Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Elektrotech

Nieuw gebouwbeheerssysteem maakt Hendrik van Veldekegebouw future proof

Opmerkelijk aan dit project is dat deze toch wel ingrijpende aanpassing gebeurd is terwijl het gebouw al die tijd gewoon in gebruik bleef.

24 november 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Daarbij viel de keuze op het Total Integrated Building Automation System (TIBA) van FixSus – een open platform dat geënt is op industriële oplossingen van Beckhoff Automation. De open benadering van het nieuwe systeem garandeert een lange levensduur, wat een pijnpunt bleek te zijn bij het originele BMS.

Tekst en beeld Beckhoff

Het gebouw had bij zijn opening in 2004 al een geavanceerd gebouwbeheerssysteem. Maar terwijl het gebouw zelf nog niets van zijn karakter had moeten inleveren, was het centrale regelsysteem van de technische installaties wel al aan vervanging toe. Zowel het beheerssysteem als het dashboard dat gebruikt werd als interface konden niet langer ondersteund worden. Daardoor konden wijzigingen en uitbreidingen aan de installaties niet meer gekoppeld worden aan het centrale gebouwbeheerssysteem.

“In 2017 hebben we een aanbesteding uitgeschreven voor het vervangen van het regelsysteem”, zegt Filip Vits, ingenieur onderhoudscontracten bij het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid. “Op basis van de ervaring die we hadden met het vorige systeem werd daarin opgenomen dat het een open systeem moest zijn en dat we alle code van de software zouden verkrijgen.”

Van links naar rechts, Fabrizio Menichetti (Het Facilitair Bedrijf – Vlaamse Overheid), Ronny Noynaert (Beckhoff Automation), Kim Loenders en Koen Verschuere (Fixsus), Filip Gits (Het Facilitair Bedrijf – Vlaamse Overheid).

Eén op één vervangbaar

Die openheid – dat is precies waar FixSus zich op profileert. Het bedrijf heeft met Total Integrated Building Automation System (TIBA) een gebouwbeheerssysteem ontwikkeld dat draait op de industriële hardware van Beckhoff Automation. “De meeste BMS-systemen noemen zichzelf open omdat ze aan andere installaties gekoppeld kunnen worden”, zegt Koen Verschuere, oprichter en zaakvoerder van FixSus. “Maar openheid gaat veel verder dan dat. Onze software en alle algoritmes zijn open zodat de gebruiker kan zien wat er gebeurt en daar ook kan op ingrijpen als hij wil.”

Die openheid is ook cruciaal in de keuze voor de systemen van Beckhoff Automation als hardware platform voor TIBA. De software draait op een industriële controller waarbij een lange levensduur en beschikbaarheid gegarandeerd wordt. Alle koppelingen met de installaties in het gebouw gebeuren via standaard I/O-eilanden die met de controller verbonden zijn via een open EtherCAT netwerk. Net als bij industriële installaties kan de gebruiker er gerust in zijn dat al deze componenten binnen twintig jaar nog beschikbaar of tenminste één op één vervangbaar zullen zijn.

“We streven steeds naar een langetermijnvisie, in nauw contact met onze klanten en met een sterke technische insteek”, zegt Ronny Noynaert, Business Developer Building Automation bij Beckhoff Automation. “Ons productassortiment bestaat uit componenten die afzonderlijk of geïntegreerd in een compleet besturingssysteem gebruikt kunnen worden. De openheid maakt dat deze oplossingen wereldwijd ingezet worden in een grote verscheidenheid aan toepassingen. Dat een systeem binnen enkele jaren niet meer ondersteund zou worden, is in onze benadering ondenkbaar.”

De openheid is cruciaal in de keuze voor de systemen van Beckhoff Automation als hardware platform voor TIBA.

Doorvoeren van optimaliseringen

“Er is één scherm in het lokaal van de technische dienst waarop men alles kan opvolgen en aanpassen”, zegt Fabrizio Menichetti, gebouwcoördinator voor VAC Hasselt bij Het Facilitair Bedrijf. “In elk regelbord is er dan nog een connector waarop onderhoudstechnici kunnen inpluggen zodat ze daar ook dezelfde schermen kunnen raadplegen als ze er aan het werk zijn. Zo kunnen ze precies opvolgen wat het effect is wanneer er iets gewijzigd wordt.”

Op het gebouwbeheerssysteem zijn alle technische installaties aangesloten zoals HVAC, sensoren en verlichting maar ook branddetectie en noodverlichting. In de filosofie van TIBA worden zoveel mogelijk regelsystemen uit de installaties gehaald en overgebracht naar de centrale regeling in de Beckhoff controller. Op die manier kan men maximaal gebruikmaken van de mogelijkheden die een centraal platform biedt, zoals controle vanop afstand maar ook het doorvoeren van optimaliseringen en energiebesparing.

Klantgerichte benadering

Opmerkelijk aan dit project is dat deze toch wel ingrijpende aanpassing gebeurd is terwijl het gebouw al die tijd gewoon in gebruik bleef. In eerste instantie werd het nieuwe netwerk aangelegd voor de communicatie tussen de controller en de eilanden in de stuurborden. “In totaal gaat het om 18 km aan nieuwe bekabeling”, zegt Kim Loenders van FixSus, die samen met collega Maxime Hellebuyck het grootste deel van de implementatie ter plaatse voor zijn rekening nam. “Nadien konden de borden aangepast worden. Voor de verlichting gaat het om 24 borden en voor de HVAC om nog eens 17 stuurborden. Er zijn ook een tachtigtal nieuwe sensoren geplaatst in het gebouw.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details