De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft recent geïnvesteerd in een innovatieve warmtekrachtkoppeling (WKK) op de campus in Etterbeek. De investering van 2 miljoen euro zal een significante vermindering in de CO2-uitstoot betekenen en onze universiteit opnieuw een stap dichter bij klimaatneutraliteit brengen, het doel van het Klimaatactieplan van de VUB.
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft recent geïnvesteerd in een innovatieve warmtekrachtkoppeling (WKK) op de campus in Etterbeek. De investering van 2 miljoen euro zal een significante vermindering in de CO2-uitstoot betekenen en onze universiteit opnieuw een stap dichter bij klimaatneutraliteit brengen, het doel van het Klimaatactieplan van de VUB.
Met de WKK op de campus in Etterbeek, in gebruik genomen op 18 december, bereikt onze universiteit een nieuwe mijlpaal in haar duurzaamheidsinspanningen. Het systeem, dat gerust een technologisch hoogstandje genoemd mag worden, reduceert de CO2-uitstoot van de VUB met zo’n 1.000 ton per jaar.
Onze universiteit heeft een duidelijk doel voor ogen: klimaatneutraliteit tegen ten laatste 2050. Ons Klimaatactieplan, een ambitieuze roadmap gericht op het aanpakken van milieu- en klimaatuitdagingen, speelt een cruciale rol in het bereiken van die doelstelling. Het plan helpt de VUB om tegen 2030 belangrijke tussentijdse doelen te behalen, die in overeenstemming zijn met de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. De installatie van de WKK vormt een sleutelelement in dat proces. Ze stelt de VUB in staat om ongeveer 50% van de elektriciteitsvraag op de campus in Etterbeek zelf op te wekken.
Een WKK is een bijzonder efficiënte methode voor energieopwekking. De installatie produceert elektriciteit en warmte simultaan uit dezelfde energiebron. Deze specifieke WKK genereert ongeveer 44% elektriciteit en 56% warmte, waarbij het grootste deel van de warmte wordt gebruikt voor de verwarming van gebouwen tijdens de wintermaanden. In vergelijking met moderne aardgascentrales, die vaak de vrijgekomen warmte verliezen via koeltorens, biedt deze WKK een aanzienlijk hoger totaalrendement.
De totale investering van ongeveer 2 miljoen euro heeft een verwachte terugverdientijd van slechts twee jaar, als de energieprijzen blijven wat ze zijn. De WKK, een machine van Siemens (SGE-86EM V12) met een elektrisch vermogen van 1,6 MW, zal naar verwachting ongeveer 5.000 uur per jaar draaien. Zo genereert ze ongeveer 6.500 MWh elektriciteit. En de restwarmte wordt dus benut voor de verwarming van de gebouwen van de campus.
De WKK op de campus in Etterbeek is niet de eerste van onze universiteit. De VUB-site in Jette, met het ziekenhuis en de Health Campus, heeft reeds twee operationele WKK-eenheden met elk een elektrisch vermogen van 1,0 MW.
Het studiebureau Sweco startte het traject met een dynamische dimensioneringsstudie, verzorgde vervolgens het technische gedeelte van de openbare aanbesteding en gaf advies en voerde de nodige controles uit tijdens de uitvoering. De motorleverancier is de firma Dordtech uit Dordrecht en de hoofdaannemer en uitbater van de WKK voor een periode van tien jaar is de firma Werkhuizen E. Van Wingen uit Evergem.
Gezien de complexiteit van het hele project werd een VUB-team ingezet met een brede range aan capaciteiten. Rik Geenen zorgde als projectmanager voor de nodige technische kennis, de integratie van de WKK in de stookplaats kwam voor rekening van Sven De Bruyn, ATS (Luminus) verzorgde het elektrisch aspect met de installatie en aansluiting van de hoogspanningscabine en de afspraken met de netbeheerder Sibelga, Equans werd betrokken voor de aansluitingen van aardgas en het cv-waternet en ikzelf begeleidde als VUB-energiecoördinator het volledige traject.
De hydrauliek van de WKK en de vijf aardgasketels van de universiteit en drie warmtenetten met een 20-tal vernieuwde onderstations die ze gebruikt, wordt met technische ondersteuning van Studieburo Herelixka in harmonie gebracht via het gebouwenbeheerssysteem van Johnson Controls. Onze universiteit heeft de ambitie om de komende jaren met haar WKK’s ook de lagetemperatuurrestwarmte te benutten.