NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw gebouwbeheersysteem maakt shoppingcentrum toekomstbestendig
Vandaag zit er al heel wat vervat in het systeem: verlichting, koeling en verwarming, liften, koeltorens, luchtfilters, warmtenet van Stad Gent, brandcentrale …

Nieuw gebouwbeheersysteem maakt shoppingcentrum toekomstbestendig

Al zeer vroeg werd daarom ingezet op gebouwautomatisering om alle technieken optimaal te laten samenwerken. Het systeem was echter dringend aan een update toe. Een kolfje naar de hand van DTplan dat resoluut koos voor de open technologie van Beckhoff Automation om het gebouw toekomstbestendig te maken.

Yonoi Van der Jeugt (AG Real Estate): ‘We wilden een open in plaats van een gesloten systeem, zodat we alle mogelijke data eruit konden halen om het gebruik te optimaliseren.’

Het Urbiscomplex is een multifunctioneel complex in Gent dat naast het winkelcentrum Shopping Gent Zuid ook kantoren, appartementen en een ondergrondse parking huisvest. De officiële opening gebeurde in 1995. Het winkelcentrum zelf is in handen van AG Real Estate, vastgoeddochter van AG Insurance en vastgoedadviseur van Ageas. Als specialist in vastgoed, bekwaamt AG Real Estate zich in alle aspecten: ontwerp, ontwikkeling, beheer en uitbating. Momenteel beheert ze acht shoppingcentra, goed voor ongeveer 300.000 m² aan zeer aantrekkelijke handelsruimte. “Om te blijven voldoen aan de verwachtingen van retailbezoekers, wilden we het gebouwautomatiseringssysteem vernieuwen. De grootste struikelblokken waren het nog vinden van wisselstukken voor componenten die uit 2004 dateerden en de geslotenheid van het systeem. Nieuwe technieken integreren was bijgevolg onmogelijk”, vat Facility Manager Yonoi Van der Jeugt de voornaamste ­uitdagingen samen.

Geen hinder voor shoppingcentrum

In samenwerking met een studiebureau werd daarom een uitvoerig lastenboek samengesteld. Van der Jeugt: “In eerste instantie wilden we wat we hadden eigenlijk gewoon vervangen. Zonder extra toeters of bellen om de kosten onder controle te houden. Maar dan wel een open in plaats van een gesloten systeem, zodat we alle mogelijke data eruit konden halen om het gebruik te optimaliseren. Als er dan in een latere fase toch nieuwe technieken geïntegreerd zouden worden, moest dat bovendien eenvoudig kunnen gebeuren. De belangrijkste eis van onze kant was evenwel dat de installaties operationeel moesten blijven gedurende de werken. Onze klanten mochten zo weinig mogelijk hinder ondervinden.” Uiteindelijk ging het project naar DTplan uit Izegem. “Misschien niet de grootste naam die ertussen zat. Maar ze hadden wel het best aansluitende verhaal, een oplossing die zo goed als geen nieuwe bekabeling zou nodig hebben en veel hardware kon hergebruiken en een zeer flexibele mindset. Dat voelde je vanaf het eerste contact”, herinnert Van der Jeugt zich.

Van links naar rechts: Ronny Noynaert (Beckhoff), Yonoi Van der Jeugt (AG Real Estate), Jordi Demarest (DT Plan) en JonasLybeer (DT Plan): ‘Welke problemen er ook opdoken, er werd telkens met ons meegedacht om een zo constructief mogelijke oplossing te vinden.’

Keuze voor openheid

DTplan is een open systeemintegrator in gebouw­management, energiemanagement en automatische regelingen. “In overleg met de klant wordt er altijd samen naar de beste oplossing gezocht. Openheid staat centraal in onze bedrijfsvoering, zowel in de technologie waarmee we werken, als in onze transparante bedrijfscultuur”, vertelt Sales specialist Jonas Lybeer. Voor DTplan was meteen duidelijk dat Beckhoff technologie de meest toekomstbestendige oplossing voor ­Shopping Center Zuid zou zijn. “Het TwinCAT systeem dankt zijn grote aantrekkingskracht net aan zijn openheid”, weet Lybeer. Het is een vrij programmeerbaar gebouwbeheersysteem waar alle technologie en technieken samengebracht worden in één punt. Zo zijn ze makkelijk te ­visualiseren en te beheren door de eind­gebruiker. ­Bovendien kunnen er makkelijk nieuwe kaarten toe­gevoegd worden op elk eiland, wat dus een plus is ­wanneer er nieuwe technieken toegevoegd of gekoppeld moeten worden. Je hoeft dus geen muren open te breken om nieuwe bekabeling te leggen. Belangrijk in een retailomgeving.”

Zelfde busbekabeling gebruiken

Vandaag zit er al heel wat vervat in het systeem: verlichting, koeling en verwarming, liften, koel­torens, luchtfilters, warmtenet van Stad Gent, brand­centrale … De basis van het nieuwe concept is de CX2030 embedded pc. “In combinatie met TwinCAT transformeert deze robuuste controller in een krachtige PLC die ruimschoots alle huidige noden van Shopping Center Zuid afdekt en ook veel ruimte laat voor uitbreiding. Ik schat dat we nu nog geen 10% van zijn mogelijkheden benutten”, geeft DTplan Senior System Integrator Jordi Demarest aan. Om geen nieuwe kabels nodig te hebben en tegelijk de continuïteit van de installatie te garanderen bleef de originele bus­bekabeling in gebruik. “Door voor Profibus te kiezen als verbinding naar de slave-eilanden hebben we maar twee van de acht aders in de kabel nodig, waardoor de bestaande sturing kon blijven draaien naast de nieuwe ­Beckhoff regeling.” Over het hele Urbiscomplex zaten oorspronkelijk veertien stuurborden. De gedateerde modules erin werden door DTplan één voor één vervangen om de hinder voor ­Shopping ­Center Zuid tot een minimum te beperken. ­Demarest: “Eind oktober 2019 zijn we hiermee begonnen. Het was de bedoeling per week een bord af te werken maar dat bleek onmogelijk door de ontoe­reikende documentatie. Het oude systeem uit 2004 bleek gebouwd te zijn op een nog ouder systeem uit 1994. Een oplossing die eigenlijk voor die tijd zeer ingenieus in elkaar paste maar die iedereen verraste en voor een grotere complexiteit zorgde.”

De belangrijkste eis was dat de installaties operatio­neel moesten blijven gedurende de werken. Klanten mochten zo weinig mogelijk hinder ondervinden.

Flexibiliteit maakt het verschil

“Zo leer je goede partners te onderscheiden”, vult Van der Jeugt aan.” De flexibiliteit die we al voelden bij de eerste kennismaking bleek in deze een enorme troef. Het is een cruciale eigenschap in renovatieprojecten. Je kan hier niet zomaar kabels beginnen uittrekken. Welke problemen er ook opdoken, er werd telkens met ons meegedacht om een zo constructief mogelijke oplossing te vinden.” De samenwerking zal dan ook nog verder lopen in de toekomst. “Een gebouw leeft en dan heb je een beheersysteem nodig dat zich voortdurend kan aanpassen aan die veranderingen. DTplan zal hier jaarlijks onderhoud op voorzien en tegelijk ook voorstellen doen om het verder te optimaliseren, bijvoorbeeld richting meer energie-efficiëntie. De basis daarvoor is gelegd met de Beckhoff technologie die al even open en flexibel werkt”, besluit Van der Jeugt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details