NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe digitale manifolds voor de koeltechnieker
Temperatuur gecompenseerde dichtheidstest.

Nieuwe digitale manifolds voor de koeltechnieker

Met een nieuwe, verbeterde generatie digitale manifolds maakt Testo het werk van de koeltechnieker alweer een stuk efficiënter en ­eenvoudiger. Deze nieuwe manifolds zijn compacte en robuuste units, die genieten van een eenvoudig menu en zo een snelle en correcte meting mogelijk maken.

Testo lanceerde zijn eerste manifolds reeds in 2003. Sindsdien is dit producttype sterk geëvolueerd, en die evolutie mondt nu uit in het nieuwe gamma digitale manifolds: de testo 550i, 550s, 557s en 552i. De manifolds zijn een ingrijpende verbetering ten opzichte van de vorige generatie: de units zijn uitgerust met een grotere display, genieten een betere waterdichtheid (ip54, wat betekent dat ze spatwaterdicht zijn) en communiceren vlekkeloos met de ook al gloednieuwe testo Smart App. De manifolds kunnen bovendien verbonden worden met bluetoothsondes. “Een manifold is het ideale meettoestel voor de koeltechnieker”, zegt Koen Van Nieuwenhove, Product Manager HVAC bij Testo. Een koeltechnische installatie bevat heel wat componenten die op een grondige manier onderhouden moeten worden – denk maar aan de verdamper, de condensor en compressor. Met deze digitale manifolds beschikt de koeltechnieker over een reeks gerichte meettoestellen die hij voor uiteenlopende testen kan gebruiken.”

Drukmeting met de testo 550i en de Smart App.

Met of zonder display

Zo zijn de testo 550i, 550s en 557s uitstekend geschikt voor druk- en dichtheidstesten. De keuze voor een welbepaald toestel hangt af van wat de vakman precies nodig heeft. Van Nieuwenhove legt uit: “De 550i is een toestel zonder display. Het is de kleinste digitale manifold op de markt. De installateur moet dan sowieso beroep doen op de testo Smart App om de resultaten af te lezen. De 550s en 557s hebben wel een display, maar verschillen in het aantal kranen op de manifold, respectievelijk 2 en 4.” Ook bij deze units is het gebruik van de testo Smart App sterk aanbevolen, want de manifolds kunnen alleen meten en niet registreren. “Met behulp van de applicatie kan de vakman de meetresultaten wel registreren. Met behulp van de software Testo Data Control kan hij nadien snel en efficiënt een rapport maken op basis van alle meetresultaten”, aldus Van Nieuwenhove. Na het uitvoeren van een dichtheidstest op een nieuwe installatie, moet de technieker doorgaans ook een vacuümtest uitvoeren, vooraleer de installatie gevuld kan worden met koelvloeistof. Hiervoor gebruikt de vakman de testo 552i. Deze kan ook verbonden worden met de 557s, die de meetresultaten van de 552i kan weergeven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details