NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe generatie expansievaten is veel duurzamer

Nieuwe generatie expansievaten is veel duurzamer

Flamco is erin geslaagd een uniek kunststof membraan te ontwikkelen voor expansievaten van 2 tot 80 liter. Deze innovatie maakt de expansievaten veel duurzamer qua milieuprestaties én levensduur met behoud van de hoge kwaliteit. Flamco bespaart fors op grondstoffen en energie en garandeert een lange levensduur met 15 jaar garantie op de nieuwe expansievaten die Flexcon Premium heten. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de bestaande expansievaten.

Flamco liet een onafhankelijke LCA (Life Cycle Assessment) maken om de milieu-impact van haar expansievaten te bepalen en te beperken. Met een mondiaal afzetgebied in dit productsegment levert elke milieubesparing grootschalig resultaat op. De LCA toonde aan dat er ondanks de al goede milieuscores nog significante milieuwinst en extra levensduur mogelijk waren.

Nieuwe generatie expansievaten is veel duurzamer

Testen toonden aan dat Flamco ook met het nieuwe membraan geen concessies hoeft te doen aan de belangrijkste kwaliteitseisen: hoge flexibiliteit en lage doorlaatbaarheid.

 

Na grondig onderzoek besloot Flamco het rubber membraan te vervangen door een kunststof membraan van thermoplast polyolefin (TPO). Testen toonden aan dat Flamco ook met het nieuwe membraan geen concessies hoeft te doen aan de belangrijkste kwaliteitseisen: hoge flexibiliteit en lage doorlaatbaarheid. Bovendien bleken de milieuprestaties beter te zijn dan van het bestaande membraan en is TPO schoner te verbranden of te recyclen tot gelijkwaardige producten dan rubber.

Forse milieubesparingen

Ook in andere opzichten scoort de innovatie hoger qua duurzaamheid. Het nieuwe membraan is veel lichter doordat er tot 50 procent minder materiaal nodig is. Dat scheelt grondstoffen, energie en brandstof (transport) en levert een grote reductie van CO2-uitstoot op. Zo bespaart Flamco op één transport Flexcon Premium 25 liter expansievaten al 997 kilo gewicht en dus veel brandstof. Ook bespaart Flamco veel energie bij de productie van de expansievaten. Het nieuwe design wijkt namelijk nauwelijks af van het bestaande membraan, zodat Flamco haar productie kan optimaliseren, sneller kan produceren en meer kan leveren.

Nieuwe generatie expansievaten is veel duurzamer

Met deze circulaire aanpak zet Flamco een grote stap naar een kleinere ecologische voetafdruk.

 

Zelfs de verpakkingen en gebruikershandleidingen zijn vernieuwd. Met deze circulaire aanpak zet Flamco een grote stap naar een kleinere ecologische voetafdruk.

Gefaseerd leverbaar

Flamco past het nieuwe membraan vooralsnog alleen toe in haar expansievaten van 2 tot 80 liter voor verwarming en koeling. Zij zal daarmee de bestaande expansievaten (Flexcon en Flexcon Top) gefaseerd vervangen door Flexcon Premium. Medio 2019 zullen de eerste, middelgrote modellen (12 tot 35 liter) over een kunststof membraan beschikken. In een later stadium volgen de kleinere en grotere modellen.

15 Jaar garantie

De levensduur van het expansievat wordt door het nieuwe membraan veel langer dan van het bestaande expansievat en bespaart dus ook onderhoud. Flamco vertaalt dit voordeel door naar de eindgebruiker door voortaan zelfs 15 jaar garantie op het volledige expansievat te bieden. Dat is het drievoudige van Flexcon (5 jaar) en ruim het dubbele van Flexcon Top (7 jaar). Flamco levert Flexcon Premium via de installatiegroothandel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details