouden aanraden. Ook weten drie op de tien respondenten (29%) niet wat ze moeten doen bij een CO-alarm. 

Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo

In 2019 meldde het Antigifcentrum nog 820 geregistreerde slachtoffers van CO-intoxicatie en een stijging van 29 dodelijke slachtoffers ten opzichte van 21 in 2018. De misvattingen en onduidelijkheden rond CO spelen hierin wellicht een belangrijke rol. Om CO aan te pakken brengt Netatmo op 16 november de Slimme Koolmonoxidemelder uit op de Belgische markt. Bij die melder worden de gebruikers bij detectie gewaarschuwd met een alarm van 85 dB, om zichzelf in veiligheid te brengen door hun woning onmiddellijk te verlaten en de hulpdiensten te waarschuwen. Het voordeel van de Slimme Koolmonoxidemelder is dat indien de gebruiker niet thuis is, de melder de gebruiker ook waarschuwt via zijn of haar smartphone, zodat er tijdig gehandeld kan worden voor eventuele thuisblijvers. 

De Slimme Koolmonoxidemelder geeft een melding bij een concentratie koolmonoxide van 50 PPM (parts per million). Wanneer die concentratie wordt gedetecteerd, ontvangt de gebruiker een melding ‘koolstofmonoxide abnormaal’. Wanneer de Slimme Koolmonoxidemelder 30 minuten later nog steeds een concentratie van 50 PPM detecteert, gaat het alarm af en ontvangt de gebruiker de melding ‘koolstofmonoxide gedetecteerd’. Om een duidelijk beeld te geven van de verschillende concentraties van koolstofmonoxide: 100 PPM wordt gezien als milde blootstelling en 800 PPM als extreme, dodelijke blootstelling.

Voldoening aan de norm en lange levensduur

De Koolmonoxidemelder van Netatmo voldoet aan de Europese regelgeving. De melder kreeg de CE-certificering (EN 50291) en de NF-certificering gereserveerd voor producten die voldoen aan de hoogste veiligheidscriteria. Volgens het Antigifcentrum zijn CO-detectoren die het label CE mogen dragen dan ook van goede kwaliteit. Daarnaast werkt dankzij de lange levensduur van de batterij de Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo 10 jaar lang autonoom. Aan het einde van de levensduur stuurt de koolmonoxidemelder een melding naar de gebruiker, om een nieuwe koolmonoxidemelder aan te schaffen voor optimale bescherming. Het is raadzaam om na 10 jaar de Slimme Koolmonoxidemelder te vervangen vanwege slijtage van de detectiesensor.

Connectie met slimme verlichting en Slimme (Modulerende) Thermostaat van Netatmo

De Slimme Koolmonoxidemelder kan via de Apple HomeKit communiceren met slimme verlichting, zoals bijvoorbeeld Philips Hue, maar ook andere merken. Zodra koolstofmonoxide wordt gedetecteerd kleuren alle lampen in het huis rood of een andere vooraf ingestelde kleur. Als de gebruiker ook één van Netatmo’s Thermostaten heeft, dan kan de Slimme koolmonoxidemelder de boiler uitschakelen via de Slimme Modulerende Thermostaat of Slimme Thermostaat.

Eenvoudige en snelle installatie

Uit het onderzoek van Netatmo blijkt ook dat slechts een derde van de respondenten weet hoe ze zo’n melder moeten installeren. Zo weet slechts 1 op 8 dat je zo’n CO-melder op gezichtshoogte moet hangen en niet aan het plafond. De Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo werkt zonder elektrische aansluiting en kan snel worden geïnstalleerd. 

De Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo wordt verkocht voor € 99,99, zonder verborgen kosten of domotica die moet worden toegevoegd. Het product is beschikbaar op www.netatmo.comwww.coolblue.be en www.bol.com. Meer relevante informatie is ook beschikbaar op: https://www.netatmo.com/nl-nl/security/carbon-monoxide-alarm

*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX bij 1000 Belgen, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details