NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Natuurlijke oplossingen voor een gezonde leefomgeving
‘Je kan de temperatuur in huis laten zakken met artificiële koeling, wij verkiezen echter natuurlijke oplossingen – bijvoorbeeld door middel van zonwering en het benutten van koelere nachtlucht.’

Natuurlijke oplossingen voor een gezonde leefomgeving

Renson begon in 1909 als producent van deurbeslag. In de 112 jaar die sindsdien verstreken, is er natuurlijk heel wat veranderd. Vandaag de dag heeft het West-Vlaamse familiebedrijf een sterke reputatie uitgebouwd inzake ventilatie, zonwering en outdoor living, de jongste business unit van de firma. Dat is mede te danken aan een bijzondere traditie van innovatie, die ingebakken zit in het bedrijf. 

Op een totaal van om en bij de 1.200 werknemers telt Renson meer dan 100 R&D-specialisten. Die sterke focus op innovatie resulteert dan ook in baanbrekende producten die aangepast zijn aan de noden van de tijd. “We durven de mensen ook inzicht te geven in het resultaat. Dat bewijst onze nieuwste Healthbox 3.0. Via de app kan de bewoner alle parameters rond de kwaliteit van de binnenlucht in real time opvolgen en kan hij zo zélf oordelen of het systeem functioneert”, zegt Roel Berlaen, Communication Officer bij Renson. “Tegelijkertijd is zo’n feature geen verplichting: klanten die zich liefst zo weinig mogelijk bekommeren over de werking van de technieken, kunnen op hun beide oren slapen. Gebruiksgemak en ontzorging staan evenzeer centraal bij onze productontwikkeling”, licht Berlaen toe.

Anno 2021 wordt er van fabrikanten meer verwacht dan enkel en alleen het aanleveren van producten. Dat is bij Renson niet anders, zegt Berlaen. “Doorheen de geschiedenis zijn we stapsgewijs geëvolueerd tot een conceptleverancier. We verkopen niet zomaar producten, we bieden voor­namelijk oplossingen om gezond te wonen, werken of naar school te gaan. Bij gezond leven komen immers heel wat aspecten en technieken kijken: denk maar aan de combinatie van een goede binnentemperatuur en een gezonde binnenlucht. In ons assortiment outdoor-oplossingen, een jonge maar snel groeiende afdeling, ligt de nadruk dan weer op het ‘buiten kunnen leven met het comfort van de binnenruimten’. De rode draad in ons aanbod wordt perfect samengevat door onze baseline: ‘creating healthy spaces’.” 

Healthbox 3.0: ‘Via de app kan de bewoner alle parameters rond de kwaliteit van de binnenlucht in real time opvolgen en kan hij zo zélf oordelen of het systeem functioneert’

Geen gesloten doos

Daarbij gaat de voorkeur van Renson uit naar natuurlijke oplossingen. “Een voorbeeld: je kan de temperatuur in huis laten zakken met artificiële koeling, wij verkiezen echter natuurlijke oplossingen – bijvoorbeeld door middel van zonwering en het benutten van koelere nachtlucht. Ook inzake ventilatie ligt bij ons de nadruk op de rechtstreekse, natuurlijke toevoer van verse buitenlucht, zonder dat er kanalen bij komen kijken. Dat is niet alleen natuurlijker, een extra voordeel is dat je dan geen aandacht moet besteden aan het onderhoud en reinigen van kanalen”, zegt Berlaen. 

“Niemand is geïnteresseerd in een woning die gedomineerd wordt door technieken, een gesloten doos waarin je nauwelijks kan ademen. We zoeken in onze innovaties daarom constant naar het evenwicht tussen energie­zuinigheid en vrijuit kunnen wonen, zonder dat je je opgesloten voelt.”

Vraaggestuurde ventilatie

Ook duurzaamheid is onlosmakelijk verbonden met het DNA van Renson. Daarom zet de firma sterk in op vraaggestuurde ventilatie: “De kunst is om net zoveel te ventileren als nodig is, en zeker niet té veel. Onze systemen zijn zo ontworpen dat er enkel geventileerd wordt als het systeem detecteert dat het de verkeerde kant op gaat met de luchtkwaliteit in een welbepaalde ruimte in huis. Eenmaal de situatie hersteld is, kan de installatie verder draaien aan een minimaal debiet. Op die manier houden we de ecologische voetafdruk van onze systemen zo laag mogelijk en vooral: kunnen we ventileren op maat van elk gebouw én zijn bewoners”, besluit Berlaen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details