Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Producten

Naadloze integratie met gebouwbeheersystemen en/of monitoring-platforms

De Belimo Energy Valve™ 4.0 regelt drukonafhankelijk het debiet en optimaliseert de energietoevoer.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Belimo

10 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Elke Belgische HVAC-installateur kent de servomotoren van Belimo. Want als het om aandrijvingen op luchtkleppen gaat, is het merk een begrip, vooral door de OEM-partners aan de luchtzijde. In 1999 startte Belimo, naast zijn bekende servomotoren voor luchtkleppen, met waterzijdige oplossingen. Maar die informatie kwam niet altijd terecht bij de juiste installateurs en studiebureaus.

BREEAM-nieuwbouwproject AZ Zeno, Knokke.

Dat geldt ook voor de – in 1999 unieke – regelkogelkranen voor de centrale verwarming- of koelinstallaties. De regelkogelkraan combineert namelijk de hoge afsluitmogelijkheden – 100% luchtbellendicht (lekverlies A, EN 12266-1) – van een kogelkraan met een zuivere equiprocentuele regelkarakteristiek die ook geen openingssprong kent. Zo worden twee functies – handafsluiter en regelafsluiter – gecombineerd in één product. In 2000 waren er dan de intelligente MFT (Multi Functionele Techniek) servomotoren voor de eigen Belimo-regelafsluiters, als vervanging voor de regelafsluiters van derden. 

Dit was de reden waarom het Belimo-hoofdkantoor in Zwitserland besloot de Nederlandse vestiging te vragen om de Belimo-ontwikkelingen in België tijdelijk te gaan verzorgen. En dit startte allemaal in 2012, het jaar dat de Belimo Energy Valve™ wereldwijd werd gelanceerd.

De nieuwe thermische energiemeters zijn gebaseerd op het ‘Internet of Things’.

Beheer ‘op afstand’

De Belimo Energy Valve™ was vanaf het begin bijzonder, omdat het vijf functies in één product verzamelde: afsluiten, inregelen, regelen, meten & energiemonitoring. En er kwam al snel een 6e functie bij: ‘de Cloud’. De filosofie achter de Energy Valve was: ‘Waarom ter plekke controleren/beheren als dit ook op afstand kan’. Want ook in 2012 begon de inefficiëntie van manuren al een belangrijke rol te spelen. Dus werd – toen al – de nieuwe Energy Valve met een geïntegreerde webserver én alle opkomende buscommunicaties uitgevoerd. ‘Op afstand beheren’ was geboren en is ondertussen 9 jaar later standaard geworden. De Energy Valve bewaakt realtime alle stromen en signaleert naadloos – bijvoorbeeld via de Modbus RTU & TCP en BACnet MS-TP & IP – aan het bovenliggend gebouwbeheersysteem (GBS) of monitoring-platform.

Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo: “De Energy Valve werd ondertussen in heel veel bijzondere gebouwen succesvol toegepast. Eén van de eerste ziekenhuizen was AZ Glorieux te Ronse. Er werden zes Energy Valves geplaatst op het ijswatercircuit, zo konden ze perfect monitoren om de installatie duurzamer maken. Wanneer er gesproken wordt over duurzaamheid, dan is BREEAM hedendaags leidend. Een voorbeeld hiervan is het nieuwbouwproject van het ziekenhuis AZ Zeno in Knokke.”

Intelligente EN1434/MID-gecertificeerde regelafsluiter.

EN1434/MID-certificatie

Danny de Laater: “Belimo mag zichzelf wereldwijd de enige fabrikant noemen die een intelligente regelafsluiter – Energy Valve 4.0 en Thermische Energiemeter (TEM) – heeft waarmee mag worden afgerekend, omdat deze EN1434/MID-gecertificeerd is. De nieuwe thermische energiemeters zijn uitgerust voor directe facturering of voor facturering op afstand, gebaseerd op het ‘Internet of Things’. De Belimo Energy Valve™ 4.0 regelt drukonafhankelijk het debiet en optimaliseert de energietoevoer naar de verbruiker. Door de gecertificeerde thermische energiemeter en de verbeterde Belimo Energy Valve™ samen te brengen maakt Belimo nu ook haar intrede in het geïntegreerde thermische energiebeheer. Daarbovenop opent Belimo in 2022 officieel haar nieuwe kantoor in België.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details