Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Elektriciteit

Nieuwe interconnector verbindt elektriciteitsnetten van VK en België

siemens-2_original-kopieren

1 april 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De Nemo Link® interconnector is een joint venture tussen de transmissieoperatoren Elia (België) en National Grid (VK) om met behulp van HVDC-technologie (high voltage direct current) elektriciteit tot 1000 MW uit te wisselen tussen de twee landen. Nemo verbindt het Belgische en Britse stroomnet via onderzeese elektriciteitskabels. Deze nieuwe HVDC-interconnectie van 140 km lengte verhoogt de leveringszekerheid voor beide landen, want hiermee wordt import en export van elektriciteit mogelijk en wordt de integratie van hernieuwbare energie in het net ondersteund. De Europese Commissie noemde dit een project van gemeenschappelijk belang, want het draagt bij tot een geïntegreerde Europese energiemarkt.

Adam Middleton, Divisional Vice President, Siemens Energy Management in België en Frankrijk licht toe: “De samenwerking tussen ELIA, National Grid, Siemens en onze partners heeft een modelproject afgeleverd, volgens de tijdsplanning, binnen het budget en met uitstekende veiligheidscijfers. Dit is te danken aan het uitzonderlijke engagement en de solidariteit van alle betrokkenen in België, het VK en Duitsland, die als één team hebben samengewerkt. Het team mag echt trots zijn op deze technologie van wereldklasse.”

Leveringszekerheid

Siemens

HVDC Plus is een uiterst controleerbaar en flexibel systeem, dat operationele voordelen biedt voor beide transmissiesystemen.

Carl Ennis, Managing Director, Siemens Energy Management in het VK vertelde: “De technische uitmuntendheid van Siemens heeft ons in staat gesteld om dit essentiële energieproject met succes te realiseren. Het zal leveringszekerheid bieden voor zowel het VK als België en bijdragen tot de algemene ontkolingsdoelstellingen wanneer het begin 2019 wordt geopend.”

Chris Peeters, Chief Executive Officer van Elia: “Vandaag is de eerste interconnector tussen België en Groot-Brittannië een feit. Dit titanenwerk is een primeur voor ons land zowel op technisch als strategisch vlak. Dankzij deze nieuwe verbinding, en zeer binnenkort ook de interconnector met Duitsland, ALEGrO, zullen we de uitwisselingscapacitieit van elektriciteit aanzienlijk kunnen verhogen. België krijgt zo een steeds centralere rol in het Europees geïntegreerde energiesysteem.”

Minder betalen

John Pettigrew, Chief Executive Officer de National Grid: “Nemo Link biedt heel wat voordelen voor de consumenten zowel in Groot-Brittannië als in België. Nu wordt het mogelijk om een bredere energiemix aan te bieden en krijgen we toegang tot andere elektriciteitsmarkten. Daarnaast zorgt de verbinding er ook voor dat consumenten toegang krijgen tot een groter aanbod van energie. Dit betekent dat ze ook minder zullen betalen. De komende vijf jaar zal National Grid meer dan 2 miljard euro investeren in nieuwe interconnectoren met Europa. De drijfveren voor deze belangrijke investering zijn de waarde en de voordelen van interconnectoren zoals Nemo Link voor onze consumenten.”

Siemens

Nemo verbindt het Belgische en Britse stroomnet via onderzeese elektriciteitskabels.

Siemens heeft zijn HVDC Plus-technologie geleverd om elektrische stroom tussen de twee landen te transporteren. Daartoe heeft Siemens aan beide zijden van het kanaal een HVDC-omvormerstation gebouwd, waarmee 1000 megawatt (MW) elektrische stroom met een transmissiespanning van +/- 400 kilovolt (kV) DC kan worden getransporteerd. In de omvormerstations wordt de wisselstroom (AC) omgezet in gelijkstroom (DC) in het eerste omvormerstation en vervolgens wordt DC weer omgezet naar AC in het tweede omvormerstation aan de andere kant van de koppeling. HVDC Plus is een uiterst controleerbaar en flexibel systeem, dat operationele voordelen biedt voor beide transmissiesystemen. Siemens heeft wereldwijd HVDC Plus-projecten geïnstalleerd met een totale capaciteit van 6,3 gigawatt. In september 2017 haalde het Nemo Link®-project de mijlpaal van één miljoen gepresteerde manuren, zonder enig tijdverlies ten gevolge van letsels. Siemens heeft voor het Nemo Link-project ook de prestigieuze “Sword of Honour 2017” van de British Safety Council in de wacht gesleept. Deze prijs wordt alleen toegekend aan bedrijven die de gangbare EHS-normen ruimschoots overschrijden.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details