NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Monobloc warmtepomp behaalt ­uitstekende score in nieuwe testen

Monobloc warmtepomp behaalt ­uitstekende score in nieuwe testen

De warmtepompfabriek van Buderus in Zweden kreeg enkele jaren geleden groen licht om een totaal nieuwe lucht-waterwarmtepomp (type monobloc) te ontwerpen en te produceren. Het toestel moest het beste op de markt worden op gebied van verwarming en sanitair warm water, en moest tegelijkertijd ook onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te herstellen zijn. Het resultaat? De monobloc Logatherm WPL AR, waarmee het ontwikkelingsteam in zijn opzet leek te slagen. Eén klein schoonheidsfoutje: de warmtepomp werd voor SWW-efficiëntie getest in comfortmodus en niet in Eco-modus, terwijl de concurrenten dat wel deden.

In comfortmodus wordt er zo snel mogelijk en zoveel mogelijk warm water gemaakt, met een zo hoog mogelijke temperatuur. Daarom zal het toestel op maximumvermogen draaien en indien nodig de elektrische weerstand bijschakelen. Het nadeel is dat het toestel dan heel veel elektriciteit verbruikt en weinig efficiënt is. Dat de warmtepomp ook in Eco-modus kon werken en zo veel betere resultaten kon behalen leek op dat moment onbelangrijk.

In België mag een warmtepomp nog zo goed zijn in de praktijk, indien het toestel op papier en inzake EPB minder goed scoort dan de concurrentie, gaat dit automatisch ten koste van de verkoop. Buderus België heeft dan ook besloten om dit toestel opnieuw te testen, maar dan in Eco-modus, volgens de EN 16147, op net dezelfde manier als de concurrentie dat doet. En nu komt deze monobloc Logatherm WPL AR warmtepomp veruit als beste uit de test.

Comfort, Eco, Eco+

Indien de eindklant ervoor kiest om zijn warmtepomp op Eco-modus in te stellen zal hij maar over een beperkte hoeveelheid sanitair warm water beschikken, dat bovendien ook nog eens een vrij lage temperatuur heeft. Klanten van Buderus hebben echter de kans om zelf te kiezen welk SWW-comfort ze willen. Voor het EPB zal dat de Eco-modus zijn, voor het dagelijks gebruik zullen de meeste eindklanten voor de comfortinstelling kiezen. Zelfs een combinatie van beiden, de Eco+ modus, is mogelijk.

Wie met een standaard opslagvat voor sanitair warm water van 190 L niet toekomt kan ook opteren voor het opslagvat van 300 L in combinatie met de 6 kW warmtepomp van Buderus. Ook hier is een tapprofiel en energie-efficiëntie beschikbaar zodat de combinatie supergoed scoort in de energiesoftware. 

Tot vier verwarmingskringen

De Buderus Logatherm WPL AR is niet alleen een erg efficiënte warmtepomp, het is ook een compleet toestel dat maximaal vier gemengde verwarmingskringen kan aansturen. Wie een zwembad heeft, kan zich de zwembadmodule aanschaffen (MP 100). Het toestel kan standaard communiceren met een PV-installatie en indien gewenst ook samenwerken met SOLAR voor verwarming en/of SWW. De condensopvangbak en het elektrisch weerstandslint in deze opvangbak zijn standaard en ook de IP-module is aanwezig. Het toestel kan dus van op afstand bediend worden via de Buderus-applicatie.

Indien nodig is er een hybride versie die kan samenwerken met om het even welke ketel, van om het even welk merk, met een maximumvermogen van 25 kW.

De omkasting wordt apart geleverd en de buiteneenheid kan met twee personen naar zijn plaats gedragen worden, dankzij de aanwezigheid van 2 draaglinten. Het aansluiten van de warmtepomp is uiterst eenvoudig. Aangezien het een monobloc betreft, hoeft er zelfs geen koeltechnieker ter plaatse te komen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details