NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe maatvoering ­combineert ­installatiegemak met lage luchtsnelheden
Steven Braekeveldt, marketing en product manager bij Ventilair Group, legde zijn oor te luisteren bij installateurs. ‘Daarbij bleek vooral dat we niet te veel mochten wijzigen aan ons bestaande product. De ronde vorm, het beperkt aantal componenten, lage inbouwhoogte en stevigheid waren enkele pluspunten die we zeker moesten behouden.’

Nieuwe maatvoering ­combineert ­installatiegemak met lage luchtsnelheden

Uniflexplus+ van Ventilair Group is het bekendste luchtverdeelsysteem op de Belgische markt. Met het oog op de toekomst, waar minder geluid, lagere luchtsnelheden en debieten halen belangrijk zijn, ontwikkelde de West-Vlaamse ventilatiespecialist een nieuwe diameter voor haar product. Uniflexplus+ 69 biedt een antwoord op nieuwe eisen, gecombineerd met de voordelen van het huidige product. 

Het universele en flexibele luchtverdeelsysteem van Ventilair Group, Uniflexplus+, bestaat al sinds 2008. Het is een plaatsbesparend lucht­verdeel­systeem voor mecha­nische ventilatie (C of D) en wordt gebruikt voor ver­werking in de vloer, wand of plafond bij woning­bouw, appartements­bouw en diverse projecten. Het installatie­gemak en de flexibiliteit van het systeem maken het populair bij installa­teurs. Maar de komst van het kwaliteits­kader STS P73 stelt ook nieuwe eisen, zoals een geluids­maximum in leef- en slaap­vertrekken, lagere lucht­snelheden en meer zeker­heid over de debieten die het systeem moet behalen.

Steven Braekeveldt, marketing en product manager bij Ventilair Group, legde zijn oor te luisteren bij installateurs. “Daarbij bleek vooral dat we niet te veel mochten wijzigen aan ons be­staande product. De ronde vorm, het beperkt aan­tal compo­nenten, lage inbouw­hoogte en stevig­heid waren enkele pluspunten die we zeker moesten behouden. Met die infor­matie gingen onze ingenieurs aan de slag. Het resul­taat: Uniflexplus+ 69, hetzelfde product met een nieuwe dia­meter die tussen onze bestaande 63- en 75-maatvoeringen ligt.”

Met het oog op de toekomst ontwikkelde de West-Vlaamse ventilatiespecialist een nieuwe diameter voor haar product.

Lage snelheid, minder geluid

Uniflexplus+ 69 garandeert binnen de nieuwe diameter – 69mm – dezelfde 25m³h per lucht­kanaal zoals voorheen, maar nu bij een lagere lucht­snelheid van 2,5 meter per seconde. Lucht passeert bij Uniflexplus+ 69 dus trager en gemakkelijker door de lucht­kanalen. Hier­door moet de ventilator minder hard werken en ver­bruikt hij ook minder. Die lagere lucht­snelheid maakt dus een groot verschil in prestaties. 

Een ander voordeel van de tragere luchtstroming: minder geluid in de ventilatie-installatie. Ge­bruikers ervaren dus een akoestisch comfort. De nieuwe diameter zorgt voor een zeer lage drukweerstand in het systeem, met als gevolg een lager geluidsniveau, een lager opgenomen vermogen en een betere garantie op het behalen van het gevraagde debiet.

Gladde binnenmantel

“De prestaties en drukverliezen van de 69mm-slang liggen erg dicht tegen die de grotere 75mm-uitvoering, met een even flexibele en compacte slang als onze 63mm-uitvoering,” zegt Braekeveldt. “Een recht stuk kanaal bij onze 75mm heeft bij 25m³h een weerstand van 1,7 pascal per lopende meter, bij onze 63mm is dat 3,5 pascal. De nieuwe 69mm heeft maar een weerstand van 2 pascal per lopende meter. dankzij de lagere luchsnelheid en de gladheid van de binnenmantel, iets waar onze ingenieurs erg veel onderzoek naar hebben gedaan. Dat heeft een grote impact op de luchtweerstand van zowel de verdelers als de luchtkanalen. De ventilator moet zo veel minder moeite moet doen om tot aan het ventiel te verdelen heeft dus meer luchtcapaciteit. De installateur heeft zo meer reserve voor inregeling. Langere leidinglengtes zijn hierdoor ook een minder een risico.” 

‘We gingen zelfs voor een verbeterd afkortmes voor een perfecte snede’, zegt Steven Braekeveldt. ‘Op die manier hebben we het installatiegemak zelfs nog verhoogd.’

Klik & klaar

Wat ook behouden werd: de ‘klik & klaar”-formule. Die maakt dat de installa­teur zich er snel van kan ver­gewissen of de installatie goed vast­zit. “We gingen zelfs voor een nog stevigere klik, een betere dich­ting en een verbeterd afkortmes voor een perfecte snede,” zegt Braekeveldt. “Op die ma­nier hebben we het installatie­gemak zelfs nog ver­hoogd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details