NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe luchtkwaliteitssensoren monitoren de kwaliteit van de omgevingslucht
Een 230V versie OCCULOG-1C voor inbouw in het plafond.

Nieuwe luchtkwaliteitssensoren monitoren de kwaliteit van de omgevingslucht

Met de OCCULOG® VOC sensoren introduceert B.E.G. een nieuwe productfamilie in 2021 die de kwaliteit van de omgevingslucht monitort. De hoeveelheid vluchtige organische componenten (VOC) in de lucht wordt constant gemeten. Deze wordt vergeleken met de wettelijke normen en de kwaliteit van de lucht wordt aangegeven door een ledverkeerslicht met een groene, gele of rode kleur.

Deze nieuwe familie van sensoren start met drie leden: Een 230V versie OCCULOG-1C voor inbouw in het plafondEen KNX versie WS-VOC-HVAC-KNX voor inbouw in de muur en met extra mogelijkhedenEen KNX versie PD2N-KNXs-OCCULOG voor plafond inbouw en – opbouw met extra mogelijk­heden, bewegings­detectie en aansturing van RGB of HCL verlichting

Dit type sensoren meet de vluchtige organische componenten, die onze lucht verontreinigen. Dit zijn de dampen van bijvoorbeeld mensen, parfums, kuis­producten, meubels, bouw­materialen, enz. De sensoren hebben 2 drempel­waarden, waar­door 3 niveaus van lucht­kwaliteit kunnen onder­scheiden worden. Het is mogelijk om deze drempel­waarden aan te passen bij gebruik in uitzonderlijke omstandig­heden. Daardoor zijn deze sensoren te gebruiken in diverse binnen­ruimtes, zowel privé als in kantoorruimtes en in industriële omgevingen.

Met de OCCULOG® VOC sensoren introduceert B.E.G. een nieuwe productfamilie die de kwaliteit van de omgevingslucht monitort.

De OCCULOG-1C (93563)

De OCCULOG-1C is de eenvoudigste uitvoering, bedoeld voor inbouw in het plafond en werkend op 230V. De ingebouwde sensor meet de VOC en rekent die om naar een benaderde equivalente CO2 waarde. Het is echter geen CO2 meter. De VOC meting is een nauwkeuriger indicatie van de luchtkwaliteit. Wanneer een kritische waarde, bepaald in wettelijke normen, wordt overschreden, verandert de kleur van een ledindicator. Deze is ingebouwd achter de lens en gaat van groen (luchtkwaliteit is in orde) naar geel (verluchten wordt aangeraden) en tenslotte naar rood (verluchten verplicht). De alarmtoestand kan eveneens door een piepgeluid en/of een relaiscontact worden gemeld. De drempelwaarden van deze melder kunnen worden aangepast met +30% of -30% d.m.v. een bijgeleverde mini-afstandsbediening. Met de gratis app op een smartphone of tablet en de BLE-IR afstandsbesturing van B.E.G., kunnen ook andere – en meer instellingen worden ingesteld.

De WS-VOC-HVAC-KNX (93806)

Deze sensor is voorzien voor gebruik in een KNX-domoticasysteem. Naast de VOC-sensor zijn er ook een temperatuur­sensor en een luchtvochtigheids­sensor ingebouwd. Daarmee is dan ook het dauwpunt te bepalen. Ook een draaiknop is aanwezig, die gebruikt kan worden voor het regelen van een programmeerbare instelwaarde. Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden als thermostaat. Tenslotte is er nog een drukknop om de nachttemperatuur voor een vooraf bepaalde tijd uit te stellen. Zowel de VOC als de luchtvochtigheid kunnen door een driekleurige led de gemeten waarde aangeven. Voor de temperatuur is er een tweekleurige led (blauw/rood), die afkoelen dan wel opwarmen aangeeft. Met de instellingen van de programmatie is het mogelijk om vele parameters in te stellen. Hierbij onder andere: meting van VOC of een equivalente CO2-waarde, 4 niveaus voor VOC en 4 voor luchtvochtigheid, keuze van vooringestelde temperatuurcurves voor HVAC, verschillende regelmodi, enz. Uiteraard zijn de gemeten waarden van alle sensoren ook beschikbaar op de KNX-bus voor gebruik door andere KNX componenten, zoals bijvoorbeeld een display voor het aangeven van de gemeten waarden.

De sensoren zijn te gebruiken in diverse binnenruimtes, zowel privé als in kantoorruimtes en in industriële omgevingen.

De PD2N-KNXs-OCCULOG (93530 / 93531)

Ook deze sensor is gemaakt voor gebruik in een KNX domoticasysteem en ondersteunt KNX Secure. Het is een sensor met een uitgebreide combinatie van mogelijkheden, waardoor hij een aantal verschillende KNX producten in één sensor combineert. Hij kan gebruikt worden voor montage in – of op plafonds. Deze versie heeft niet alleen de sensoren voor VOC, luchtvochtigheid en temperatuur, maar bovendien kan hij geluid, lichtniveau en beweging detecteren. Met deze 2 laatste gegevens kan dan ook een aangesloten verlichting worden aangestuurd. Dit kan zowel een HCL verlichting (Human Centric Lighting) zijn als een gewone DALI verlichting of een RGB (rood/groen/blauw) verlichting. Bij een HCL verlichting wordt zowel de intensiteit als de kleur van het witte licht gestuurd. Hierdoor wordt niet alleen de efficiëntie, maar ook het welbehagen van de mens verbetert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details