Het Vlaamse stooktoestellenbesluit zorgde voor onrust in de installatiesector. En dan vooral de verplichting voor elke installateur om manueel zijn uitgevoerde onderhoudsinterventies aan te geven in een speciaal ontwikkelde webapplicatie. Testo helpt de vakman een eindje op weg door werk te maken van een koppeling tussen de applicatie en het eigen digitale platform Pro +.
In 2019 besliste Testo om voluit de kaart van de digitalisering te trekken. En met succes: het cloudplatform testo Pro+ telt intussen al meer dan 2.700 abonnees. Met ProHeat en ProCool modules voor installateurs van zowel verwarmings- als koelingsoplossingen. Zo kunnen de techniekers hun metingen digitaal registreren, alle klant- en installatiegegevens beheren, en digitale attesten genereren. “Vooral bij koelinstallateurs zien we de vraag toenemen, dankzij de snelle transitie naar warmtepompen.”
Ook andere partijen, van fabrikanten tot facility managers maken gebruik van de digitale tools. Testo zorgt bovendien voor een naadloze koppeling met bekende ERP-pakketten, zodat de klanten eenvoudig data kunnen synchroniseren tussen beide platformen.
Nieuwe wetgevende initiatieven geven de digitalisering van de installatiebranche een duwtje in de rug. Zo is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest al twee jaar aan de slag met een eigen digitaal platform voor de verwerking van digitale attesten. “Het probleem was dat installatiebedrijven die niet met hun platform werkten – maar bijvoorbeeld met het onze – tot nu toe hun attesten manueel moesten doorsturen. Recent hebben we, samen met de Brusselse overheid, hierin een belangrijke doorbraak kunnen forceren. We gaan beide platformen met elkaar synchroniseren, zodat de data automatisch op het Brusselse platform terechtkomen, zonder dat de vakman zijn vertrouwde Pro+ moet verlaten.”
Daarmee staat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verder dan het Vlaamse Gewest, dat pas recent nieuwe stappen in het digitale verhaal heeft gezet. Nu is er wel een Vlaamse webapplicatie, die evenwel nog in de kinderschoenen staat. Maar er staan grote veranderingen op til, zegt Van Nieuwenhove: “Het Vlaamse stooktoestellenbesluit stipuleert dat elke installateur die bij een klant een onderhoud verricht, dit binnen de maand handmatig moet aangeven in de Vlaamse cloudbased applicatie. Door massaal data te verzamelen wil Vlaanderen meer zicht krijgen op de miljoenen verwarmingstoestellen in dit land – wie laat zijn gasketel tijdig onderhouden en wie niet? Door data op te vragen bij de installatiebedrijven, krijgen ze daar inzage in.”
Aanvankelijk zou de verplichting al op 1 januari ingaan. “Dat had voor grote problemen gezorgd. Zeker bij grote bedrijven, die tientallen of honderden techniekers tewerkstellen, is dat dat haast onbegonnen werk. De techniekers zouden de taak zelfs niet kunnen uitbesteden aan de back office. Elke melding moet persoonlijk gebeuren, door aan te melden via Itsme.”
Testo kreeg talloze bezorgde reacties en vragen binnen over deze plannen, en ging met de Vlaamse overheid rond de tafel zitten. Testo zorgt er zelf voor dat installateur eenvoudig een rapport kunnen opvragen, met daarin alle uitgevoerde interventies in een bepaalde periode. Dat rapport zal dan automatisch geüpload kunnen worden in de Vlaamse webapplicatie. Bovendien wordt de meldingsplicht uitgesteld tot 1 september. “Een welgekomen adempauze voor vele installateurs die zich ongerust maakten. Onze programmeurs kunnen nu aan het werk, zodat we klaar zijn om de verbinding tussen Pro+ en het Vlaamse platform te leggen”, aldus Van Nieuwenhove. “Het is alweer een teken dat onze digitale aanpak loont. De trein staat niet stil en installateurs zullen hoe langer, hoe meer aangemoedigd worden om erop te springen.”