NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw distributiecentrum is troef 
            voor klanten, werknemers én milieu
Het distributiecentrum van Cebeo barst al enkele jaren uit zijn voegen. Het bedrijf besloot daarom om een nieuw centrum te bouwen in Doornik.

Nieuw distributiecentrum is troef voor klanten, werknemers én milieu

Het distributiecentrum van Cebeo, verdeler van elektrisch en elektrotechnisch materiaal, barst al enkele jaren uit zijn voegen. Het bedrijf besloot daarom om een nieuw centrum te bouwen in Doornik. Die vestiging zal voldoen aan de eisen van het BREEAM ‘Excellent’ niveau en een verbetering betekenen voor klanten én werknemers.

De grondwerken zijn onlangs gestart, de ruw­bouw­fase begint na het bouwverlof. Als alles vlot loopt, is de Doornikse vestiging operationeel vanaf de lente van 2023. Het nieuwe gebouw zal ongeveer 40.000 m² groot en 18 meter hoog worden, waardoor het in volume ruim verdubbelt tegenover het huidige centrum. En door via het BREEAM-proces te werken, wordt het ook een pak duurzamer. Om zo’n BREEAM-certificaat te behalen, zet Cebeo natuurlijk in op hernieuwbare energie. Het bedrijf streeft naar maximale energieneutraliteit door enerzijds zelf groene energie op te wekken en anderzijds zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Dat doet het met onder andere zonnepanelen, geothermie en het gebruik van duurzame materialen. Ook het onderhoud van de installaties is een factor bij BREEAM. Het stimuleert bouwpartners om op lange termijn te denken, voor de hele levensduur van een installatie.

De nieuwe vestiging van Cebeo wordt strategisch ingeplant, aan het afrittencomplex van de E403 en de E42.

Transport

“Maar het gaat om zoveel meer dan energie,” zegt Wim Haemelynck, senior project manager bij Cebeo. “BREEAM verplicht je om bij het begin van je project al rekening te houden met alle aspecten van duurzaamheid. Dat gaan niet alleen over de opwekking en het duurzaam gebruik van je energie, maar ook over afvalstromen, gezondheid of een duurzaam transportplan. We bekijken daarom ook hoe we elektrische wagens kunnen stimuleren, en hoe we publiek transport en fietsen zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken voor onze werknemers. Ook dat is duurzaamheid.” De nieuwe vestiging van Cebeo wordt daarom ook strategisch ingeplant, aan het afrittencomplex van de E403 en de E42. Alle verkeer voor Cebeo zal rechtstreeks naar het industrieterrein worden geleid, zodat de woonkernen in de buurt volledig gevrijwaard blijven. Een geluidstudie heeft uitgewezen dat de omwonenden op dat vlak geen enkele hinder zullen ondervinden.

Regenwater en plastic afval

Het centrum in Doornik zal verder 200.000 liter regen­water kunnen stockeren om de toiletten te spoelen. “Maar via BREEAM denk je toch ook weer dat stapje verder,” zegt Haemelynck. “Zo zullen we ook meer inzetten op lek­detectie in een gebouw­beheersysteem. Normaal merk je zo’n lek pas op wanneer je water­facturen drastisch stijgen. Als je dat sneller opmerkt, kan je ook veel sneller handelen.”

“Verder willen er ook een punt van maken om de hoeveelheid afval te reduceren. Dat betekent niet enkel recycleren, maar ook: de afvalberg bij de bron verkleinen. Nu gebruiken we nog veel plastic zakjes voor onze producten: die worden verzameld en komen samen in een doos terecht. Dat is eigen aan onze processen. Door die voor een deel te automatiseren, vermijden we die hoop plastic en kunnen we ons verbruik met 80 tot 90 procent verminderen.”

Goed voor klanten en personeel

Die semi-automatisatie in het nieuwe centrum zal ook het welzijn van de werknemers van Cebeo ten goede komen. Haemelynck: “Ze zullen veel minder zelf moeten heffen en goederen transporteren. Dat is niet alleen ergonomisch beter voor onze eigen mensen, ze hebben daardoor ook meer tijd om goederen te picken en klaar te zetten voor de klanten. Die kunnen op hun beurt daardoor nog later hun bestelling plaatsen, tot ’s avonds laat, met levering de dag erna. We zorgen ook voor een betere klimaatregeling en ventilatie en meer daglichtinval. Zo proberen we de omgeving waarin onze mensen moeten werken aangenamer te maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details