Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Minimale stookkosten dankzij perfect hydraulisch evenwicht

Ronny Bockstaele, Technical Account Manager bij Caleffi International, vertelt hoe hij installateurs van A tot Z ondersteunt.

Tekst | Sara Dekesel

Beeld | Caleffi

10 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Tussen Gent Sint-Pieters en de Korenmarkt prijkt een prachtig nieuw complex, residentie Beaux-Arts. Naast een woonzorgcentrum, wellness en restaurant, huist het gebouw 18 assistentiewoningen en 18 appartementen. In deze wooneenheden verdelen afleversets de warmte die door twee centrale gasketels wordt geproduceerd. Zo genieten alle bewoners energiezuinig van verwarming en warm water. 

Voor Sani-Heating was het de vijfde keer dat ze distributiesets van Caleffi plaatsten. De ondersteuning van offertefase tot hydraulische uitwerking, bij de opstart en achteraf maken de fabrikant tot gewaardeerde partner van het Zottegems installatiebedrijf. Ook in Beaux-Arts zorgden de twee partijen samen voor een uitgekiend verwarmingssysteem in perfect hydraulisch evenwicht. Ronny Bockstaele, Technical Account Manager bij Caleffi, licht het project toe.

In de Gentse residentie Beaux-Arts worden 36 wooneenheden voorzien van verwarming en warm water met een combilussysteem en afleversets.

Combilussysteem met 2 verwarmingstemperaturen

“Elk van de 36 wooneenheden is uitgerust met vloerverwarming, uiteraard op lage temperatuur, en een badkamerradiator op hoge temperatuur. De geplaatste afleversets SATK501 bevatten alle nodige componenten voor de verwarming op twee temperaturen en de productie van sanitair warm water met een combilussysteem”, legt Ronny uit. “De sets zijn uitgerust met een elektronische regelaar. Die anticipeert met behulp van sensoren op de ingestelde temperatuur. Wanneer ze bijna bereikt is, beperkt de regelaar alvast de warmtetoevoer zodat het setpoint niet overschreden wordt, om onnodig energieverbruik te vermijden.” 

Individuele vraaggestuurde warmteafgifte

“De afleversets zijn voorgeprogrammeerd om beide temperatuurkringen te sturen met een variabel debiet. Als er in een appartement geen vraag is naar verwarming of warm water, wordt er geen warmte afgeleverd en dus niets verbruikt. Een thermische appendage zorgt er wel voor dat de warmwatertemperatuur niet onder de 60 graden duikt, zodat er altijd voldoende warm water is”, vervolgt Ronny.

Céline Uyttersport van Sani-Heating vult aan: “Het energie- en waterverbruik van elke wooneenheid wordt individueel gemeten en de verbruiksgegevens worden automatisch doorgestuurd naar het gebouwbeheersysteem. Zo betalen alle bewoners precies voor hun eigen verbruik, zonder dat iemand de meterstanden moet aflezen.”

De voorgeprogrammeerde afleversets in Beaux-Arts werkt met twee temperatuurkringen, voor vloerverwarming en een badkamerradiator.

Appendages voor optimaal rendement

Naast een waterontkalker beschermen een lucht- en vuilafscheider van Caleffi de centrale verwarmingsinstallatie. “Overal in België zit er kalk in het water. Net als vuil en lucht in de leidingen zorgt zelfs een lage hoeveelheid kalk op termijn voor een hoger verbruik, slijtage en storingen”, aldus Ronny.  “Ook de waterzijdige inregeling is uiterst belangrijk voor het rendement. Daarom is er in elke wooneenheid een drukverschilregelaar en een waterslagdemper om het hydraulisch concept in evenwicht te houden. De waterslagdemper neutraliseert drukpieken bij het sluiten van kranen. Uiteraard zit er ook een veiligheidsgroep op de koudwateraansluiting, zoals verplicht door Belgaqua.”

Service van offerte tot nazorg

“Na de offerte-aanvraag ging ik met Sani-Heating ter plaatse kijken wat de noden waren wat betreft het verwarmingsvermogen en het sanitair warmwaterdebiet”, vertelt Ronny over het verloop van de samenwerking. “Op basis daarvan hebben we de geschikte afleverset en de nodige inregelappendages uit ons gamma gekozen. Zoals in elk project hebben we bij de plaatsing de hydraulische aansluiting van de eerste vijf toestellen gecontroleerd, om te verzekeren dat de volgende ook correct aangesloten werden. Ook bij de opstart voerden we een controle uit op vijf toestellen, op de werking, verwarmings- en warmwatertemperatuur. De hydraulische inregeling moet verder niet meer gecontroleerd worden omdat ze dynamisch is. Als er achteraf nog problemen zouden zijn die Sani-Heating niet zelf opgelost krijgt, staat ons technisch team altijd voor hen klaar.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details