NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Naderende renovatieplicht zorgt voor ­interessante ­premies 
            voor ­warmtepompen in niet-residentiële gebouwen
‘Voor een cascadeopstelling maken we nog een aparte berekening, want het premiebedrag wordt berekend in functie van het totale vermogen.’

Naderende renovatieplicht zorgt voor ­interessante ­premies voor ­warmtepompen in niet-residentiële gebouwen

Bedrijven en organisaties kunnen in 2021 en 2022 rekenen op aanzienlijke premies voor de investering in gaswarmtepompen. Deze premie geldt voor gebouwen ouder dan 5 jaar. Verwarmingsexpert Jef Schelkens van ClimaWays licht toe.

Voor wie is de premie?

“De warmtepomppremie wordt toegekend aan eigenaars van niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen,” zegt Jef Schelkens, zaakvoerder van ClimaWays. “Denk maar aan utiliteitsbouwen zoals kantoren, scholen, sportcentra en zwem­baden maar ook bedrijfsgebouwen zoals winkels en ateliers.”

Jef Schelkens, zaakvoerder v

Hoeveel bedraagt de premie?

“Het bedrag van de premie hangt af van het vermogen van de nieuwe installatie, uitgedrukt in kW,” licht Jef toe. “Voor een ROBUR K18 lucht-water gaswarmtepomp met een verwarmingsvermogen van 17,6kW krijg je bijvoorbeeld een premie van 1.860 euro. Een ROBUR PRO GAHP-A S1 lucht-water gaswarmtepomp met een vermogen van 41,6kW is dan weer goed voor een premie van 6.046 euro. En voor een ROBUR PRO GAHP-WS water-water gaswarmtepomp of een ROBUR PRO GAHP-GS bodem-water gaswarmtepomp kun je zelfs rekenen op een bedrag van 16.120 euro.”

Aparte berekening voor cascade-opstelling

“Dat zijn geen geringe bedragen”, zegt Jef, “En dat zijn dan nog maar de bedragen voor één toestel. Voor een cascadeopstelling maken we nog een aparte berekening, want het premiebedrag wordt berekend in functie van het totale vermogen. De totale premie kan oplopen tot maximum 57.000 euro.”

Wat zijn de voorwaarden?

Elk bestaand gebouw dat niet beschouwd wordt als woning en dat ouder is dan vijf jaar, komt in aanmerking. Met andere woorden: het gebouw moet aangesloten zijn op het distributienet van Fluvius vóór 01/01/2014 of je moet een bouwvergunning kunnen voorleggen die dateert van vóór 1/1/2014. Om aanspraak te maken op de premie moet de datum van de eindfactuur liggen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 en moet de warmtepomp geplaatst worden door een aannemer.

Waarom deze premie?

De Vlaamse overheid heeft zich voorgenomen om niet-residentiële gebouwen tegen 2050 koolstofneutraal te maken. Om dit te helpen realiseren, moeten eigenaars van niet-residentiële gebouwen dringend beginnen renoveren. Vanaf 1 januari 2022 geldt er daarom een renovatieverplichting voor alle niet-residentiële gebouwen.

Wat houdt de renovatieverplichting in?

Binnen de vijf jaar na overdracht van een gebouweenheid, zal het aan bepaalde energiebesparende maatregelen moeten voldoen. Een centrale verwarmingsinstallatie die ouder is dan 15 jaar moet vervangen worden. Daar bovenop moeten kleine niet-residentiële gebouwen vanaf 2022 een energielabel C of beter behalen en moeten grote niet-residentiële gebouwen vanaf 2023 in een minimaal aandeel hernieuwbare energie voorzien.

Stimulans van de overheid

De overheid zorgt voor heel wat financiële ondersteuning bij de energetische renovatie van een niet-residentieel gebouw. Naast energiepremies van de netbeheerder kunnen bedrijven ook aanspraak maken op een verhoogde investeringsaftrek en een vijf jaar durende korting op de onroerende voorheffing.

Vraag advies aan ClimaWays

ClimaWays is gespecialiseerd in duurzame, innovatieve verwarmingstechnieken zoals warmtepompen, ketels, verwarmingssatellieten, SWW-installaties en zonnethermie. Naast Belgische verdeler van de merken ROBUR, SOLVIS, AISIN-Toyota en het eigen merk COLLINDI is ClimaWays ook een betrouwbare adviseur voor studiebureaus, architecten en andere bouwprofessionals die meer willen weten over duurzame verwarmingsoplossingen. Wil jij als bouw- of installatieprofessional jouw klanten helpen om slim te renoveren en het meeste te halen uit de beschikbare premies? Laat je dan begeleiden door een verwarmingsexpert van ClimaWays.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details