NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw distributiecentrum is springplank naar de toekomst

Nieuw distributiecentrum is springplank naar de toekomst

Wie langs de E17 voorbij Kortrijk rijdt, kan er niet naast kijken: het enorme distributiecentrum van Van Marcke. Van Marcke streefde naar een CO2-neutraal gebouw en is daarin met glans geslaagd. De industriële ledverlichting WinLed van Winterwarm levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstelling.

De droom van een nieuw distributiecentrum leefde binnen Van Marcke al langer, zegt Aldric d’Oultremont, Project Manager bij Van Marcke: “Voordien waren we in het centrum van Kortrijk gevestigd, verspreid over drie sites met in totaal 17 magazijnen. Het werd steeds moeilijker om te voldoen aan onze vereisten: snelle leveringen, een hoogwaardige service en maximale flexibiliteit.” Daarom besliste Van Marcke om alle diensten te centraliseren, gaande van de magazijnen tot de administratieve en ondersteunende diensten. “Van Marcke wil een pioniersrol inzake service spelen. Vandaar ook de naam EDC: Excellent Distribution to Customers. Het EDC is voor ons een springplank naar de toekomst”, zegt d’Oultremont.

Van Marcke besliste om alle diensten te centraliseren, gaande van de magazijnen tot de administratieve en ondersteunende diensten. (Beeld: Daniël Hoitink)

 

512 grondboringen

Als specialist in verschillende aspecten van het bouwen, spreekt het voor zich dat Van Marcke de ambitie had om van het nieuwe EDC ook een bouwtechnisch pareltje te maken. Het einddoel? Een volledig CO2-neutraal gebouw. Daarom koos Van Marcke voor een beo-veld voor de verwarming, met 512 grondboringen en 18.000 m² aan vloerverwarming. Al het regenwater wordt opgeslagen in een enorm reservoir, met een capaciteit van 500.000 liter. Het EDC kan zo 60 regenloze dagen onafhankelijk blijven van het waternet. Het dak (zo’n 60.000 m²) ligt vol zonnepanelen, en ook in het energieverbruik werd aan spaarzame producten gedacht. De verlichting kan automatisch aangestuurd worden, zodat lege gangen niet nodeloos verlicht hoeven te worden. Daglichtdetectoren sturen de intensiteit van de verlichting indien nodig bij.

Geert De Cuyper (WinterWarm) en Aldric d’Oultremont (Van Marcke)

 

Voor de verlichting in het grote magazijn werd een beroep gedaan op WinLed van Winterwarm. Dit
bedrijf is in Nederland marktleider in industriële verwarmingssystemen, maar specialiseert zich met WinLed nu ook in ledverlichting voor bedrijfsmatige ruimtes. Het bedrijf is al meer dan 40 jaar een trouwe
partner van Van Marcke. Het is dan ook geen verrassing dat Winterwarm ook in het nieuwe EDC een rol kon spelen. d’Oultremont: “Een groot voordeel van WinLed is dat de grote hoogte van het magazijn (14,5 meter onder de balken) geen probleem stelde. Nochtans is het geen sinecure om in zo’n geval de door BREEAM opgelegde luxwaarden te behalen.”

‘WinLed is bijzonder duurzaam, en dat bewijst ook de garantie van meer dan 100.000 branduren.’ (Beeld: Daniël Hoitink)

 

100.000 branduren

Winterwarm plaatste de lijnverlichting in alle industriële werkgebieden, goed voor om en bij de 10.000 lopende meters. Deze ledverlichting wordt aangestuurd via sensoren. Geert De Cuyper, Sales Consultant bij Winterwarm: “WinLed is bijzonder duurzaam, en dat bewijst ook de garantie van meer dan 100.000 branduren. We zijn één van de weinigen op de markt die zo’n stevige garantie kunnen bieden”, zegt De Cuyper. “We hebben heel nauw samengewerkt met Winterwarm/WinLed”, voegt d’Oultremont toe. De verlichting moest op zeer korte termijn geplaatst kunnen worden, en Winterwarm bleek in staat om snel te kunnen schakelen en legde de nodige flexibiliteit aan de dag.”

Beeld: Patrick Holderbeke.

 

WinLed kan ook gebruikt worden in kantoren, winkels en buitenterreinen. Veelzijdigheid troef dus bij Winterwarm, dat uiteraard ook kan pronken met een uitgebreid gamma industriële verwarmingsoplossingen. “Dat biedt natuurlijke grote voordelen voor onze klanten: we kunnen hen één advies voor zowel verwarming als verlichting aanleveren, en dat in één algemene offerte gieten. De klant heeft maar één aanspreekpunt nodig en kan een beroep doen op de kwaliteit en service waar Winterwarm voor bekend staat”, besluit De Cuyper.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details