NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Natuurlijke verkoeling wordt onmisbaar in gebouwen

Natuurlijke verkoeling wordt onmisbaar in gebouwen

Harol breidt gamma op zonne-energie grondig uit

Door de alsmaar warmere zomers en de torenhoge energieprijzen wordt natuurlijke verkoeling de belangrijkste én energie-efficiëntste verdediging tegen oververhitting in gebouwen. In de winter daarentegen wil je wel de zon en dus ook de warmte binnenlaten, maar tegelijk ook extra isoleren om warmte binnen te houden. Hoe verenig je dat allemaal in één totaaloplossing voor woning en werkplek? Harol, de specialist in ‘natuurlijke verkoeling’, legt uit hoe dit kan en stelt de nieuwste ontwikkelingen voor op het vlak van zonwering.

Natuurlijke verkoeling betekent voor Harol oververhitting tegengaan en energie besparen op een duurzame en energie-efficiënte manier. Natuurlijk verkoelen kan je door de zon – aan de buitenkant van de woning – te weren waar en wanneer ze te uitbundig wordt. Wanneer dat niet nodig is, laat je natuurlijk daglicht maximaal zijn werk doen. Door de steeds warmer wordende zomers en het motto ‘luchtdicht en doorgedreven geïsoleerd bouwen’, lijden we met z’n allen meer en meer onder de schadelijke gevolgen van oververhitting. Op onze gezondheid, maar ook op onze energiefactuur, wanneer een energievretende airco de woning moet koelen.

CEO Annick Draelants: “We zijn ervan overtuigd dat natuurlijke verkoeling de beste en meest toekomstgerichte keuze is voor de gezondheid en de portemonnee van de (ver)bouwer. We zien het probleem van oververhitting in gebouwen (residentieel en niet-residentieel) al enkele jaren drastisch toenemen. Bijna 1 op de 5 woningen in België pakt dit aan met actieve koeling zoals airco, die veel fossiele energie verbruikt én ook weer uitstoot. Airco is in bepaalde gevallen zeker nuttig en nodig, maar het blijft symptoombestrijding in een vicieuze cirkel. Met zonwering pak je het probleem wel bij de wortel aan.”

Harol pakt dit jaar uit met een aantal nieuwe, duurzame zonwerende oplossingen. De collectie Harol Coolscreen is een nieuwe generatie doekzonwering, van lichtdoorlatend tot volledige black-out voor een maximum aan natuurlijke verkoeling. In de eerste plaats vormen deze screens een natuurlijke buffer tegen oververhitting, maar tegelijk zorgen ze ook voor extra isolatie in de winter. Met dit nieuwe gamma screens wil Harol internationaal scoren. Op het vlak van zonne-energie bieden ze ook een totaalconcept, onder de naam SolarCool Solutions. Hiermee hebben ze op dit moment het ruimste gamma aan zonwerende oplossingen op zonne-energie, voor zowel nieuwbouw als renovatie in Europa. In het gamma van SolarCool Solutions zitten niet alleen een voorzetrolluik en een voorzetscreen op zonne-energie, maar ook een oplossing voor inbouw- en opbouwrolluiken. Begin 2023 zullen er ook een skylight en verandazonwering op zonne-energie op de markt komen.

Annick Draelants: “De trend om duurzaam en energiezuinig te bouwen en renoveren zet zich voort in heel Europa. Daarnaast wordt de regelgeving in verschillende landen stapsgewijs strenger, om oververhitting in gebouwen op een structurele manier aan te pakken. Toekomstige gebouwen moeten meer klimaatbestendig worden. Wij willen met onze oplossingen het uitgebreidste en innovatiefste gamma aan natuurlijke verkoeling bieden. Daarom ook onze serieuze investering in en uitbreiding van ons gamma zonwerende oplossingen, zowel in het traditionele aanbod als in het aanbod op zonne-energie.”

Duurzaamheid staat bij Harol ook centraal in de eigen bedrijfsvoering. Getuige daarvan zijn de talrijke initiatieven. Zo werd Harol verkozen tot Klimaatambassadeur van het miK, een project van Voka Vlaams-Brabant, voor zijn totaalaanpak in duurzaam ondernemen. Verder worden aluminiumafval en regenwater maximaal hergebruikt. Ook de mogelijkheid tot fietsleasing, de hybride en elektrische bedrijfswagens in het wagenpark, het structurele telewerk en de bouw van nieuwe BEN-kantoren behoren tot de duurzame stappen die Harol al gezet heeft. Maar dé blikvanger van het duurzaamheidstraject is ongetwijfeld de eigen windturbine, die Harol (en omwonenden) sinds oktober 2021 van 100% hernieuwbare stroom voorziet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details