NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw thermisch jasje maakt bibliotheek pak duurzamer

Nieuw thermisch jasje maakt bibliotheek pak duurzamer

Omdat bij de recente renovatie van de bibliotheek in Bekkevoort het vrijwaren van de architectuur en het gebruik van nieuwe, duurzame technieken en materialen een belangrijke voorwaarde was, werd voor de isolatie een beroep gedaan op Kingspan Insulation. “Zowel de gebruikte vacuüm- als afschotisolatie kernmerken zich naast hun hoge isolatiewaarde door hun geringe dikte”, klinkt het.

De bibliotheek van Bekkevoort oogt lang niet mis, maar scoorde energetisch niet goed genoeg. De renovatie was dan ook vooral gericht op het verduurzamen van het gebouw en het verhogen van het comfort voor de boekenwurmen. De dakbedekking werd vervangen en kreeg een betere isolerende laag. Ook een koudebrug aan de inkom werd beter geïsoleerd. Om de architectuur te vrijwaren werd gekozen voor vacuümisolatie van Kingspan Insulation. “Meer bepaald voor Optim-R en Optim-R E”, legt Roeland Mondelaers, business development manager bij Kingspan Insulation, uit. “Die isolatieplaten bestaan uit een micro-poreuze kern die in een dun, gasdicht omhulsel is ingesloten. Daardoor hebben de platen ondanks hun geringe dikte – 50 mm voor Optim-R en 80 mm voor Optim R E – een buitengewone isolerende werking: respectievelijk een lambda-waarde van 0.007 W/m.K en 0.009 W/m.K Dat is een isolatiewaarde die tot drie keer beter is dan die van de bestaande hoogwaardige isolatiematerialen en tot wel vijf keer beter dan die van traditionele isolatiematerialen.”

_DSC3742

Geen hellingchape nodig

Voor de afschotisolatie werd gekozen voor Therma TR24 en Therma TT47. “Therma TR24 is een platdakplaat in PIR hardschuim met vezelvrije kern, aan één zijde voorzien van een gebitumineerd glasvlies en aan de andere zijde een mineraal glasvlies met een lambda-waarde van 0.025 W/m.K. De Therma TT47 is ook een PIR hardschuim maar een twee kanten voorzien van een mineraal glasvlies. De plaat voldoet aan de strengste brandveiligheidseisen en is toe te passen onder zowel verkleefde, mechanisch bevestigde als losliggend geballaste dakbedekkingssystemen en wordt gebruikt voor het creëren van afschot. De plaat is immers voorzien van een afwatering, waardoor er geen hellingchape moet worden aangebracht. Je hebt met andere woorden een lichtere constructie die er sneller staat. De lamdawaarde is dezelfde als die van de Therma TR24 en de plaat heeft een brandklasse E as placed.”

_DSC3949

Trouw partnership met ZDP

Door de keuze voor de materialen van Kinspan Insulation werd het schrijnwerk gevrijwaard, moesten dakranden niet worden opgehoogd en konden ook de aansluitingen van het dak op de dakgoten en regenpijpen behouden blijven, een, belangrijke meerwaarde. Alles werd geplaatst door Zolderse Dakprojecten uit Lummen, al jaren een trouwe partner van Kingspan Insulation. “De materialen van Kingspan Insulation zijn veruit de beste die je kan vinden. Tel daarbij de vlotte samenwerking en je weet waarom ons partnership al jaren teruggaat”, aldus Stefan Van Asten, commercieel verantwoordelijke bij ZDP.
Opvallend: zowel tijdens als na de werken organiseerde de bibliotheek verschillende rondleidingen waarbij geïnteresseerden handige tips kregen over hoe ze hun eigen woning een betere energiescore en meer comfort kunnen bezorgen door op de juiste manier te isoleren. De bib deed dit in samenwerking met Interleuven in het kader van het See2Do!-project, waarmee het middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling naar de regio wist te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details