NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Naar de Belgische top inzake BIM

Naar de Belgische top inzake BIM

Multi-technisch specialist Imtech Belgium is van alle markten thuis: sectoren als HVAC, elektriciteit en sanitair kennen geen geheimen voor dit bedrijf. Sinds 2016 zet Imtech Belgium actief in op BIM en het bedrijf merkt dat het belang van BIM intussen exponentieel is toegenomen. De overstap van 2D AutoCAD naar 3D Revit, en de samenwerking met Stabiplan zijn belangrijke factoren in het succesverhaal.

Wouter Bouttery is sinds 2016 BIM-manager bij Imtech Belgium. In de jaren voordien kon hij al praktijkervaring opdoen op de werf en in studiefase. Zo kon hij de engineering gaan digitaliseren en automatiseren. “Deze inzichten zijn later, samen met het 3D-gegeven en Digitale Informatie, in mijn ervaringen met BIM al goed van pas gekomen.”

Het BIM-team van Imtech Belgium is geëvolueerd van vijf modelleurs naar meer dan dertig. “BIM ingeburgerd laten worden is niet zonder slag of stoot gegaan. Imtech Belgium bestaat bovendien uit verschillende business units, die elk hun eigenheid en werkmethodiek kennen. Het vergt tijd, kennis, politieke moed en voldoende motivatie om succesvolle BIM-methodieken uit te dokteren.”

‘In een BIM-proces dienen alle partijen vanaf de start van het ontwerp aan tafel te zitten, om zo de modellen ter uitvoering klaar te hebben alvorens de werf van start gaat.’

 

3D

Vroeger werkte Imtech Belgium met AutoCAD en Stabicad for AutoCAD. Intussen is de overstap naar Revit en Stabicad for Revit een feit. Bouttery: “Natuurlijk is Revit complexer en moeilijker hanteerbaar. Er komt een flink leerproces bij kijken. De druk op onze modelleurs is niet min.” Zeker niet omdat er in projecten van Imtech heel vaak tijdsdruk mee gemoeid is. “Daarom vind ik het als BIM-Manager belangrijk om iedere bimmer te ondersteunen bij het leerproces en actief te assisteren bij problem solving.”

Bouttery vervolgt: “Wij met Technieken hebben dan soms nog eens de kans dat we pas in een latere fase van het project aan bod komen. Daarnaast kunnen architecturale wijzigingen een grote impact hebben op alle technieken. In een BIM-proces dienen alle partijen vanaf de start van het ontwerp aan tafel te zitten, om zo de modellen ter uitvoering klaar te hebben alvorens de werf van start gaat. Wijzigingen tijdens de uitvoering worden zo beperkt omdat het digitaal model reeds goedgekeurd is. In realiteit is dit nog lang niet altijd het geval, maar de eerste positieve signalen over BIM beginnen zichtbaar te worden op de werf.”

“Voor het slagen van BIM-projecten hangen we natuurlijk ook vaak af van andere partijen en factoren, zoals architectuur, structuur of het studiebureau: hier zien we ook een exponentiële stijging in BIM-awareness. Ook de klant speelt hierin een belangrijke rol”, vertelt Bouttery.

Imtech Belgium en Stabiplan hebben een nauwe samenwerking om software en werkmethodieken beter af te stemmen op elkaar. Imtech Belgium modelleert alle technieken met de Stabiplan-software Stabicad. “En we kunnen bij Stabiplan op maat gemaakte opleidingen volgen, en hebben daar reeds gretig gebruik van gemaakt. Bovendien konden wij Stabiplan ook helpen met het aanbrengen van
optimaliseringen aan de software”, aldus Bouttery. De BIM-manager is zeer te spreken over de samenwerking: “Stabiplan is een partner die luistert en die ons actief laat meedenken. We hebben allemaal dezelfde doelstelling: sneller en efficiënter BIM-modellen opbouwen.”

Wouter Bouttery, BIM-manager bij Imtech Belgium.

 

4D, 5D en 6D

Het spreekt voor zich dat Wouter Bouttery rotsvast gelooft in het potentieel van BIM. De laatste stap in de evolutie van BIM is nog lang niet gezet, meent hij. “In de nabije toekomst zullen we verder evolueren naar 4D, 5D en 6D. De belangrijkste uitdaging momenteel is het verder digitaliseren van werkprocessen en het nog meer betrekken van de werf in het hele BIM-verhaal.“

De BIM-toekomst binnen Imtech Belgium oogt veelbelovend, besluit Bouttery: “Alles zit in een stroomversnelling: de nodige kennis is aanwezig, het management ziet het belang in van BIM en heel het bedrijf is klaar om de volgende stappen in hogere dimensies te zetten. Ik heb de ambitie om met Imtech Belgium de Belgische top inzake BIM te bereiken. We zijn een divers bedrijf, de materie is complex, en er zitten intern bij Imtech Belgium genoeg knappe bollen om BIM mogelijk te maken en verder uit te bouwen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details